Inpolitics informeaza: Teodorescu: " Geoana a fost un agent toxic si o cartita in PSD"

Mircea Geoana a fost "un agent toxic" si "o cartita" in sanul PSD, afirma analistul politic Bogdan Teodorescu, in exclusivitate pentru Inpolitics, el sustinand ca excluderea fostului presedinte social-democrat va prinde bine lui Victor Ponta, PSD si USL.

"Geoana, 7 infrangeri"

"Analiza pe marginea cazului Mircea Geoana comporta mai multe nivele ale interpretarii. In primul rand, Geoana a facut tot ce a putut pentru a fi indezirabil pentru PSD. Nu si-a pus functia de presedinte al Senatului in slujba partidului desi partidul i-a dat acea functie. A facut multe deservicii PSD, asa cum le face si in momentul de fata. In al doilea rand, istoria lui Mircea Geoana se rezuma la 7 infrangeri, dintre care 6 din postura de presedinte al PSD, coroborate cu multe neimpliniri ale partidului in epoca in care el l-a pastorit. Totodata, cel mai mic scor electoral al PSD a fost inregistrat tot sub conducerea lui Mircea Geoana. I-a atacat in trecut pe Ion Iliescu, pe Adrian Nastase. A slabit structura unui partid care era cunoscut pentru puterea lui si foarte buna organizare. Pe de alta parte, tot Mircea Geoana este cel care a contestat candidatura lui Crin Antonescu la presedintia Romaniei si a pus sub semnul intrebarii protocolul USL care stipuleaza ca functia de presedinte le revine liberalilor in timp ce aceea de premier le revine social-democratilor.

Morala reprobabila

Cu alte cuvinte, l-a contrat pe Crin Antonescu care i-a fost atat de aproape in 2009, ceea ce spune foarte multe despre calitatea morala a lui Mircea Geoana. In virtutea tuturor acestor motive, Geoana a fost supus judecatii partidului si exclus din PSD. I s-a propus sa faca o rocada cu Titus Corlatean la sefia Senatului, deoarece functia pe care o detine nu a fost folosita in beneficiul partidului. Geoana a refuzat si posibilitatea aceasta. Mai mult, apare peste tot si ataca PSD.

"Ponta, PSD si USL au de castigat"

Eu cred ca din toata aceasta insiruire de evenimente, Victor Ponta, PSD si USL vor avea de castigat. Punctul de vedere al cetatenilor nu este atat de afectat din pricina unei astfel de excluderi. Pe termen lung, Ponta si PSD vor avea de castigat. Aceasta in conditiile in care Mircea Geoana a activat ca un agent al haosului in interiorul PSD. Acum, orice comentariu va face va fi din exteriorul PSD. Criticile lui la adresa social-democrasilor vor fi, de exemplu, la fel ca cele ale lui Sebastian Lazaroiu, din afara partidului. De asemenea, in acest moment, Victor Ponta a demonstrat ca poate conduce PSD dupa propria sa viziune, fiind sprijinit de un grup puternic si compact.

"USL nu are nevoie de cartite"

Pe de alta parte, anul care vine este un an foarte greu in care PSD se va bate cu puterea cea mai hotarata sa nu isi piarda avantajele. Niciun regim nu s-a tinut cu dintii atat de tare de putere ca PDL. Și nimeni nu a fost in stare sa faca atatea doar ca sa isi mentina puterea. Ultimul lucru de care avea nevoie USL era sa aiba cartite in interior. Gradul de solidaritate din cadrul PSD si USL va creste. USL nu isi permite sa aiba lideri nehotarati, iar gestul lui Victor Ponta arata ca este un lider puternic. Sa ne amintim jocul lui Geoana din campania electorala, joc care a dus la pierderea alegerilor. Victor Ponta demonstreaza acum ca nu este genul care sa faca un astfel de joc. Din punctul meu de vedere, acesta este cel mai important mesaj al zilei de astazi", explica Bogdan Teodorescu.