Senatorul PSD de Arges Serban Valeca (foto) i-a adresat Ministrului Afacerilor Externe Teodor Baconschi o interpelare prin care i-a atras atentia asupra denigrarii romanilor:
"Domnule Ministru, in ultima perioada de timp, aproape ca nu e zi in care sa nu ne luam portia de umilinta dintr-o tara din vestul Europei. Fie ca vine din Franta, Italia, Norvegia sau Spania, atacurile tot mai hotarate la adresa romanilor in general sunt facute fara nicio distinctie. Daca in urma cu cateva zile jurnalistii francezi ne spuneau, din nou (pentru a cata oara?), ca suntem nespalati, hoti, analfabeti si lenesi, iata ca si presa din Norvegia a furnizat una dintre cele mai incredibile si jignitoare stiri despre romanii din Oslo. Potrivit unui cotidian norvegian, romanii care traiesc de pe o zi pe alta pe strazile din Oslo fac orice pentru a nu muri de foame. Si, spun jurnalistii nordici, cand nu mai reusesc sa vaneze cate o rata sau vreun porumbel, romanii se multumesc si cu un caine sau cativa sobolani, pe care-i incing la un gratar. De asemenea, o publicatie din Anglia afiseaza o caricatura, in care romanii sunt prezentati ca un soi de daunatori, din speta rozatoarelor sau gandacilor!"- a spus senatorul PSD in interpelarea sa adaugand: "In aceste conditii, as vrea sa va intreb domnule ministru daca Ministerul Afacerilor Externe a pregatit o strategie de contracarare a acestor atacuri si daca da, care sunt pasii in care veti actiona. Totodata, as dori sa ne prezentati motivele pentru care reactiile ministerului pe care il conduceti la aceste atacuri fara precedent sunt aproape inexistente. Recenta dvs afirmatie ca doriti sa va pozitionati partidul alaturi de "Romania care lucreaza, nu de Romania care cerseste" nu poate conduce decat la ideea unei lipse de actiuni a guvernului din care faceti parte fata de atacurile presei straine adresate romanilor din diverse tari, sau la o jignire inimaginabila adusa unei parti din ce in ce mai mari a populatiei saracite prin lipsa de masuri de crestere economica, prin lipsa unor politici guvernamentale concrete de creare a unor locuri de munca! Va reamintesc pe aceasta cale ca a fi sarac nu este totuna cu a fi cersetor!"
De asemenea, in incheierea interpelarii sale, senatorul colegiului Mioveni-Stefanesti i-a solicitat ministrului Baconschi elaborarea unor materiale de informare asupra pozitiilor oficiale ale MAE privitoare la apararea intereselor romanilor, care sa fie puse la dispozitia membrilor Parlamentului Romaniei in vederea crearii unei baze de date oficiale, necesare parlamentarilor pentru luari de pozitii pe tema.