Vineri, 28 Iulie 2011 a avut loc, la hotelul Golden Tulip din Cluj Napoca conferinta de presa prin care s-a anuntat lansarea proiectului MACS NV - Masuri Active pentru Combaterea Somajului.

Proiectul face parte din categoria celor finantate din Fondul Social European, in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 (POS DRU). Acesta urrmareste implicarea activa in ajutorarea persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca in depasirea acestei etape si reincadrarea in campul muncii. Prin actiuni care urmaresc cresterea increderii in sine,analizarea persoanei, analizarea carierei, formare si reprofilare urmarim acoperirea tuturor solutiilor posibile.

Posibilitatea de a invata din bunele practici ale partenerilor spanioli, care au experienta de peste 25 de ani in domeniu, este unul din punctele de interes ale proiectului. Este un proiect complex, care isi propune activitati precum:
- Consilierea profesionala si informarea a peste 500 de someri de lunga durata
- Organizarea a cel putin 2 burse de locuri de munca
- Asigurarea serviciilor de mediere pentru 200 de persoane aflate in cautarea unui loc de munca
- Realizarea de programe de formare profesionala pentru minim 70 de persoane
- Sprijinul prin consultare si asistenta in inceperea unei activitati independente sau initierea unei afaceri pentru cel putin 50 de persoane
- Asigurarea schimburilor de experienta si bune practici in Spania
Aceasta initiativa a fost salutata de viceprimarul Clujului, Radu Moisin care prin cuvintele sale si-a exprimat bucuria demararii acestor activitati din domeniul social.

In urma prezentarii detaliate a proiectului de catre specialistii implicati in acest proiect, personalitati locale au onorat acest eveniment prin alocutiunile rostite de catre dansii. Dintre acestia ii putem mentiona pe prof. univ. Vasile Puscas, lect. univ. Radu Preda, Senator Alexandru Cordos, deputat Horia Uioreanu si nu in ultimul rand prof. univ. Stelian Tofana.
Reprezentantii companiei CaDMO, parteneri transnationali, care o mare experienta in formare profesionala din Spania si-au adus si ei aportul la succesul acestui eveniment.
Evenimentul a fost un adevarat succes si datorita complexitatii prezentarii acestuia, al interesului acordat de catre numarul mare de participanti cat si de anvergura relatiilor Romano-Spaniole implicate.

Putem aminti de interesul cu care Daniel Don a vorbit despre plusvaloarea care o aduce acest proiect pentru societatea din Cluj si de protocolul de colaborare care a fost semnat de catre acesta si presedintele companiei Global Comercium, gest care subliniaza parteneriatul inceput intre cele doua institutii in cu scopul de a venii in ajutorul populatiei aflate in cautarea unui loc de munca de pe raza intregului judet.
Global Commercium este compania care si-a asumat responsabilitatea realizarii acestui proiect proiect ambitios, cu o deosebita valoare sociala, facilitand crearea legaturii internationale si a absorptiei fondurilor europene necesare.
Desi Global Commercium este principalul beneficiar al acestui proiect, indirect persoanele aflate in cautarea unui loc de munca sau cele ce doresc sa se reprofileze vor fi cei care vor beneficia pe deplin de reusita acestui proiect ca si populatia din judetul Cluj in general.
Va vom tine la curent in continuare cu noutatile ce vor aparea in desfasurarea acestui proiect