EVZ.ro informeaza: Diaconescu isi baga PIN-ul in buzunar. Tandem cu Vanghelie?

MISCARE-SURPRIZA. Cu proiectul Partidului Poporului mort in fasa, Patronul OTV, Dan Diaconescu, va prelua, in perioada urmatoare, fraiele Partidului "Initiativa Nationala". Formatiunea a fost mosita de Cozmin Gusa acum 6 ani, iar in prezent acesta cauta sa o resusciteze cu ajutorul televiziunii si finantelor patronului de presa cu apetit pentru politica si pentru scaunul prezidential. Dan Diaconescu nu este singurul care vede PIN ca pe o rampa de lansare. Debarcat din fruntea PSD Bucuresti, Marian Vanghelie cauta sa-si ia revansa in fata lui Victor Ponta prin folosirea aceleiasi strategii cu care i-a dat peste nas lui Adrian Nastase in 2004: o candidatura ca independent, dar nu la sectorul 5, ci la Primaria Capitalei. Apropierea de PIN si, implicit de Dan Diaconescu, i-ar oferi lui Vanghelie platforma mediatica a OTV-ului.

Patronul OTV, Dan Diaconescu, va intra in Partidul "Initiativa Nationala", infiintat de Cozmin Gusa. Marian Vanghelie, primarul sectorului 5, este pe urmele sale.
Cozmin Gusa se reintoarce in Partidul "Initiativa Nationala", creat in urma cu 6 ani impreuna cu Lavinia Sandru. Nu insa singur. Potrivit unor surse politice, doi dintre clientii carora le ofera consultanta, patronul OTV, Dan Diaconescu si primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, vor face pasul spre acest partid. Diaconescu se alege cu mult ravnitul partid dupa ce a esuat sa inregistreze la tribunal Partidul Poporului.
Mai pragmatic, Vanghelie se va putea folosi de platforma mediatica oferita de patronul OTV, pentru a incerca sa castige functia de primar al Capitalei.

O bula de oxigen

Primul care va face pasul spre PIN va fi Dan Diaconescu, sustin sursele citate de EVZ. Patronul OTV a ajuns, conform ultimelor sondaje, la o cota de 11-16%. Incercarea sa de a profita de vizibilitatea sporita s-a soldat cu un esec.
Inregistrarea Partidului Poporului, ajuns in sondajul CURS la 8% intentie de vot, s-a lovit de Tribunalul Bucuresti. Nici cumpararea Partidului Romaniei Europene nu s-a dovedit o investitie mai buna. Partidul risca sa fie dizolvat de autoritati: a obtinut doar 845 de voturi la ultimele alegeri locale.
Pentru PIN, venirea lui Dan Diaconescu constituie bula de oxigen salvatoare: televiziunea si banii patronului de televiziune ar putea constitui resursele de care acest partid are nevoie pentru a depasi modestul scor de 28.000 de voturi obtinut in alegerile locale din 2008.
De "descalecarea" lui Diaconescu in PIN ar profita si primarul sectorului 5, Marian Vanghelie. Debarcat din fruntea PSD Bucuresti de catre Victor Ponta si Adrian Nastase, primarul si-a propus sa reitereze gestul din 2005: sa candideze independent, de data aceasta la Primaria Capitalei.

PRECEDENT

Independent spre Primaria Capitalei

Aflat la al treilea mandat de primar al sectorului 5, Marian Vanghelie s-a saturat de aceasta ipostaza. In 2004 s-a autosupendat din partid, dupa un conflict cu Adrian Nastase, si a castigat ca independent un al doilea mandat de edil de sector in fata finului sau, Catalin Stochita, sprijinit de PSD. A fost atunci singurul primar, in afara de Traian Basescu, care a obtinut peste 50% din primul tur in Bucuresti. Revine in partid, dar in 2008, Geoana nu il lasa sa candideze pentru Primaria Capitalei, preferandu-l pe Cristian Diaconescu.
In 2011, Victor Ponta l-a trecut pe linie moarta pe turbulentul primar pentru a-i potoli aceleasi ambitii. Debarcat din fruntea PSD Bucuresti, Vanghelie intentioneaza sa candideze ca independent impotriva lui Sorin Oprescu, acesta din urma fiind sustinut de PSD si PNL.