Cei 5 judecatori ai Curtii Constitutionale care fac jocul lui Traian Basescu: Augustin Zegrean, Petre Lazaroiu, Mircea Stefan Minea, Iulia Antoanella Motoc, Valentin Zoltan Puskas
Jurnalul National informeaza: Judecatorii Curtii Constitutionale se ascund in spatele banilor
Ei si-au depasit competentele amanand judecarea sesizarii USL privind comasarea alegerilor
Despre rolul Curtii Constitutionale a Romaniei in regimul Basescu-Boc se poate spune orice numai ca este garantul respectarii legii fundamentale a tarii, nu. Ascunsi in spatele inamovibilitatii si a asa zisei independente fata de celelalte autoritati ale statului, magistratii Curtii Constitutionale au facut si fac jocurile politice ale actualei Puteri, transformand ilegal institutia intr-o a patra putere in stat, o a treia camera a Parlamentului care prin deciziile sale obligatorii inabusa orice "derapaj legislativ" de la politica portocalie.

Ultima lovitura a CCR a fost decizia de amana pentru 25 ianuarie pronuntarea pe sesizarea USL privind neconstitutionalitatea legii de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare. Motivul amanarii este demn de ministrul Ialomitianu si mai putin de Curtea Constitutionala a carei singura preocupare trebuie sa fie respectarea legii. Ei au cautat si au gasit un motiv ridicol pentru amanarea pronuntarii pe legea privind comasarea alegerilor: asteapta de la Guvern detalii privind impactul financiar al comasarii. Adica vor sa vada daca intr-adevar se economisesc aproximativ 20 milioane de euro prin organizarea scrutinului local si parlamentar in aceeasi zi, asa cum a sustinut premierul Boc.

Printr-o astfel de decizie, magistratii CCR dau dovada de lasitate si incalca legea. Potrivit Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Consitutionale, ei isi depasesc competentele deoarece nu intra in atributiile CCR sa analizeze impactul financiar al unui scrutin, dar si limita investirii, deoarece nu li s-a solicitat sa analizeze impactul financiar al comasarii. In plus, prin amanarea deciziei pe comasarea alegerilor din motive financiare, ei creeaza impresia ca democratia se poate face la mica intelegere, in functie de cati bani dispunem.

Legati de ombilical de regimul portocaliu, judecatorii Curtii nu au facut altceva decat sa rezoneze din nou cu actuala putere care de mai bine de o saptamana da din colt in colt si tot cauta explicatii la ceea ce credea ca nu i se poate intampla vreodata: sa fie contestata de la un capat la altul al tarii, incepand cu Basescu si terminand cu ultimul pedelist, in mitinguri-maraton. Pe langa faptul ca si-au depasit clar atributiile legale, judecatorii CCR par sa fi fost in pana de inspiratie sau de memorie cand au recurs la o astfel de motivatie. Cum au mai amestecat justitia cu economia si acum doi ani, ei au fost catalogati drept "penibili" de seful statului, acelasi Basescu caruia judecatorii CCR ii dadeau certificat de buna purtare pentru a nu putea fi suspendat din functia de presedinte al Romaniei acum 5 ani. "Am avut probleme extrem de serioase in discutiile cu FMI, UE si Banca Mondiala legate de credibilitatea si predictibilitatea deciziilor institutiilor juridice ale Romaniei, care adesea fara justificare si temei constitutional sau legal au interferat masiv politica economica a Guvernului", declara Basescu la 10 noiembrie 2011, intrebandu-se daca nu ar trebui negociate politicile economice cu Curtea Constitutionala.

De la episodul de atunci, judecatorii CCR s-au tot revansat fata de seful statului si actuala Putere, respingand pe banda rulanta sesizarile Opozitiei. Si a fost vorba despre sesizari privind legi cruciale sau hotarari ale Legislativului adoptate fie prin ocolirea Parlamentului, fie prin inlocuirea procedurilor regulamentare cu intelegeri de culise ale actualei puteri, cum ar fi Legea Educatiei, celebra Legea a pensiilor fraudata la vot de Roberta Anastase, Legea bugetului de stat pe 2011, Legea salarizarii unitare,Legea asistentei sociale si validarea membrilor CSM. Au facut doar doua exceptii, mai intai cu Legea eutanasierii maidanezilor, pe 11 ianuarie, apoi pe 18 ianuarie cand au admis sesizarea USL privind neconstitutionalitatea Legii publicitatii. Ultima a fost o decizie menita mai mult sa inchida gura Opozitiei careia tocmai ii amanase sesizarea privind comasarea alegerilor.


Cine sunt judecatorii CCR

Din 2004 incoace, actuala Putere a reusit sa-si asigure majoritatea la Curtea Constitutionala. Astfel, din cei 9 judecatori, 5 au fost numiti de seful statului, PDL si UDMR. Astfel, Augustin Zegrean a fost numit de presedintele Traian Basescu, Petre Lazaroiu - numit tot de Traian Basescu, Mircea Stefan Minea - numit de Camera Deputatilor, la nominalizarea PDL, Iulia Antoanella Motoc - numita de Senat, la nominalizarea PDL, Valentin Zoltan Puskas - numit de Senat, la nominalizarea UDMR, Ion Predescu - numit de Senat, la nominalizarea PSD, Aspazia Cojocaru - numita de Camera Deputatilor, la propunerea PSD, Tudorel Toader - numit de Camera Deputatilor, la propunerea PNL, Acsinte Gaspar - numit de fostul presedinte Ion Iliescu. Ei au fost numiti pentru un mandat de 9 ani. Presedintele CCR este Augustin Zegrean, fost deputat PDL. Curtea se va reinnoi in 2013 cand le vor expira mandatele lui Ion Predescu, Acsinte Gaspar si Aspaziei Cojocaru.
Cei 5 judecatori care fac jocul lui Traian Basescu sunt urmatorii :
- Augustin Zegrean;
- Petre Lazaroiu;
- Mircea Stefan Minea;
- Iulia Antoanella Motoc;
- Valentin Zoltan Puskas.