Jurnalul National informeaza: USL si-a stabilit candidaturile
La locale, PSD va avea candidati pentru 22 de consilii judetene, iar ACD pentru 19
Dupa negocieri grele, liderii USL au ajuns la o intelegere si au finalizat listele candidaturilor pentru alegerile locale ce vor avea loc anul viitor. Ultimele retusuri au fost facute ieri in sedintele forurilor de conducere ale celor trei formatiuni membre ale Uniunii, in urma carora s-a stabilit ca PSD sa aiba candidati pentru 22 de Consilii Judetene, iar ACD (PNL-PC) 19 candidati. Social-demo¬cratilor le reveneau, conform protocolului, 21 de Consilii Judetene, insa in sedinta Comitetul Executiv National s-a decis ca PSD sa cedeze, la cererea PNL, sefia Consiliului Judetean Buzau, detinuta in prezent de pesedisti, luand la schimb alte doua Consilii. Liberalii vor sa-l propulseze in fruntea CJ Buzau pe senatorul Cristinel Bagiu, care il elimina astfel din carti pe social-democratul aspirant la un nou mandat, Victor Mocanu.
Dupa acest troc, ce a starnit supararea liderului PSD Buzau, Constantin Boscodeala, social-democratii vor putea desemna candidati la sefia celor 15 Consilii judetene pe care le detin in prezent, plus alte 7: Suceava, Bacau, Vaslui, Vrancea, Galati, Braila, Tulcea, Ialomita, Constanta, Prahova, Dambovita, Arges, Teleorman, Olt, Valcea, Sibiu, Gorj, Dolj, Mehedinti, Timis, Salaj si Bistrita-Nasaud. Dintre consiliile judetene care revin ACD, PC va inscrie in cursa un candidat la Maramures, restul judetelor mergand la PNL.
In privinta primariilor municipii¬lor resedinta de judet, PSD si-a adjudecat candidaturile la Botosani, Iasi, Vaslui, Focsani, Braila, Constanta, Slobozia, Ploiesti, Alexandria, Pitesti, Craiova, Slatina, Drobeta Turnu Severin, Targu-Jiu, Resita, Bistrita, Targu-Mures, Satu Mare, Harghita si Brasov, iar ACD la Suceava, Neamt, Bacau, Galati, Tulcea, Calarasi, Giurgiu, Targoviste, Ramnicu-Valcea, Timisoara, Deva, Covasna, Sibiu, Alba, Cluj, Arad, Oradea, Zalau, Baia Mare.
O situatie speciala este la Iasi, unde PC a decis sa aiba propriul candidat, in timp ce PSD sI PNL vor fi reprezentate de un alt candidat, actualul primar, Gheorghe Nichita. Presedintele PC, Daniel Constantin, a explicat ca Biroul Politic al partidului a hotarat ca PC sa candideze separat si sa-l sustina la primaria municipiului pe Tudor Ciuhodaru. "Este o varianta de compromis, noi nu vrem sa incurcam si sa cream probleme nici in PSD nici in PNL, ca atare dorim ca domnul Ciuhodaru sa fie candidat din partea PC", a precizat liderul conservatorilor. Pe langa Iasi, PC va mai face desemnari pentru primaria municipiilor Targoviste, Deva, Arad, Sibiu si Piatra Neamt. Cum impartirea candidaturilor a creat unele nemultumiri, Victor Ponta nu le-a trecut cu vederea si le-a tran¬smis contestatarilor ca trebuie sa treaca peste orgolii. "Este important sa trecem peste orice probleme sau orgolii locale. Speram sa putem gestiona in continuare supararile, frustrarile mai mult sau mai putin legitime", a declarat Ponta.
Liderul PNL, Crin Antonescu, a recunoscut si el ca au exis¬tat negocieri dificile, in timp ce presedintele PC Daniel Con¬stantin a dat asigurari ca cele trei formatiuni nu vor face diferente atunci cand vor trebui sa sustina candidati care provin de la unul dintre celelalte partide din Uniune. Cat priveste sondajele de opinie comandate de USL in fie¬care judet, Victor Ponta a aratat ca, pe o medie nationala, Uniunea este cre¬ditata cu 60%, iar PDL cu 20%.