HotNews informeaza: Ponta: Iliescu are o atitudine tip Richelieu, sa tina balanta sa nu castige nimeni prea multa putere

Liderul PSD Victor Ponta considera ca Ion Iliescu are "o atitudine de tip Richelieu, sa tina balanta de puteri, sa nu castige nimeni prea multa putere", insa mentioneaza ca, in cazul Mircea Geoana, nu este vorba de puterea sa, ci de un partid care trebuie sa fie consecvent in deciziile luate, scrie Mediafax.
Ponta a fost intrebat, intr-un interviu pentru HotNews.ro, daca nu are senzatia ca Adrian Nastase si Ion Iliescu i-ar submina autoritatea de sef de partid. "Nu. Cred ca m-au sustinut. Cred ca exista asa, cel putin la domnul Iliescu, o atitudine de tip Richelieu, sa tina balanta de puteri, sa nu castige nimeni prea multa putere. Dar aici nu e vorba de puterea mea, aici este vorba despre un partid care, ca sa fie eficient, trebuie sa isi ia niste decizii statutare - eu nu am luat de capul meu acea decizie, ci am discutat-o in BPN si in grupul de la Senat - si mai ales trebuie sa fie consecvent. Eu cred ca noi am pierdut toate alegerile din 2005 incoace pentru ca leadership-ul PSD-ului a fost un leadership sovaielnic si influentabil", a declarat Ponta.
Ponta a mai spus ca "in PSD, luni, lucrurile sunt foarte clare, Mircea Geoana probabil va plati pentru ceea ce a facut".
Intrebat daca aceasta inseamna ca va fi exclus din PSD, Ponta a raspuns: "Probabil ca da. Si USL-ul stie cu un an inainte de alegeri pe cine se bazeaza in batalia cumplita de la anul".
"Decizia luata luni de Biroul Permanent National in unanimitate cred ca a fost o decizie buna. Cred ca am luat-o un pic cam tarziu, trebuia sa o luam mai repede. Domnul Geoana, din pacate spun lucrul asta, are doar o agenda personala. O agenda si o strategie pe care eu am mai vazut-o la domnul Geoana in 1997, atunci cand a avut de ales intre a se retrage odata cu guvernarea Iliescu si a-si pastra functia - si atunci si-a pastrat functia de ambasador. Acum isi pastreaza functia de presedinte al Senatului, chiar daca asta inseamna despartirea de PSD si de opozitie", a opinat el.
Chestionat de ce Adrian Nastase si Ion Iliescu nu il sustin suta la suta si neconditionat in acest demers de a-l sanctiona pe Mircea Geoana si de a-l exclude din partid, Victor Ponta a aratat ca acestia poate ca sunt mai prudenti.
La comentariul ca din afara se vede ca o influenta crescanda asupra deciziilor in PSD o au Adrian Nastase si Ion Iliescu, Ponta a spus ca acestia au un cuvant de spus, "un cuvant important". "Dar e normal lucrul asta. Pe de alta parte, atunci cand dansii au spus ca poate ca e bine sa renuntam la actiunea de inlocuire a domnului Geoana sau sa nu-l sanctionam, pozitia mea e foarte clara: Nu renuntam", a adaugat el.
BPN al PSD a decis, luni, inlocuirea lui Mircea Geoana in functia de presedinte al Senatului cu Titus Corlatean. Imediat dupa sedinta BPN in care decizia a fost luata, in absenta lui Geoana si cu doar un vot impotriva, Victor Ponta a mers la grupul PSD din Senat. La reuniunea grupului, la care a fost prezent si Geoana, decizia a fost din nou supusa la vot, fiind inregistrate cinci abtineri si niciun vot impotriva.
Dupa sedinta grupului, Mircea Geoana a declarat ca decizia este "pripita si nejustificata", ca aceasta face rau partidului si este determinata de "interese meschine". Geoana a apreciat ca decizia conducerii PSD reprezinta "o greseala strategica", pentru ca aceasta va duce la pierderea de catre social-democrati a pozitiei de presedinte al Senatului. El a adaugat ca, de fapt, "va fi oferita pe tava" aceasta functie puterii.
Ion Iliescu si Adrian Nastase au sustinut, marti la pranz, ca PSD nu va mai solicita revocarea lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului, intrucat partidul risca sa piarda sefia Senatului.
Ulterior, presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca Adrian Nastase si Ion Iliescu au exprimat opinii personale cand au afirmat ca PSD nu va insista pentru revocarea lui Mircea Geoana de la sefia Senatului, decizia partidului fiind alta.
Ponta a afirmat ca decizia luata luni de BPN al PSD si decizia grupului PSD din Senat, de inlocuire a lui Mircea Geoana cu Titus Corlatean in functia de presedinte al Senatului, nu se vor schimba. Presedintele PSD a subliniat ca afirmatiile lui Adrian Nastase si ale lui Ion Iliescu sunt opinii personale, iar el, ca presedinte al partidului, va pune in aplicare acele decizii.
Ponta a precizat ca, daca pozitia majoritatii membrilor BPN fata de aceste decizii se va schimba, este dispus sa convoace Comitetul Executiv si chiar congresul PSD.
Comisia de integritate si arbitraj a PSD se va reuni, duminica, la ora 15.00, pentru a discuta situatia lui Mircea Geoana, acuzat de conducerea partidului de nerespectarea unor decizii ale forurilor statutare. Presedintele comisiei, Dan Sova, a precizat, miercuri, ca la sedinta comisiei va fi invitat si Mircea Geoana.
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, miercuri, pentru "Gandul", ca Mircea Geoana are stofa de tradator si nu merita nicio concesie, mentionand insa ca nu este adeptul excluderilor din partid si adaugand: "Tinerii astia sunt mai pripiti, cum ajunge unul sef vrea sa-i dea afara pe ceilalti".