Puterea informeaza: Strategii PSD se tem de vectorul Traian Basescu (Autor: Dan Bucura)
Ziarul "Puterea" continua astazi prezentarea documentului "Perspective ale anului politic 2012", care a facut furori in PSD. Dupa ce admit ca exista o mare probabilitate de a nu lua majoritatea la urmatoarele alegeri, strategii social-democrati analizeaza propunerea PDL de comasare a alegerilor. In plus, sondajul realizat de noi in randul membrilor de vaza ai PSD a aratat ca aproape toti au aflat din presa despre documentul-incendiar. De aici rezulta intentia clara a unor lideri PSD de a tine secrete concluziile studiului.
Un capitol special a fost dedicat de cei de la Institutul
"Ovidiu Sincai" proiectului comasarii alegerilor. Initial, acestia apreciaza ca, legal, se poate face doar prin procedura alegerilor anticipate, solutie care nu ar fi dorita de PDL. Ulterior, se admite insa ca ar exista si varianta amanarii alegerilor locale, insa doar invocandu-se existenta unei catastrofe. Esenta este ca toata aceasta incercare ar trebui sa ajunga la Curtea Constitutionala, iar raspunsul poate fi unul neasteptat.
Partea interesanta se refera la avantajele pe care cei de la PSD le vad in legatura cu aceasta comasare. "Neavand resursele financiare si logistice ale PDL, USL va avea de castigat din concentrarea resurselor intr-o singura campanie", sustin cei de la institut. Mai mult, avand aproape jumatate din primari, cel putin in acest moment, USL va avea din start un avantaj.

Mugur Isarescu, noul presedinte al Romaniei?

Aceasta este o alta teorie lansata de studiul PSD. Se sustine ca Traian Basescu a inceput deja sa se gandeasca serios la numele celui ce ii va lua locul. Aceasta preocupare ar fi la fel de serioasa si pentru Statele Unite, care au nevoie de o stabilitate politica la noi in tara. "S-ar putea merge pe o eventuala trecere de stafeta catre lideri din afara actualei Coalitii, care sa aduca in prim-plan personalitati transatlanticiste atestate. O asemenea logica pune in discutie figura lui Mugur Isarescu". Dar in continuare, cei de la PSD apreciaza ca acesta nu are apetenta de tribun si nici vocatie pentru a se arunca in lupta politica.

USL: slabiciuni organizatorice si de comunicare

Analiza critica facuta de pesedisti Uniunii Social Liberale arata ca: "in timpul scurs de la fondare, Uniunea a aratat un set de slabiciuni organizatorice si de comunicare, care se pot transforma in vulnerabilitati capitale daca nu vor fi solutionate". Daca aceasta chestiune va fi remediata si daca USL va castiga peste 50 la suta din mandate, atunci se prognozeaza urmatorul scenariu.
Traian Basescu va refuza un premier din partea Uniunii si se va lasa cu o noua suspendare. Se precizeaza ca in mintea opiniei publice momentul suspendarii ar putea fi asociat cu o veritabila lovitura de stat venita din partea lui Traian Basescu. Concluzia este cea prezentata si ieri, extrem de trista pentru USL, si care se repeta de cel putin 3 ori pe parcursul documentului: "Probabilitatea ca USL sau un alt competitor la alegerile parlamentare din 2012 sa obtina majoritatea absoluta a mandatelor ramane inca redusa".
Motivul pentru care nici PSD si nici PNL nu au batut moneda pe aceasta analiza prezentata de ziarul "Puterea" ar putea fi "riscul de demoralizare". Sursele noastre spun ca aceast analiza ar fi demoralizat o buna parte din membrii USL din teritoriu, care ar putea fi tentati acum sa treaca la UNPR sau la o alta formatiune care sa le garanteze accesul la beneficiile viitoarei ramaneri la guvernare. Reactiile membrilor USL pe aceasta tema au fost extrem de variate.

Ce spun politicienii PSD si PNL

Athanasiu se teme de plasele electorale

"Depinde foarte mult cum se vor misca politic, si PDL si USL. PDL a gresit fundamental in guvernarea proasta facuta in dispretul dreptului. Pana acum, rata de absortie a fondurilor europene a fost de 3,7 la suta si nu cred ca intr-un an, cat mai e pana la alegeri, Guvernul va reusi sa o mareasca cu mai mult de un punct procentual. Cred ca abordarea Institutului 'Ovidiu Sincai' este una unilaterala, daca nu cumva una absolut unilaterala. Daca mergem pe acest principiu, inseamna ca si plasele electorale ar putea schimba soarta alegerilor, si atunci suntem nu o natiune de cetateni, ci una de clienti multumiti cu putin atunci cand primesc. Inseamna ca ne meritam soarta si ca PDL se va reproduce iar la Putere in 2012", Alexandru Athanasiu, PSD.

Sarbu spera ca sondajele arata altfel

"Aceasta analiza nu concorda cu ce spun sondajele si cu starea natiunii, care este nemultumita de cei de la Putere. Oamenii s-au convins cine sunt cei care ii guverneaza, iar colacul de salvare pentru PDL, numit fonduri europene, a fost intotdeuna intepat. Oamenii nu vot trai mai bine peste noapte. Ne-am fi asteptat ca acest institut sa vina cu solutii pentru ca vesti din acestea auzim zilnic din partea celor de la Putere si a ziarelor lor, dar nu ne sperie si nu ne dezarmeaza. Ce-o sa spuna reprezentantii Puterii, ca USL va castiga alegerile?", Ilie Sarbu, senator PSD.

Negoita: "Institutul face jocuri neortodoxe"

"Acest institut mai face si alte jocuri, mai neortodoxe. Macar el sa sustina PDL, ca toata tara e impotriva celor care conduc Romania. Iata ca s-a gasit un institut, fie el si pesedist, care sa sustina Guvernul Boc. Daca au spus asa ceva, ca USL nu poate obtine majoritatea si ca PDL poate castiga, cei de la institut sunt ridicoli. Sa fie sanatosi!", Robert Negoita, deputat PSD.

Ludovic Orban, pregatit de suspendare

"Nu stiu despre acest studiu, dar daca exista un astfel de document, el nu este conform cu realitatea. Sondajele pe care eu le cunosc nu reflecta acest lucru (faptul ca USL ar putea pierde alegerile - n.r.). Daca ne prezentam bine la alegeri, cu siguranta le vom castiga. Eu sunt convins ca vom lua peste 50%, iar daca presedintele Basescu nu ne va permite sa guvernam, cu siguranta il vom suspenda", Ludovic Orban, deputat PNL.

Olguta Vasilescu nu vede si nu aude

"Nu stiu nimic despre existenta acestui document. Nu am fost informata, motiv pentru care nu pot comenta despre ceva ce nu am vazut", ne-a declarat sec doamna Lia Olguta Vasilescu, senator PSD.