DeCeNews: Si daca Geoana ajunge prim ministru? (Autor: Razvan Dumitrescu)

In urma cu trei luni o cunostinta din SUA imi spunea ca acolo ei stiu deja cine va fi viitorul premier al Romaniei: Mircea Geoana.
Nu am dat atunci atentie acestei afirmatii desi persoana respectiva are relatii importante in cercurile politice de la Washington pentru ca mi s-a parut ca varianta asta se potrivea momentului ca saua pe vaca. Nimic nu putea creiona atunci o astfel de eventualitate.
La Londra, cu cateva zile in urma, m-am trezit intr-o discutie despre criza si situatia politica de la noi cu intrebarea: ce sanse are Mircea Geoana sa ajunga premier? N-am mai trecut atat de usor peste moment. In tara se intamplau deja lucruri interesante legate de personajul in cauza - incepea practic procedura de excludere a sa din PSD.
Cine o fi lansat atat de adanc ideea cu Geoana premier incat sa se vorbeasca despre treaba asta cu luni de zile in urma prin America si saptamana trecuta la Londra? Brusc au inceput sa mi se invarta prin minte tot felul de evenimente...
Mi-am amintit de faptul ca presedintele Senatului a fost intr-o vizita in Statele Unite unde s-a intalnit exact cu acele persoane cu care urmau sa se vada Ponta si Antonescu. Din acest motiv liderii USL si-ar fi amanat plecarea torpilata cumva de domnul Geoana... Se spune ca de fapt acesta ar fi motivul real al incercarii de debarcare si are sens daca ne gandim ca imediat dupa intamplarea asta au venit si acele acuzatii, cum ca Geoana ar avea de fapt o agenda personala.
Bine, sa presupunem ca are asa ceva. Ce urmareste de fapt? Are de gand el sa revina in fruntea PSD? Tocmai si-a inchis aceasta usa. Vrea sa faca un partid? Putine sanse. Il vedeti pe cel care topaia copilareste in 2009 seara dupa ora 21.00 de bucurie ca a castigat alegerile pentru ca apoi sa afle in timp ce dormea ca nu e presedinte, in stare sa organizeze o formatiune? Nu a reusit el sa ajunga presedinte nici atunci cand PSD cu toate structurile sale aproape ca l-a indesat pe gaura cheii de la Palatul Cotroceni...
Vrea Traian Basescu sa-l foloseasca pe Geoana la debarcarea lui Emil Boc? Nu e un secret ca presedintele doreste schimbarea premierului dar acesta nu vrea sa plece! Argumentul ca e uzat si ca daca mai sta mult acolo, la alegeri ar putea sa iasa rau de tot cu toate masinatiunile de care sunt capabili cei de la putere nu-l misca din scaunul de la Palatul Victoria. Nu este exclus ca presedintele sa incerce acum sa mai schimbe odata raportul de forte din Parlament in asa fel incat PDL sa nu mai depinda de voturile UDMR. Poate sa faca asta doar rupand parlamentari de la opozitie iar episodul Geoana poate fi un bun prilej. Abia dupa aceea isi poate permite luxul unei motiuni de cenzura care trece ca sa cada Boc si ca sa puna el un alt prim ministru.
Pana acum toate astea sunt speculatii, scenarii. Daca insa domnul Geoana chiar va ajunge sa conduca guvernul atunci pot fi sigur ca altcineva hotaraste cine trebuie sa ajunga in aceasta functie in Romania, din moment ce prin America se vorbea inca de acum cateva luni cu multa siguranta despre treaba asta.
Sau, e posibil ca Traian Basescu sa le fi spus americanilor ce va face iar ei au considerat treaba ca si rezolvata! In ambele variante am avea proba faptului ca suntem spectatori in propria tara.
Oricum, ceea ce se intampla in aceste zile cu Mircea Geoana poate fi explicat extrem de sintetic prin doua citate: "nici nu stiu cati mai suntem" si "adu-l Doamne!".
Primul apartine chiar domniei sale. Cu mult timp in urma a fost intrebat cati ofiteri acoperiti sunt in politica si n-a gasit un raspuns mai bun decat asta.
Al doilea citat e din Traian Basescu. Asa a reactionat el cand a aflat ce candidat va avea PSD la prezidentialele din 2009. Abia astepta domnul presedinte si uite ca in aceste zile incepem sa intelegem de ce!