Ministerul Justitiei (MJ) anunta, printr-un comunicat remis ieri, ca in termen de 90 de zile de la 11 octombrie, inscrierea in Cartea Funciara a drepturilor stabilite prin hotararile judecatoresti se va putea face fara intocmirea unei noi documentatii cadastrale si fara cheltuieli suplimentare.
Potrivit MJ, acest lucru va fi posibil datorita noului Regulament privind avizarea tehnica a expertizelor judiciare efectuate de expertii judiciari in specializarea topografie, cadastru si geodezie, aprobat prin ordinul comun al ministrului justitiei si al directorului general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara.
Actul normativ a fost elaborat in temeiul prevederilor art. 4 litera l) din Legea nr. 7/1996 privind cadastrul si publicitatea imobiliara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care stabilesc, in sarcina Ministerului Justitiei si a Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, obligatia elaborarii unui regulament cu privire la situatia in care instanta de judecata dispune, in conditiile legii, o expertiza tehnica judiciara efectuata de catre un expert tehnic judiciar in specialitatea topografie, geodezie si cadastru.
Totodata, in conformitate cu prevederile articolului 32 din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul cererilor prin care se solicita pronuntarea unei hotarari care tine loc de act autentic de instrainare a unor bunuri imobile, daca instanta de judecata va dispune efectuarea unei expertize tehnice judiciare, aceasta va fi avizata de oficiul de cadastru si publicitate imobiliara, precizeaza reprezentantii Ministerului Justitiei.
Astfel, prin regulament este stabilita procedura receptiei tehnice a planului de amplasament si delimitare a imobilului ce face obiectul expertizei judiciare in specialitatea topografie, geodezie si cadastru, care urmeaza a se realiza prin analizarea continutului topografic al planului, a metodelor si mijloacelor de masurare, a determinarii suprafetei imobilului, precum si a incadrarii acestuia in sistemul national de proiectie Stereografic 1970.
Totodata, competenta receptiei planului de amplasament si delimitare revine oficiului de cadastru si publicitate imobiliara judetean in a carui raza de activitate este situat imobilul ce face obiectul expertizei.
Pentru a veni in sprijinul activitatii instantelor de judecata si al justitiabililor, avizarea tehnica a expertizei judiciare este scutita de la plata tarifelor, iar expertii judiciari pot solicita oficiului sau biroului teritorial, de asemenea cu scutire de la plata tarifelor, date si documente specifice necesare efectuarii lucrarii de specialitate dispuse de catre instanta.
Regulamentul are in vedere rezolvarea problemelor aparute in practica referitoare la procedura intabularii in Cartea Funciara, in situatia in care expertiza judiciara dispusa nu a fost avizata de oficiul teritorial de cadastru si publicitate imobiliara. La acest moment, in astfel de situatii este necesara intocmirea de catre o persoana autorizata a unei noi documentatii cadastrale, fapt ce conduce la cresterea duratei si a costurilor aferente efectuarii formalitatilor de inregistrare imobiliara. Astfel, implicarea oficiilor teritoriale de cadastru si publicitate imobiliara va avea ca efect inscrierea cu celeritate in Cartea Funciara a drepturilor stabilite prin hotararile judecatoresti, fara a mai fi necesara intocmirea unei noi documentatii cadastrale si fara cheltuieli suplimentare pentru persoanele interesate. Aplicarea dispozitiilor propuse prin regulament va avea efecte favorabile atat asupra activitatii de publicitate imobiliara desfasurata la nivelul oficiilor teritoriale, cat si asupra beneficiarilor serviciilor prestate, fiind de natura, totodata, sa sporeasca eficienta activitatii judiciare, se mai arata in comunicatul MJ.