Consilierii locali craioveni au refuzat rectificarea bugetara in varianta ceruta de Solomon,
nefiind de acord cu o noua marire a sumelor date Salubritatii
Primarul Antonie Solomon a chiulit din nou, ieri, de la sedinta Consiliului Local Municipal Craiova, spre dezamagirea consilierilor, care se pregatisera sa-i puna zeci de intrebari incuietoare. Inainte de asta, insa, subalternii sai fideli au avut grija sa-i elimine viceprimarului Marinica Dinca - lasat de edil fara atributii cu doua zile in urma - scaunul de la prezidiu. Surprins de "lovitura de scaun" a lui Solomon, Dinca a fost nevoit sa-si ia un alt scaun din sala, si a urcat totusi la prezidiu, impartind acelasi microfon cu secretarul consiliului local, Nicoleta Miulescu.

"Centru de informare turistica" in Fata Luncii

Lupta cea mare in sedinta de ieri a legislativului local s-a dat pe marginea rectificarii bugetare solicitate de primar si care consta, in linii mari, in cresterea alocatiei bugetare pentru SC Salubritate Craiova SRL. Pentru a face rost de fondurile necesare, Solomon propunea eliminarea mai multor investitii din lista propusa initial pentru acest an.
Mai precis, primarul cerea taierea a 880.000 de lei de la extinderea Cimitirului Ungureni, a sumei de 30.000 de lei alocati initial pentru studiul de fezabilitate privind extinderea adapostului canin de la Facai, a celor 100.000 de lei pentru studiul de fezabilitate necesar pentru extinderea Spitalului Municipal "Filantropia", dar si a sumei de 200.000 de lei alocati initial pentru reabilitarea si modernizarea Teatrului de Vara din Parcul "Nicolae Romanescu". In schimb, in rectificarea bugetara, la sectiunea de Dezvoltare, executivul introdusese proiectul "Centru national de informare si promovare turistica (proiectare)", pentru studii teren, avize si acorduri in vederea realizarii sale primaria urmand sa cheltuiasca 30.000 de lei. Conform notei de fundamentare, banii pentru acest obiectiv - ce ar urma sa fie construit in Fata Luncii, in zona Parcului Tineretului, in vederea atragerii turistilor romani si straini in cartierul cu turnulete - s-ar obtine prin redistribuirea sumelor ramase disponibile de la celelalte proiecte, in vederea solicitarii unei finantari nerambursabile din fonduri europene prin Programul Operational Regional 2007-2012.

A ramas cum vrea consiliul

Discutiile pe marginea acestei rectificari bugetare au durat mai mult de o ora, din cauza multiplelor schimburi de replici intre pedelisti si opozitie. De fapt, nici unul dintre cele trei partide care se regasesc in legislativul craiovean nu era de acord cu varianta lui Solomon, insa fiecare avea alta viziune despre rectificarea bugetara. Pana la urma, a iesit invingatoare varianta propusa de pedelistul Dan Cherciu, presedintele Comisiei de buget-finante din acest for municipal.
"Se pune problema daca acceptam propunerea nerealista a executivului, de marire a bugetului Salubritatii, sau o propunere precum cea a domnului Cherciu. Va readuc aminte ca am marit de doua ori bugetul Salubritatii doar in acest an. In august anul trecut, bugetul lunar al Salubritatii era de 600.000 de lei, in aprilie 2011 l-am facut 1.000.000 de lei pe luna, iar in august l-am crescut la 1.100.000 de lei, deci aproape s-a dublat intr-un an. In momentul de fata, situatia la Salubritate sta in felul urmator: in loc de 1.100.000 de lei pe luna, cat are alocat, cheltuielile la Salubritate sunt de 1.500.000 de lei pe luna in ultimele doua luni", a explicat viceprimarul Marinica Dinca.
Prin cele 15 voturi pentru ale pedelistilor, si cu voturile impotriva ale pesedistilor (care i-au tinut din nou partea, discret, primarului Solomon), liberalii abtinandu-se de la vot, au ramas pe lista investitiilor Teatrul de Vara, extinderea Cimitirului Ungureni, a adapostului canin, dar si a Spitalului Municipal. In schimb, s-au eliminat din lista de investitii "Centrul de promovare turistica" si "Reabilitare sistem de iluminat stradal", in suma de 960.000 de lei. N-a fost aprobata nici cresterea alocatiilor pentru Salubritate.

Propunere cu iz electoral

In cadrul discutiilor pentru rectificarea bugetara, viceprimarul Dinca a venit cu o propunere inedita, insa specifica anilor electorali.
"Daca executia bugetara se va incheia asa cum am hotarat noi in consiliul local, in luna martie a anului viitor voi propune reducerea impozitelor si taxelor locale. Este un calcul matematic simplu, care ne permite sa reducem aceste impozite si taxe, pentru ca in fiecare an am mers la maxim cu aceste taxe. Craiova are taxele locale la maxim. Tot timpul spunem despre craioveni ca au venituri mici. Trebuie, atunci, sa avem si cele mai mici taxe! Bugetul permite o reducere a impozitelor si taxelor locale pentru anul 2012, cu o singura conditie: sa se respecte executia bugetara, adica sa nu se cheltuiasca mai multi bani decat am votat noi! Dar la Salubritate deja s-a cheltuit cu 8.000.000 de lei mai mult decat prevederile bugetare, ceea ce este foarte mult!", a declarat Marinica Dinca.