HotNews informeaza: Decizie. Piedone nu vrea sa plece de la Primaria Sectorului 4
PC, nevoit sa ramana cu USL. Voiculescu se agata de Oprescu

Dupa ce Cristian Popescu "Piedone" a spus "pas" propunerii de a candida la Primaria Capitalei, conservatorilor nu le-a ramas decat sa-l sustina pe Sorin Oprescu. Nu si-au schimbat, cel putin deocamdata, intentia de a avea si candidati proprii la locale, dar s-ar putea razgandi sub presiunea filialelor PSD si PNL.
Primarul sectorului 4 si-a justificat decizia de a nu candida impotriva lui Sorin Oprescu la Primaria Capitalei, asa cum vroiau liderii PC, prin dorinta de a termina proiectele incepute. Cristian Popescu "Piedone" nu a ratat insa ocazia sa arate ca s-ar afla pe primul loc in preferintele bucurestenilor in "acele sondaje nedate publicitatii". Cu alte cuvinte, nu ar fi vorba catusi de putin de vreun calcul pragmatic de genul "mandat sigur la Primaria Sector 4 in schimbul unui esec, aproape la fel de sigur, la Primaria Capitalei".
Mai trebuie spus ca Piedone si-a anuntat decizia printr-o scrisoare deschisa postata pe site-ul primariei, evitand astfel intrebarile jurnalistilor.
Constantin: "Sigur ca il vom sustine pe Sorin Oprescu"
In replica la anuntul primarului sectorului 4, presedintele PC, Daniel Constantin, a aratat ca formatiunea sa il va sustine pe Sorin Oprescu in cursa pentru Primaria Generala daca in USL "se ajunge la aceasta concluzie". "Daca se ajunge la alta concluzie, mergem pe alta concluzie", a mai spus Constantin. Liderii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, au anuntat insa, inca de luni, parteneriatul cu actualul primar general. Anuntul a fost considerat nestatutar de catre liderii PC.
Pana acum, pentru Primaria Capitalei s-a mai vehiculat numele lui Neculai Ontanu din partea UNPR, in timp ce din tabara democrat-liberala s-au avansat numele deputatilor Silviu Prigoana, Theodor Paleologu si Costica Canacheu, dar si cel al europarlamentarului Cristian Preda.
Ce sanse are PC pe cont propriu?
Liderul PC, Daniel Constantin, a evitat ieri sa precizeze in ce masura schimba refuzul lui Piedone cealalta intentie a conservatorilor, aceea de a avea si candidati proprii pe langa cei comuni cu PSD si PNL. Mai exact, conservatorii ar vrea ca la consiliile judetene si la primariile municipiilor resedinta de judet sa mearga sub sigla USL si doar in rest sa mearga pe cont propriu. Adica, in orasele mai mici si in comune.
Reamintim ca PC a reusit sa smulga partenerilor de alianta politica sase locuri pe listele USL: la sefia CJ Maramures si la primariile Targoviste, Deva, Arad, Sibiu si Piatra Neamt. Apoi, sub sigla USL, conservatorii au sanse mai mari sa obtina si mai multe posturi de consilieri judeteni si consilieri locali in municipiile resedinta de judet.
Planurile le-ar putea fi stricate de filialele PSD si PNL, in conditiile in care apar tot mai multe voci nemultumite de jocul dublu al PC. Cele mai recente declaratii critice au venit de la Vaslui. "Daca PC vrea sa mearga singur la alegerile viitoare, sa faca acest lucru peste tot. Nu are de ce sa mearga pe listele USL la consiliul judetean si primarie. Merge singur peste tot", a declarat presedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu. "Daca asta e decizia lor, sa fie sanatosi, dar nu poti sa fii intr-un loc pe o lista si in alt loc pe alta lista. Nici nu se pune problema sa avem noi ceva de pierdut dupa decizia celor de la PC", a aratat si Florin Ciurariu, liderul PNL Vaslui.
Dupa cele doua tururi de scrutin din 2008, PC a castigat 47 de mandate de primar, 1.398 de mandate de consilier local si 16 mandate de consilier judetean. Conservatorii nu au reusit insa sa-si adjudece sefia vreunui consiliu judetean.