Ziare.com informeaza : Regele Mihai, la 90 de ani: O viata cu zbucium si controverse in tara, tihna si respect in exil
Biografia Regelui Mihai poate fi rezumata, la implinirea varstei de 90 de ani, ca fiind una impartita intre zbuciumul si controversele traite in tara natala si noul inceput, tihna si respectul de care s-a bucurat in deceniile de exil de dupa abdicare.
Regele Mihai I al Romaniei s-a nascut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, ca fiu legitim al Regelui Carol al II-lea si al reginei-mama Elena.
Prima domnie a inceput in 1927, dupa moartea bunicului sau, Regele Ferdinand I. Regele-copil a fost tutelat de o Regenta condusa de unchiul sau, principele Nicolae al Romaniei. Dupa venirea pe tron a Regelui Carol al II-lea, in iunie 1930, si dupa plecarea reginei-mama in exil, Regele Mihai a ramas in grija tatalui sau.
In urma abdicarii lui Carol al II-lea, la 6 septembrie 1940, a redevenit Regele Mihai I.
La 23 august 1944, Regele a hotarat trecerea Romaniei in tabara Aliatilor euro-atlantici, a inamicilor Germaniei naziste. Acest demers a fost considerat un act de curaj care a scurtat razboiul cu 6 luni si a salvat vietile a sute de mii de oameni.

Exilul - peste 45 de ani in Elvetia

Venirea comunistilor la putere, dupa terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, il obliga sa abdice la 30 decembrie 1947, sub amenintarea uciderii a 1.000 de tineri aflati in inchisori. Potrivit Casei Regale, actul abdicarii, semnat sub amenintare, este ilegal si lovit de nulitate. Mai mult, actul nu a fost niciodata sanctionat de Parlamentul Romaniei.
In ianuarie 1948, Regele a inceput sa se autointituleze print de Hohenzollern, folosind pentru prima data in loc de Rege un titlu retras familiei regale romane de casa de Hohenzollern din Germania, in timpul Primului Razboi Mondial.
In iunie 1948, Regele plecat in exil se casatoreste cu printesa Ana de Bourbon-Parma, pe care o cunoscuse la Londra, in noiembrie 1947, la nunta viitoarei regine Elisabeta a II-a. Regele si regina au impreuna 5 fiice.
Tot in 1948, autoritatile romane comuniste i-au retras cetatenia romana.
Pana la sfarsitul anului 1948, Regele si regina au locuit la Vila Sparta de langa Florenta, locuinta reginei-Mama Elena, iar din 1949 in Elvetia, la Lausanne, unde s-a nascut prima fiica, principesa Margareta. Tot la Lausanne s-au nascut principesele Elena, in 1951, si Irina, in 1953. Ulterior, familia regala s-a mutat in Anglia, unde a locuit pana in 1956.
Pentru a-si castiga existenta, Regele si regina au construit in Anglia o ferma de pui si un mic atelier de tamplarie.
In 1956, familia regala s-a intors in Elvetia. Regele Mihai a semnat un contract cu compania aeriana "Lear Jeats and Co." din Geneva, iar apoi familia s-a mutat la Versoix, un mic oras aflat la cativa kilometri de Geneva. Casa regala a locuit aici peste 45 de ani.
In 1958, Regele a oprit colaborarea cu "Lear", iar un an mai tarziu a infiintat o companie de electronica si de mecanisme automate, denumita Metravel, pe care a vandut-o 5 ani mai tarziu.

Un milion de romani in strada la intoarcerea acasa

In aprilie 1990, Regele Mihai a incercat pentru prima oara sa revina in Romania, pentru a petrece Pastele, insa noul guvern s-a temut de o tentativa de reinstaurarea a monarhiei si i-a refuzat viza de intrare in tara. Inainte de Craciunul aceluiasi an, familia regala a primit vize provizorii de 24 de ore, pentru a participa la slujba religioasa de la Curtea de Arges. Din motive ramase controversate, Regele si cei din suita sa au fost insa intorsi din drum pe autostrada Bucuresti-Pitesti si expulzati.
In 1992, Regele Mihai reuseste, in sfarsit, sa se intoarca acasa, pentru sarbatorirea Pastelui. Revenirea in tara a fost salutata de circa un milion de oameni, iesiti in strada in centrul Capitalei, unde Regele i-a salutat pe romani de la balconul hotelului Continental si l-a prezentat pe nepotul sau, printul Nicolae, drept mostenitor al tronului.
La 11 noiembrie 1994, Ministerul de Externe a analizat o cerere de a-l declara pe Rege persona non grata. Demersul a fost explicat de unii ca antidot la popularitatea de care s-a bucurat Mihai I la intoarcerea acasa. In realitate, exista temerea ca Regele ar putea face o tentativa de reinstaurare a monarhiei.
In 1997, presedintele Emil Constantinescu ii reacorda regelui cetatenia romana si dreptul de a vizita din nou Romania.
Reales presedinte in decembrie 2000, Ion Iliescu face gestul istoric al reconcilierii, invitandu-l pe Regele Mihai in Romania, pentru inaugurarea unei galerii de arta. Presedintele Ion Iliescu i-a redat Regelui Mihai dreptul de a trai decent in tara sa, fie la Castelul de la Savarsin, fie la Palatul Elisabeta din Bucuresti.

Atacurile lui Basescu de la B1 TV

Basescu l-a numit tradator, Parlamentul l-a chemat sa vorbeasca in ziua implinirii a 90 de ani
Anul acesta, Regele Mihai I a anuntat ca, incepand cu 10 mai 2011, Casa Regala a Romaniei "rupe" toate legaturile istorice si dinastice cu Casa Princiara de Hohenzollern, pentru a respecta dorintele lui Ferdinand I ca familia regala romana sa aiba "un caracter national si independent".
Luna iunie 2011 readuce in actualitate, la cotele inalte ale unui veritabil scandal public, actul abdicarii din 1947, prin vocea presedintelui Traian Basescu. Invitat la o emisiune de la B1 TV, seful statului a afirmat ca Regele Mihai a savarsit un act de tradare in momentul in care a abdicat si a parasit tara, catalogandu-l drept "sluga la rusi", spre deosebire de Ion Antonescu, care, in mod nedrept, a ramas in istorie precum un criminal de razboi.
Afirmatiile au starnit un val de critici la adresa lui Basescu, atat pe scena politica autohtona, cat si din directia istoricilor.
In septembrie 2011, Parlamentul Romaniei aproba o propunere a liberalilor de a-l invita pe Regele Mihai sa se adreselor camerelor reunite la 25 octombrie, zi cand Regele implineste 90 de ani. Ultima oara cand Mihai I a vorbit in Parlament a fost in octombrie 1947. Atunci, Regele a rostit un mesaj cu ocazia deschiderii sesiunii Adunarii Deputatilor, in conditiile in care Parlamentul Romaniei era unul unicameral.