Cu 69 de voturi "pentru", Vasile Blaga , candidatul coalitiei de guvernare, a castigat sefia Senatului. Titus Corlatean, candidatul USL (PSD si PNL) a obtinut 63 de voturi.
Insa, Opozitia nu se lasa, va merge la Curtea Constitutionala.
USL sustine ca, in baza unei decizii a Curtii Constitutionale din 2005, PSD este singurul indreptatit sa aiba candidat la sefia Senatului.
"Cum scrie negru pe alb, singurul care are dreptul sa faca propuneri este grupul senatorial al PSD", a subliniat Crin Antonescu.
Vasile Blaga s-a nascut in data de 26 iulie 1956 in localitatea Petrileni, Bihor. A absolvit in anul 1981 cursurile Facultatii de Mecanica din cadrul Institutului Politehnic "Traian Vuia" din Timisoara, obtinand calificarea de inginer mecanic.
Dupa absolvirea facultatii, intre anii 1981-1990, a ocupat diverse functii, inclusiv pe cea de director comercial in cadrul Intreprinderii Mecanice Hiperion din orasul Stei, judetul Bihor. A ocupat functiile de presedinte al CFSN (Consiliul Frontului Salvarii Nationale) Stei si vicepresedinte al CFSN Bihor pana in anul 1991, cand a devenit presedinte al FSN Bihor.
La alegerile din 20 mai 1990 a fost ales deputat de Bihor pe listele Frontului Salvarii Nationale. In aceasta calitate a detinut functia de membru al Comisiei pentru aparare si asigurarea ordinii publice din Camera Deputatilor. si-a dat demisia din functia de membru al Parlamentului la data de 14 februarie 1992 (inlocuit de deputatul Gavril Cheregi), fiind numit in functia de prefect al judetului Bihor.
Vasile Blaga a indeplinit functiile de prefect de Bihor (1991-1993) si apoi de director general la Directia Regionala Vamala Oradea (1993-1996). In perioada 1994-1995 a urmat o serie de cursuri de specializare in domeniul vamal la Viena, respectiv Weiden in der Oberpfalz, Germania.
Vasile Blaga este membru fondator al Partidului Democrat (1991), detinand functia de presedinte al Organizatiei Judetene Bihor a PD (1991-1997).
In urma alegerilor din Octombrie 1996 a fost ales senator de Bihor pe listele Partidului Democrat.
In legislatura 1996-2000 a facut parte din Comisia pentru privatizare si administrarea activelor statului, precum si din Comisia pentru administratie publica si organizarea teritoriului.
Intre anii 1997-2001 a indeplinit functia de Secretar General al PD. In anul 1999 a absolvit Colegiul National de Aparare, seria a VIII-a.
Intre anii 2000-2004 Blaga a lucrat ca expert parlamentar.
In anul 2001 a fost ales in functia de vicepresedinte cu probleme organizatorice al PD si presedinte al PD Bucuresti. Dupa alegerile parlamentare din noiembrie 2004, in care a indeplinit functia de sef al campaniei prezidentiale a lui Traian Basescu, noul presedinte al Romaniei l-a numit pe Vasile Blaga, la 21 Decembrie 2004, in functia de consilier prezidential in probleme de aparare, securitate si siguranta nationala, sef al Departamentului Securitatii Nationale al Administratiei Prezidentiale.

A fost reales ca senator de Bucuresti pe listele Partidului Democrat pentru legislatura 2004-2008. Devine membru al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din data de 8 februarie 2007.
La data de 29 decembrie 2004, Vasile Blaga a fost numit in functia de Ministru al Administratiei si Internelor in Guvernul Tariceanu, demisionand din cadrul Administratiei Prezidentiale. Din anul 2004, este si membru in Consiliul National de Conducere al Aliantei Dreptate si Adevar (PNL-PD).
In anul 2005, este ales in functia de secretar general al Partidului Democrat.
In martie 2007, vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini - care ocupa portofoliul pentru Justitie si Afaceri Interne in executivul comunitar, referindu-se la succesele inregistrate de Romania in procesul de aderare la Uniunea Europeana, a declarat: "Trebuie sa-i felicit pe ministrii Blaga si Macovei pentru succesele inregistrate in faza de preaderare. (...)Trebuie sa spun sincer ca am incredere totala in ministrul Blaga."
Printre initiativele ministrului Vasile Blaga mentionam pachetul de proiecte legislative pentru reforma in administratia publica (proiectul de lege-cadru a descentralizarii, proiectul de modificare a Legii nr. 215/2001 privind administratia publica locala, proiectul de lege privind finantele publice locale, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 188/1999 privind statutul functionarului public), proiecte de legi in domeniul combaterii coruptiei si a crimei organizate, precum si initiativa de creare la Chisinau a unui centru pentru eliberarea vizelor pentru Uniunea Europeana.
Vasile Blaga a fost inlocuit din functie la data de 5 aprilie 2007 odata cu restructurarea Guvernului Tariceanu prin iesirea Partidului Democrat de la guvernare.