Cum a devenit Geoana proscris
Octavian Stireanu (Azi): Vinovat ca nu se poate
Sanctionarea lui Mircea Geoana doar acopera, dar nu rezolva blocajul deciziei politice a PSD. Excluderea din partid a lui Geoana nu garanteaza schimbarea sa de la conducerea Senatului si, cu atat mai mult, numirea lui Corlatean! Si asta pentru ca nici Regulamentul Senatului nu depinde de statutul PSD si nici vointa majoritatii din Senat nu se subordoneaza intereselor PSD.
Decizia de acum o saptamana a conducerii PSD nu era una radicala sau foarte ostila la adresa lui Mircea Geoana. Printr-o rocada cu Titus Corlatean, Geoana urma sa primeasca functia de presedinte al Comisiei de Politica externa, ceea ce nu era deloc putin lucru.
Prin urmare, luni la pranz, dupa sedinta BPN, Geoana nu era chiar un deviationist de la linia partidului, nici nu parea sa aiba o agenda personala "prea paralela" cu a partidului si, cu atat mai putin, nici dusman atat de evident al PSD-ului nu parea sa fie, din moment ce i se rezervase o functie parlamentara de elita.
Lucrurile s-au rasturnat dupa esecul inregistrat dupa-amiaza, la sedinta in plen a Senatului. Acolo, liderul grupului PSD a propus sa se includa pe ordinea de zi "inlocuirea lui Geoana cu Corlatean". Strict dupa regulament, propunerea presupunea doua etape: mai intai, revocarea lui Geoana si, apoi, vot secret pentru noua propunere. Initiatorii demersului le-au contopit, bazandu-se pe fair-play-ul senatorilor majoritatii, de a accepta ca functia sa ramana la PSD, indiferent de procedura. Ceea ce s-a dovedit o iluzie.
Cele intamplate la Senat au o invatatura si o semnificatie electorala mai larga. Daca PSD vrea sa aiba credibilitate si sa arate ca, atunci cand va fi la guvernare, va respecta legile si procedurile pentru intreaga tara, ar trebui sa probeze acest lucru inca de pe acum, prin propriile decizii, care n-ar trebui sa se mai bazeze pe indulgenta celor de la putere.
Pentru esecul juridic colectiv al procedurii lansate in Senat s-a gasit, insa, un responsabil politic individual: Geoana. De la potential presedinte al Comisiei de Politica externa, Geoana a ajuns, brusc, un proscris, iar memoria colectiva a tuturor pacatelor sale s-a reactivat ca prin minune. Reprosul ca n-a indeplinit "decizia partidului" a facut ocolul poporului pesedist cu viteza fulgerului. In ce consta, concret, "neindeplinirea deciziei", nu se prea spune. Probabil ca n-a vrut sa demisioneze, dar demisia lui nu garanta deloc pastrarea functiei la PSD.
Dimpotriva, Geoana are dreptate cand spune ca, daca ar fi procedat astfel, ar fi scris cu mana lui actul de predare a functiei catre cei de la putere.
Incalzirea spiritelor, entuziasmul telegramelor de infierare din teritoriu, ca si folclorul interpretarilor de tot felul au inabusit faptul elementar ca indeplinirea deciziei BPN nu depindea - si nu depinde nici acum - de Mircea Geoana. In orice varianta de plecare a lui Geoana din functie - demisie sau revocare (tertium non datur!) - nu e deloc sigur ca Titus Corlatean ii va succeda in functie.
O reactie de sambata a lui Dan Sova vine sa adanceasca si mai mult misterul rationamentelor facute de inititorii rocadei. Senatorul jurist al PSD afirma ca, desi nu el a propus-o (interesanta distantare!), solutia de la Senat "a fost una corecta si, daca Mircea Geoana o respecta, acum Titus Corlatean era presedintele Senatului". Cum anume, nici macar reputatul jurist nu precizeaza.
Singura cale regulamentara aflata la indemana partidului pentru inlocuirea lui Geoana - si fara sa mai depinda de acesta - era aceea a revocarii. Dar partidul nu vrea sa recurga la ea. Intr-un comunicat transmis de presedintele partidului, Victor Ponta, martea trecuta, a doua zi dupa decizia din BPN, se arata foarte clar: "Precizam ca PSD nu va da curs, asa cum se sugereaza in prezent, nici unei incercari de revocare din functie a domnului Mircea Geoana, proces care ar duce la pierderea functiei de catre PSD". Exact asta au spus si Ion Iliescu, si Adrian Nastase, despre care, in aceeasi campanie de fumigene si diversiuni, se tot afirma ca "nu-l sustin pe Ponta" etc.
Daca Geoana va ramane in functie, chiar exclus din partid, ori daca el va demisiona de la presedintia Senatului, rezultatul va fi acelasi: functia va fi pierduta de PSD, iar decizia politica a BPN se va dovedi inaplicabila.