Cotidianul informeaza: Sondaj pe Bucuresti: Elena Udrea - 5% la primarie, Basescu - 8% apreciere

Institutul "Avangarde GSSC" a efectuat in perioada 5-15 decembrie un sondaj in Bucuresti privind intentia de vot pentru alegerile locale si parlamentare. Rezultatele sondajului confirma dezastrul PDL, partid care este (inca) salvat doar de primarul sectorului 3, Liviu Negoita.

Oprescu - Udrea : 95 - 5; Oprescu - Piedone 72 - 28

Actualul primar al Capitalei, Sorin Oprescu este dat favorit cert si la alegerile din 2012. Pentru primaria generala, conform afirmatiilor facute de sociologul Marius Pieleanu (seful Avangarde GSSC) joi seara la RomaniaTV au existat patru chestionare: in fiecare dintre ele lui Sorin Oprescu i-a fost opus cate un contracandidat. (Pieleanu a precizat ca nu a fost luata in calcul o candidatura a lui Adriean Videanu, mentionand ca numele acestuia a fost vehiculat ca posibil candidat dupa inceperea cercetarii in teren). In toate cele patru "meciuri" Oprescu invinge detasat. Va prezentam scorurile inregistrate:
• Oprescu - Elena Udrea: 95% - 5%
• Oprescu - Mircea Geoana: 93% - 7%
• Oprescu - Dan Diaconescu: 89% - 11%
• Oprescu - Popescu Piedone: 72% - 28%

Legea PDL conserva primarii in functie

Cinci dintre cei sase primari de sector in functie ar castiga - conform sondajului - fara nicio problema un nou mandat. Sigurul care ar avea probleme este primarul PDL al sectorului 6, Cristian Poteras, chiar daca si acesta conduce in preferintele electoratului. De mentionat ca sondajul la primariile de sector a mers pe candidaturi individuale la nivel de PNL si PSD, desi se stie, in Bucuresti cele doua partide vor candidat sub culorile USL. Iata "rezultatele" pentru cele 6 sectoare:
• S 1: Andrei Chiliman (PNL) - 71%; Dan Tudorache (PSD) - 13%; Vasile Gherasim (PDL) - 8%
• S 2: Neculai Ontanu (neoficial UNPR) - 71%; Cristian Popescu (PNL) - 17%, Georgian Pop (PSD) - 7%; Bogdan Diaconu (ex.PC) - 4%
• S 3: Liviu Negoita (PDL) - 64%; Mircea Diaconu (PNL) - 19%; Robert Negoita (PSD) - 12%; Dumitru Pelican (PC) - 4%
• S 4: Cristian Popescu Piedone (neoficial UNPR) - 86%; Mircea Diaconu (PNL) - 9%, alt candiat - 5%.
• S 5: Marean Vanghelie (PSD) - 58%; Alina Gorghiu (PNL) - 30%; Sergiu Andon (PC) - 6%; Stefan Pirpiliu (PDL) - 4%.
• S 6: Cristian Poteras (PDL) - 40%; Stefan Florescu (PC) - 28%; Gabriel Mutu (PSD) - 17%; Rares Manescu (PNL) - 14%.
Cercetarea sociologica privind batalia pentru primariile de sector se pare ca a intentionat in principal sa reliefeze care este perceptia electoratului vis-a-vis de primarii in functie. Acest aspect reiese din faptul ca relativ putini dintre "chalangeri" din chestionare vor fi aruncati in alegerile propriu-zise de catre partide. Liberalul Cristian Popescu este intr-adevar principala optiune a PNL pentru sectorul 2, nu se stie acum daca si a USL; In sectoarele 3, 4 si 5 este foarte putin probabil ca la alegeri sa-i vedem pe buletine pe contracandidatii care apar in sondaj, iar in sectorul 6, exista o disputa inca nedecisa in USL, liberalii mizand pe Manescu, iar conservatorii pe Florescu.
Mai este de mentionat ca optiunile pentru Ontanu si Piedone nu sunt date de simpatizanti ai UNPR, partid inca extrem de modest cotat in preferintele electoratului. Este propabil ca "voturile primite" de Ontanu si Piedone sa vina din partea suporterilor proprii care la nivel de partide s-ar putea sa voteze altfel. Ramane de vazut ce influenta vor avea migratorii politici de la UNPR care sunt primari in functie (situatia este valabila si in restul tarii) sa-si determine votantii proprii sa voteze si partidul condus de Gabriel Oprea, fostul "sef al mafiei personale" a lui Nastase. Reamintim, in documente, Ontanu apare ca membru PSD, iar Piedone ca membru PC. In realitate cei doi sunt demult inregimentati in UNPR.
Rezultatele sondajului confirma ceea ce sustin analistii politici din momentul in care coalitia aflata la guvernare a impus in Parlament legea alegerii primarilor intr-un singur tur de scrutin: primarii in functie (la nivelul intregii tari - n.a.) vor fi avantajati, cel putin 90% dintre ei avand sanse reale de a-si conserva functia.

64% dintre bucuresti merg pe mana USL

La alegeri, conform sondajului, 60% dintre repondeti au declarat ca se prezinta la urne. Dintre bucurestenii care vor vota, 64% ar acorda sufragiile lor in alegerile parlamentare pentru USL. Actualul principal partid de guvernamant, PDL, ar obtine 19%, iar pe locul 3 s-ar clasa PPDD cu 8%. Revine pe pragul electoral PRM - 5%, iar UNPR, surpriza pentru momentul actual, are 3%.
Traian Basescu 8% aprecieri pozitive
Clasa politica, in totalitatea ei este foarte prost vazuta de catre bucuresteni, 87% sustinand ca nu este multumita de ea si doar 6% fiind multumita. Deloc surprinzator, cea mai proasta perceptie o are Traian Basescu. 86% dintre repondenti au declarat ca au o parere proasta despre presedintele Romaniei, 8% o parere buna iar 6% ori nu au raspuns ori nu au stiut ce sa spuna.
Iata aprecierile bucurestenilor referitoare la cativa dintre actorii politici ai zilei:
1. Crin Antonescu (PNL): parere buna - 46%; parere proasta - 48%
2. Mugur Isarescu: parere buna - 45%; parere proasta - 48%
3. Victor Ponta (PSD): parere buna - 37%; parere proasta - 57%
4. Teodor Melescanu (PNL): parere buna - 21%; parere proasta - 71%
5. C.P.Tariceanu (PNL): parere buna - 19%; parere proasta - 75%
6. Mircea Geoana (indep.): parere buna - 19%; parere proasta - 76%
7. Ion Iliescu (PSD): parere buna - 17%; parere proasta - 78%
8. Dan Diaconescu : parere buna - 16%; parere proasta - 72%
9. Adrian Nastase (PSD): parere buna - 16%; parere proasta - 78%
10. Liviu Dragnea (PSD): parere buna - 15%; parere proasta - 57% (21% nu il cunosc)
11. Traian Basescu: parere buna - 8%; parere proasta - 86%%