Profesor, inginer, ministru, senator. Pasiunea pentru aviatie nu l-a parasit in cei 22 de ani de politica. Recunoaste ca nu prea stie sa taca, desi uneori ar fi in folosul sau. Acesta este Radu Berceanu.
GdS: Cine sunteti dumneavoastra, domnule Radu Berceanu? Cum v-ati descrie in cateva fraze?
Radu Berceanu: E complicat sa ma prezint in cateva fraze. De foarte multe ori am constatat ca imaginea pe care si-o facusera diversi despre mine fara sa ma cunoasca, de la televizor sau din ce auzisera, era cu totul diferita de impresia pe care si-o faceau cand ma cunosteau direct, personal. Probabil pentru ca e si o chestiune de fizionomie, dar mai ales de atitudine. Eu de multe ori am avut atitudini mai dure, mai taioase si sigur ca impresia pe care am lasat-o a fost ca atare.
Ce sa spun… Sunt foarte aproape de versurile cantecului oltenesc: "Cin’ se ia cu mine bine / Ii dau haina de pe mine, / Cin’ se ia cu mine rau, / Ma fac sarpe de dudau, / Da-l galbin, de musca rau". In general, incerc sa nu prea ajung la faza cu "Cin’ se ia cu mine rau", dar se mai intampla… Sunt o persoana care nu are calitatea - sau defectul - de a se interioriza. Eu cand am o anumita chestie, se vede. Si actionez ca atare. Atitudinea asta mi-a dat multe batai de cap pe parcursul vietii, chiar si inainte de ’89.
Iar dupa ’89, de multe ori poate ca as fi putut sa ajung in alte pozitii, dar n-am fost considerat niciodata un gen prea comod. In loc de "hai, domnule sa-l punem pe Berceanu, ca e un baiat valabil, nu ne creeaza probleme", intotdeauna s-a zis: "Dom’ne, il punem, da’ asta incepe sa faca, sa dreaga, o ia razna". Iar de o perioada incoace nu mai am si nici nu mai vreau sa am ceva de spus si sa nu spun - si in partid, si in afara lui, si pe la Cotroceni, si pe la Palatul Victoria. Eu ce am de spus, spun, chiar daca stiu ca acea chestiune pica prost sau va crea probleme ori ceilalti sunt de cu totul alta parere. Cam asa ma vad eu.
GdS: Ati predat Aeronautica la Liceul Industrial nr. 1 pana in 1990. Va e dor de catedra?
Radu Berceanu: Uneori da. Din pacate, nu stiu daca as mai fi in stare sa fiu profesor in situatia pe care am vazut-o eu acum prin licee, cu elevii care stau cracanati si fumeaza, eventual dau si fumul in nasul profesorului. Eu asa ceva nu cred ca as fi in stare sa suport, pentru ca mi se pare ca scoala-i scoala, biserica e biserica, iar baru-i bar. Nu am neaparat o problema cu cei care mai fumeaza prin clasa a X-a, a XI-a, si eu am fumat, ca fumau si ailalti si era asa un fel de teribilism. Dar in nici un caz nu ne-am gandit vreodata sa avem obraznicia asta de acum. Adica te duci la scoala sa inveti ceva, dar sa te si formezi cu o anumita disciplina, cu un anumit respect. Daca nu retii nu stiu ce de la biologie, atunci cand chiar iti trebuie, intri pe Google si te lamuresti. Dar daca n-ai fost crescut sa te integrezi in societate dupa niste reguli, atunci asta nu se mai poate gasi pe Google.
GdS: Mai faceti aeromodele?
Radu Berceanu: Sigur! Ba fac chiar si avioane! Am facut unul dintr-un kit - am cumparat de la o firma care produce astfel de kituri o mare parte din piesele componente si l-am asamblat. Zbor cu el foarte des, am zburat acum vreo zece zile ultima data… Dar de o buna bucata de vreme tot calculez si desenez la un avion care e nu doar totalmente de conceptie proprie, dar e si mai altfel din multe puncte de vedere. Sunt idei pe care le-am mai avut eu odata si acum le pun in practica. Am inceput sa construiesc acest avion de un an si ceva si sper ca
intr-un an sa-l si termin si sa zbor cu el. Dar depinde si de timp. Adica atunci cand altii se duc la vanatoare si omoara animale nevinovate, eu lucrez la avionul acesta.
GdS: Acum lumea o sa inteleaga ca Radu Berceanu are deja un avion si-si mai face inca unul…
Radu Berceanu: Stiu ca multi o sa zica: "Dom’ne, are avion!" - probabil ca-si inchipuie ca am vreun Boeing, ceva, dar de fapt e un avion care incape intr-o camera!
GdS: Sunteti un om bogat?
Radu Berceanu: Si cu bogatia e tot o chestie de interpretare. Sunt foarte multi care au ramas psihologic intr-o alta era si spun "Dom’ne, acesta e bogat!". E ca si cum ai spune "E un nenorocit!".
In 1990, eu am facut o firmulita care produce tot felul de lucruri la care ma pricepeam. A mers bine, la ora actuala una dintre fabrici face 99% export, asa ca aproape totdeauna dupa ’89 am avut ceva bani. Pe de alta parte, eu nu sunt foarte ahtiat dupa lucruri deosebite. Am o masina veche de sapte ani - as putea maine dimineata sa-mi cumpar alta ultimul racnet si sa ma dau cu ea ca sa ma vada lumea, cum fac altii. Mie, insa, nu-mi trebuie. Daca merge bine si ma simt eu comod in ea, s-ar putea s-o mai tin inca cinci-sase ani, pana cand incepe sa-mi faca probleme. Sau port un ceas de 600 de euro care cred ca are 13-14 ani si am prieteni care le au cu ceasurile si fac misto de mine. Dar mie mi se pare ca ceasul e ceva la care sa te uiti cat e ceasul, nu neaparat o bijuterie pe care sa o
arati suflecandu-ti maneca. Pe undeva, am ramas totusi un zgarcit. Avand pe de-o parte bani suficient de multi, iar pe de alta parte dorinte suficient de mici, n-am niciodata vreo problema din punctul acesta de vedere. Daca chestia asta inseamna bogatie, atunci probabil ca sunt bogat.

"N-am avut nici un fel de 'meci' cu Traian Basescu"

GdS: Pedelistii va considera ca facand parte din "garda veche" a politicienilor. Care mai e pozitia dumneavoastra in partid?
Radu Berceanu: In partid sunt acelasi dintotdeauna, adica o persoana care ii deranjeaza pe unii, dar si care are admiratia altora, unul care nu face intotdeauna lucrurile care i-ar fi lui favorabile - ca de exemplu sa taca. Cred ca trebuie in permanenta o schimbare de garzi, dar ea se face natural. Prin ceea ce fac aici, la PDL Dolj, am aratat intotdeauna ca doresc sa vina foarte multi tineri la conducere si cat de curand va veni vremea ca sa preia complet conducerea, iar eu si alti cativa ca mine sa ne dam la o parte. Din punctul acesta de vedere, n-am nici un fel de problema.
La nivel national, de mai multa vreme nu mai fac parte din structurile centrale, pentru ca la un congres, mai de mult, s-au vorbit unii sa nu ma mai voteze. Eu le-am spus ca daca ii deranjez, nici un fel de problema, nu mai candidez. Faceti voi, daca sunteti destepti! Asta nu inseamna ca nu sunt in continuare invitat pe la televiziuni mult mai mult decat pot eu sa ma duc sau cand spun ceva nu ma ia nimeni in seama pentru ca nu sunt vicepresedinte al partidului la nivel national. Ba din contra, sunt foarte multi vicepresedinti la nivel national ai partidului pe care nu-i cunoaste nimeni! Partidul e mare, drept urmare si conducerea e numeroasa, dar nu neaparat daca esti in conducere, automat esti si supervaloros, nici automat daca nu esti in conducere, nu esti valoros. Asa ca nu e vreo problema deosebita pentru mine. Iar cand chiar am de spus ceva, spun. Si garantat se aude!
GdS: Mai candidati?
Radu Berceanu: Asta-i o intrebare la care, momentan, n-am nici eu un raspuns. Cred ca 23 de ani de politica - atat cat o sa implinesc cand se termina mandatul acesta - sunt suficienti. Eu nu fac parte dintre cei care vor sa moara in politica. Am colegi de 80 si ceva de ani care de-abia isi mai tarasc izmenele prin Senat si vor sa mai candideze. Cred ca unii o sa candideze in acelasi timp si la Senat si la Sfantul Petru! E o activitate pe care o faci o anumita perioada, dar mai sunt si alte lucruri de facut pe lumea asta si eu chiar am cateva proiecte pe care as vrea sa le pun in practica. Nu cred ca trebuie sa stai in politica pana te imbrancesc altii sa te dai la o parte.
Pe de alta parte, in Senat, de exemplu, media de varsta este mult peste varsta mea. Deci sunt un soi de tinerel pe acolo… Dar eu am alte scari de valori si de asta ma gandesc daca sa mai candidez sau nu - n-am luat inca o decizie in acest sens.
GdS: Care mai e relatia dumneavoastra cu Traian Basescu? Dar cu Emil Boc?
Radu Berceanu: Aceeasi. Nu s-a schimbat in
vreun fel, desi a parut asa. De multe ori lucrurile au parut ca stau intr-un fel - pentru opinia publica, pentru jurnalisti - si de fapt stateau altfel.
Eu n-am avut niciodata nici un fel de "meci" cu Traian Basescu. Sau, daca vreti, am avut intotdeauna "probleme" cu Traian Basescu, din cauza ca eu sunt un gen care spune tot felul de lucruri, cu deschiderea ca s-ar putea sa mi se dovedeasca faptul ca n-am avut dreptate. Cand am anumite pareri, cu argumentele aferente, le spun. Sigur ca uneori nu e chiar cea mai placuta chestie pentru un sef, mai ales pentru unul care este comandant de vapor. Pentru ca pe vapor nu prea e loc de dezbateri. Acolo comandantul decide, iar ceilalti pun mana si executa. Dar, avand in vedere ca ma cunoaste de foarte multa vreme, domnul Basescu s-a convins ca atunci cand spun niste lucruri, n-o fac sa-mi fac vreo deschidere. Iar pe de alta parte, atunci cand mi se dovedeste cu argumente ca gresesc, n-am nici un fel de problema sa recunosc. In plus, in momentul in care s-a luat o decizie, chiar daca eu n-am fost de partea acelei decizii, ma apuc de treaba sa punem decizia aia in practica. Pentru ca asa cred ca trebuie sa functioneze lucrurile: dezbatem, discutam, schimbam pareri, ne luptam in argumente, dar cand s-a votat si e o majoritate pe o anumita directie, mergem toti pe directia aia.
GdS: Dar cu Gelu Visan care mai este relatia dumneavoastra?
Radu Berceanu: Nu e nici o relatie. Eu pe Gelu Visan l-am crescut ca pe multi din partidul asta. Multi mi-au spus: "Dom’le, acesta n-are caracter", dar le raspundeam ca face treaba. Insa el a vrut sa imi arate ca ceilalti aveau dreptate si ca de-abia cand il pui pe un om intr-o functie ii vezi adevarata fata.
Pai l-am vazut pe la niste sedinte de partid pe Gelu Visan venind cu unu’ care-i cara servieta… In politica romaneasca nu l-am mai vazut asa decat pe Vadim Tudor, or nu suporta comparatie…
GdS: Dar Gelu Visan e "opera" dumneavoastra in politica…
Radu Berceanu: Toti mai si gresim… Recunosc ca este o greseala de-a mea si tocmai de-aia imi voi spala pacatele avand grija ca un astfel de personaj cu lipsa de caracter si cu tenebrele pe care le are prin cap sa nu ajunga ceva, cel putin prin jurul meu.

"Crin Antonescu era ciuca mistourilor lui Radu Vasile"

GdS: Cum mai sta PDL-ul in sondaje?
Radu Berceanu: Prost, mersi! La nivel de tara, PDL-ul are peste 20% in sondaje, la nivel de Dolj are undeva pe la 20%, s-ar putea chiar un pic sub. Problema este ca aceste sondaje trebuie citite corect. Cifrele ii arata pe cei care vor veni la vot si au o optiune definita, ori acestia in mai toate sondajele din ultima vreme reprezinta 45% din electorat. Deci, in momentul in care spui ca USL are 50%, de fapt USL are 50% dintre aia care vin la vot, deci are 20-22% din votanti. Drept urmare, exista un spatiu electoral imens - si pentru noi, si pentru altii.
Profit de ocazie si, prin intermediul dumneavoastra, as lansa urmatorul mesaj: "Cand nu te duci la vot, il lasi pe altul sa voteze pentru tine, ii cedezi altuia dreptul de a decide in locul tau". Acesta e un aspect pe care foarte putini il sesizeaza. Daca intr-un loc sunt 100 de oameni si doar doi se duc la vot, ailalti 98 i-au lasat ca prostii pe cei doi sa decida pentru ei. Iar aia doi s-ar putea sa n-aiba habar ce efect are decizia lor. Drept urmare, este un lucru foarte prostesc sa nu te duci la vot si, mai ales, sa faci si o mandrie din asta, spunand: "Nu ma duc, dom’le, ca m-au dezamagit toti!". Pai du-te si fa ceva, voteaza cu altul. Dar daca nu te duci, il lasi pe altul sa decida si poate ca o sa ia o decizie mult mai proasta decat a ta! Oamenii trebuie sa vina la vot. Sa voteze cu cine vor ei, dar asta-i alta parte a problemei. Insa prezenta la vot eu cred ca e foarte importanta.
Ca sa revenim la chestiunea sondajelor, PDL-ul nu are neaparat problema ca i-a plecat electoratul. PDL-ul are o problema ca o parte din electoratul sau e dezamagit si s-a retras. Si asteapta… Daca PDL-ul va reusi sa faca acele lucruri care trebuie sa fie facute in acest an si, in plus, sa gaseasca mijloacele sa le explice, s-ar putea ca o buna parte din electoratul sau sa se intoarca. Eu vorbesc acum de electoratul mai de dreapta, nu in sensul foarte ideologic, ci in sensul de oameni mai scoliti, care au un nivel de trai mediu si care n-au prea inteles, dar incep sa inteleaga in ce situatie suntem, adica ce se intampla cu criza asta... Si sa inteleaga ca PDL-ul n-a fost un partid de sinucigasi politici, care s-a gandit sa faca tot felul de rautati - sa micsoreze pensii, sa mareasca TVA-ul - ca sa vada cat de mult poate lumea sa-l urasca. Nu suntem deloc sinucigasi! Dar nu existau alte variante incat sa traversam perioada asta. Si uitati-va: avem 7-8% somaj, in timp ce in Spania e 21% somaj, iar in randul celor cu varste intre 25-35 de ani este 40% somaj. Sa nu avem aproape deloc inflatie, sa avem o anumita stabilitate financiara…
Sa stiti ca exista si varianta in care sa nu micsoram nici o pensie si nici un salariu. Ba, din contra, sa le marim cu 50% pe toate. Dar dupa aia ne alegeam cu o inflatie de 80%, iar aia care aveau 1.000 de lei salariu se trezeau ca-l au de 1.500, dar nu pot cumpara cu el decat trei sferturi din ce cumparau inainte de marire… Si apoi le-am fi spus: "Noi, PDL-ul, v-am marit salariile, sa votati tot cu noi, ca v-am facut bine!". Eu cred ca au trecut vremurile alea cand astfel de pacaleli tineau. Cred ca cei pe care ii reprezentam noi - sau pe care vrem noi sa-i reprezentam - incep sa inteleaga. Daca Spania, Portugalia, Italia, Franta au probleme, eu cred ca incepe sa inteleaga lumea ca astia care conduc acum Romania au luat repede masurile, au strans niste busoane la timp. N-a fost foarte placut, dar ar fi fost cu mult mai rau daca se proceda altfel.
GdS: Ce parere va fac adversarii politici Victor Ponta si Crin Antonescu?
Radu Berceanu: In privinta partii adverse, eu cred ca timpul lucreaza in favoarea noastra. Pentru ca acest USL a venit in fata romanilor si le-a spus: "Iata omul providential - Mircea Geoana. E bun, e destept, e curat, votati-l seful tarii!". Pana la urma, cu foarte mica diferenta, n-a castigat. Dar, totusi, l-au votat vreo cinci milioane de romani care au crezut ce le-au spus PSD-ul si PNL-ul, adica Ponta si Crin Antonescu. Dupa care n-a trecut foarte multa vreme si tot ei le-au transmis romanilor semnalul ca acela pe care-l propusesera ei drept cel mai bun si mai destept este, de fapt, cel mai prost si mai urat, adica trebuie dat afara si din tara, daca s-ar putea. Mie mi se pare ca daca oamenii inteleg corect chestia asta, o sa gandeasca la alegerile urmatoare: "Acum de ce sa credem ca sunteti seriosi, cand ni-i propuneti pe Crin Antonescu si Victor Ponta? Nu cumva e tot ca data trecuta, cand ni l-ati prezentat pe unu’ drept cel mai bun, dar era cel mai prost?". Asta ar fi prima problema a opozitiei.
A doua problema este legata de faptul ca cele doua partide au doi conducatori pe care ii cunosc de cand erau "mici". Ne-a dat Dumnezeu noroc, pentru ca puteau sa aiba niste conducatori adevarati, mai seriosi. Dar acesti doi baieti n-au nici o legatura cu politica!
Eu daca am sa traiesc sa vad Romania cu Ponta prim-ministru… Pai el a fost impreuna cu noi, acum un an jumatate, ministru. Puteau sa-l puna ministru la justitie, daca tot a fost procuror, dar l-au pus ministru pentru relatia cu parlamentul pentru ca doar pentru atat a avut partidul incredere in el. Si nici nu venea la sedinte.
Sau sa fie Crin Antonescu presedintele Romaniei? Eu am fost coleg cu el in guvernul Radu Vasile si in guvernul Isarescu. Pai Crin Antonescu era ciuca mistourilor lui Radu Vasile, mai ales ca venea odata la cinci sedinte. Si cand venea, il lua Radu Vasile: "Oooo, Crinule! Ce faci, mai, ai venit si tu pe la sedinta de guvern? Ma, da’ unde ai fost tu pana acum?". "Pai stiti, am fost cu echipa de nu-s ce draci pana nu stiu unde". Si Radu Vasile facea: "Da’, ma Crinule, fara tine nu puteau ma sa se duca aia acolo? Si ce-ati facut ma acolo?". "Pai n-am facut nimic, pentru ca e o echipa tanara, promite…". "Bai Crinule, vino ma si fa-ti treaba, lasa chiulul!". Pai daca-l vad p-acesta presedintele Romaniei, inseamna ca eu nu mai inteleg poporul roman…
Ei, de fapt, sunt doua nevoi care se sprijina ca boii-n jug, unul de altul. Fiecare dintre ei sta prost la el in partid, dar au facut aceasta alianta ca sa se sprijine cumva pe sustinerea celuilalt partid. Pentru ca la orice miscare din PSD, Ponta zice: "Mai baieti, uite care-i chestia: eu ma dau la o parte si in clipa urmatoare USL-ul se duce, pentru ca Crin Antonescu a semnat cu mine". Celalalt, cand are probleme si-l contesta unii si altii, foloseste aceeasi metoda. Deci au facut o echipa sperand ca doi slabi la un loc fac cat unul tare. Dar aritmetica asta nu e neaparat valabila. Si nu sunt deloc convins ca daca - fereasca Dumnezeu pentru Romania! - vor ajunge sa formeze guvernul impreuna, o sa-l puna pe Ponta prim-ministru. Nu scrie asta nicaieri! De ce nu pe Nastase, care tocmai a fost scos nevinovat in dosarul matusii Tamara? Iar in legatura cu Crin Antonescu, mai e o gramada de vreme pana la prezidentiale… Au timp sa se certe intre ei de 82 de ori…

"Craiovenii ce voteaza, aia au"

GdS: Dar in Craiova, cum mai sta PDL-ul?
Radu Berceanu: PDL-ul sta ciudat in Craiova. Noi l-am avut pe domnul Solomon, am mers in alegeri, l-am sprijinit, a facut declaratii ca nu vrea in partid, iar dupa aia si-a dorit sa fie presedinte pe municipiu. A fost facut presedinte pe municipiu, a fost sprijinit permanent, inclusiv cand a avut problemele respective cu legea… Noi ne-am mentinut intr-o pozitie corecta si neutra, pentru ca am zis ca e o chestie de justitie si n-ai de unde sa stii ce probe sunt sau nu sunt acolo. Din punctul de vedere al PDL, n-am facut absolut nimic gresit sau incorect in relatia cu domnul Solomon. Dupa ce a iesit din puscarie, domnul Solomon ne-a zis: "Dom’le, nu vreau sa va creez probleme, mai bine imi dau demisia din partid". Atunci eu am fost cel care i-a zis ca daca face asta pierde functia de primar. Dar apoi, cand si-a mai revenit, ne-a multumit dandu-ne o palma cu piciorul, si anume spunand: "Eu peste un an o sa candidez de la UNPR". E ca si cand vine nevasta si spune: "Vezi ca peste sapte luni o sa fac un copil, dar nu cu tine". In cazul acesta ce faci? O feliciti?
Insa noi n-am avut nici macar un "meci" cu domnul Solomon. Doar am constatat ceea ce a decis si am zis ca fiecare va merge pe drumul lui.
Pe de alta parte, domnul Solomon a facut niste lucruri in Craiova, dar indatorand orasul pe multa vreme de acum incolo, ca, sa stiti, cu bani toata lumea face! Datoriile pe care le are municipiul le platesc toti craiovenii din buzunarul lor, lucru pe care l-am vazut si noi cand n-a mai fost domnul Solomon. Eu cred ca Marinica Dinca a demonstrat ca poate sa fie un primar mult mai bun ca domnul Solomon, macar din punctul acesta de vedere, si anume ca poate sa faca niste lucruri cu banii pe care ii are la dispozitie, mai ales ca orice primar care vine nu mai poate sa ia credite, pentru ca trebuie sa le achite pe cele luate de domnul Solomon. Asa ca eu cred ca noi avem un candidat devotat din toate punctele de vedere: e tanar, a demonstrat ca stie si poate sa faca, e cinstit, e corect,
n-are nimeni ce sa-i reproseze. Craiovenii o sa decida… Pana la urma, craiovenii ce voteaza, aia au. Ceea ce trebuie sa facem noi este sa le oferim o varianta buna. Daca lor nu le place acea varianta, asta e!
GdS: Totusi, de ce nu l-ati dat afara din partid pe Solomon, daca tot v-a intors spatele?
Radu Berceanu: El a ramas membru, dar n-o sa facem un Consiliu de Coordonare Municipal special ca sa-l dam afara din partid pe Solomon… El nu se mai considera in partid, noi nu-l mai consideram in partid, formal a ramas acolo. La primul Consiliu de Coordonare Municipal - care are loc din sase in sase luni - se rezolva. N-are nici o importanta chestia asta pentru noi, e doar o formalitate…
GdS: Antonie Solomon spera ca la nivel local se va forma o coalitie a arcului guvernamental, care sa-l aiba pe el candidat la primarie. E posibil sa se intample asta?
Radu Berceanu: Eu cred ca Solomon spune: "Mai bine la primarie decat la puscarie". Coalitiile pe care le viseaza el n-o sa se intample pentru ca in nici un caz n-o sa mergem pe formula in care noi sa n-avem candidat si o sa-l sprijinim pe el. Astea sunt lucruri pe care incearca el sa le bage in capul lumii, ca lumea sa zica ca el e nemaipomenit si toti il vor. Nu-i adevarat. Daca o sa poata sa candideze… Mai e un an si se pot intampla multe pana atunci…