Blogul lui Dan Andronic: De cine depinde excluderea lui Mircea Geoana ?
Decizia Comisiei de Integritate a PSD de ieri era mai mult decat previzibila. Si nici reactia lui Mircea Geoana nu a fost deloc surprinzatoare. Practic, (inca) presedintele Senatului si-a continuat strategia de victimizare pe care o tot foloseste de o perioada buna de timp. Exprimarea dorintei de a ramane in partid, apelul catre colegii din PSD, dar mai ales modul in care Comisia a ales sa lucreze, votand pentru excludere in absenta sa, fara a-i acorda sansa de a se apara, i-au servit la fix strategia. Sau cel putin doar o parte a ei.
Excluderea oficiala pare o chestiune de cateva zile, si Geoana cauta alternative. Tactica folosita, a ' cetatii sub asediu ' prin desele referiri la o posibila parasire a partidului de cativa social-democrati in urma crizei in care se afla PSD, pot fi nu numai incercari de a-si demonstra grija pentru PSD, dar si o amenintare sau previziune de a indica ce se va intampla daca excluderea va fi pusa in aplicare.
Teama de a pierde cativa parlamentari, eventual senatori, care ar asigura mai usor preluarea presedintiei Senatului de catre putere, si eventual a unor lideri locali, primari sau presedinti de Consilii Judetene nu suna deloc bine pentru un partid care tocmai a renuntat la jumatate din candidaturile pentru locale in favoarea liberalilor si pentru care sefia Senatului era singura mare functie in stat pe care o detinea. Chiar si Liviu Dragnea spunea aseara ca pentru un PSD si implicit USL puternic, si-ar dori sa existe o impacare intre conducerea PSD si Mircea Geoana. Nu cred ca riscurile unei eventuale hemoragii nu sunt constientizate.
Conducerea PSD vrea pe de alta parte, sa elimine senzatia ca la varful partidului s-ar mai afla altcineva decat Victor Ponta &Co. Dar modul in care o face da nastere la speculatii.
In incercarea de a-si consolida imaginea de lider reformator al PSD, Victor Ponta pare ca se bazeaza tocmai de cei de care vrea sa se disocieze. Reaparitia lui Viorel Hrebenciuc in jocurile din PSD este cel mai bun exemplu. Iar acuzatia lui Mircea Geoana privind planificarea vizitei lui Crin Antonescu si Victor Ponta in Statele Unite prin interventia si medierea lui Viorel Hrebenciuc alimenteaza aceasta impresie. Victor Ponta poate scapa de Mircea Geoana din PSD, dar nu doar cu cei mai apropiati dintre colaboratorii sai. Pana la urma chiar si simpla decizie de excludere, acum devenita aproape o simpla formalitate depinde de decizia liderilor si a asa-zisilor baroni locali.
Si a depinde de acestia, este o strategie care se poate dovedi mai mult decat paguboasa pe termen mediu si lung. Multi pot depune marturie in acest sens, inclusiv aproape fostul PSD-ist, Mircea Geoana.