Romania Libera informeaza: De ce se razboiesc Patriciu si Antonescu
Scenarii. Mai multe explicatii posibile pentru scandalul care ar putea scinda PNL
"Omul lui Patriciu", asa cum era perceput in urma cu cativa ani Crin Antonescu, vorbeste acum de excluderea din partid a omului de afaceri. Daca va fi fortata indepartarea acestuia, in PNL s-ar putea declansa un scandal in toata regula.
"Dinu Patriciu este cea mai puternica, cea mai clara si cea mai hotarata voce a liberalismului de la inceputul anilor ‘90. Il salut si ii multumesc pentru asta", spunea Crin Antonescu, in discursul sustinut la Congresul PNL din 20 martie 2009, cand s-a instalat in fruntea PNL si cu ajutorul lui Dinu Patriciu. "Crin Antonescu are capacitatea de a mobiliza energiile liberalilor pentru a impune un guvern liberal sau un presedinte liberal in Romania, prin votul popular", ii raspundea Dinu Patriciu, la sfarsitul lunii martie 2009, vorbind despre nevoia PNL de schimbare. In prezent, relatia celor doi arata insa cu totul altfel.
"E de datoria mea ca presedinte al PNL si copresedinte al USL sa spun foarte clar ca este o minciuna completa afirmatia lui Dinu Patriciu ca ar avea cea mai mica legatura cu constituirea USL, cu negocierea temelor protocolului si asa mai departe", spunea Antonescu la sfarsitul lunii iulie 2011, dupa ce anterior l-a invitat pe omul de afaceri sa-si dea demisia din PNL. Apoi, la sfarsitul saptamanii trecute, liderul PNL si-a prezentat si mai clar intentia de a scapa de Dinu Patriciu, pentru moment incurcandu-l un pic doar prevederile statutului, care nu permit presedintelui PNL sa excluda pe cine vrea si cand vrea. La randul sau, Dinu Patriciu i-a dat in repetate randuri replica lui Crin Antonescu, dar nu direct, ci prin intermediul apropiatilor sai si al ziarului pe care-l detine. "Un crin vestejit pe catafalcul aliantei moarte", este doar titlul unuia din articolele aparute recent in ziarul "Adevarul", articol semnat de Mircea Dinescu. Ca sa nu mai spunem de scenariul inflamator cum ca la Palatul Cotroceni, in cartile pentru sefia Guvernului, ar fi Dinu Patriciu, scenariu lansat pe piata tot printr-un apropiat al omului de afaceri liberal.
Se pune atunci, firesc, intrebarea ce s-a intamplat intre martie 2009 si primavara lui 2011 de s-a ajuns la un asemenea razboi? In lipsa unor raspunsuri clare din partea protagonistilor, curge cu scenarii si in PNL, si in afara partidului.
Varianta orgoliilor
Tot in martie 2009, Dinu Patriciu spunea ca a "iesit din politica". Totusi, exista voci in PNL care spun ca si-ar fi dorit o functie in conducerea partidului, dar nu a fost sprijinit in acest sens de Crin Antonescu.
Alte voci spun ca in stricarea relatiei celor doi, relatie care dateaza din anii ‘90, ar fi avut o implicare europarlamentarul PNL Adina Valean, sotia lui Crin Antonescu. Desi a fost considerata multa vreme printre oamenii de baza ai lui Dinu Patriciu (conducand, de altfel, si una dintre fundatiile acestuia si beneficiind de un contract de consultanta), Valean a fost acuzata de "Adevarul" ca ar fi primit bani de la firma interesata in exploatarea Rosiei Montana. "Nu imi e suficienta monitorizarea pe bani publici a securistilor lui Basescu asupra mea, se adauga, vad, monitorizarea securistilor lui Patriciu, pe bani privati", a fost replica lui Antonescu.
In fine, exista si ipoteza ca Patriciu ar lucra, in umbra, la construirea unei alternative la actuala conducere a PNL, echipa urmand sa-i cuprinda pe cei trasi pe linie moarta de Antonescu.
Varianta impacarii pragmatice
Scenariul cel mai des vehiculat este cel al unei impacari care ar fi avut loc intre Dinu Patriciu si presedintele Traian Basescu. Scenariul a fost, de altfel, creditat chiar de Crin Antonescu. "Ce sa vorbim de contradictiile dlui Basescu, care la sfarsitul anului trecut deplangea si gasea cumva - in mod demagogic, evident - ca una dintre cauzele incapacitatii bugetului Romaniei de a acoperi nevoile faptul ca nu si-a platit Rompetrol datoriile si ca sunt 600 milioane de euro care nu vin. Ce s-a intamplat cu datoriile Rompetrol intre timp?", se intreba, in mai 2011, Antonescu, facand aluzie la fosta companie a lui Dinu Patriciu. Tot despre datoriile firmelor omului de afaceri liberal vorbesc si alti politicieni cand sunt intrebati cu privire la schimbarea de atitudine a lui Dinu Patriciu. Unii chiar dau ca exemplu cele sapte cereri de insolventa aflate pe rolul Tribunalului Bucuresti, depuse impotriva trustului de presa detinut de Patriciu. Ultimele trei cereri au fost depuse in iunie si august, iar cel mai apropiat termen este chiar astazi, intr-un proces intentat pe 18 aprilie.