Premierul a fost ales in fruntea PDL, in urma unei Conventii Nationale cu scantei, ce s-a desfasurat sambata si duminica la Palatul Parlamentului
Conventia Nationala a PDL a avut loc sambata si duminica la Palatul Parlamentului din Bucuresti. Evenimentul se anunta de o importanta majora pentru partidul de guvernamant, aflat intr-o cadere masiva in sondaje. Multi analisti politici considerau ca o schimbare la varful PDL ar fi dat o noua sansa acestui partid. Tocmai de aceea, evenimentul a primit din partea presei o importanta deosebita.

Doljul: 38 cu Blaga si unu cu Boc

78 de camere de luat vederi, 133 de fotoreporteri, peste 500 de jurnalisti din presa scrisa si audiovizuala interna si internationala s-au ocupat de relatarea acestui eveniment politic. Multe televiziuni si-au deschis chiar ministudiouri la Palatul Parlamentului. Nivelul mediatizarii se poate deduce dintr-un exemplu: o televiziune de stiri a angrenat la relatarea Conventiei PDL 71 de jurnalisti.
Prima zi - cea de sambata - se anunta cruciala pentru viitorul PDL nu doar la conducerea Romaniei, ci si pe scena politica a tarii. Cei 1.409 delegati din toata tara urma sa-l aleaga pe presedintele partidului dintre cei trei candidati: Emil Boc, Vasile Blaga si Theodor Paleologu. Fiecare dintre cei trei isi gasise sustinatori in tara. Spre exemplu, daca pedelistii din Olt decisesera sa-l sustina pe Boc, delegatia doljeana - formata din 39 de membri - era aproape toata de partea lui Blaga. Nota discordanta facea deputatul de Dolj, Gelu Visan. "Sunt semnatarul motiunii Boc si am sa-l sustin pe premier. Cred in politica sa de reforma si in candidatura lui Emil Boc la presedintia partidului. Sunt sigur ca va iesi presedinte din primul tur", declara Gelu Visan inainte de Conventie.

Sustinatorii premierului, pe primele randuri

Pregatirile erau facute inca de dimineata. La 8.30, zeci de sustinatori de-ai lui Boc, echipati cu pancarte si cu tricouri pe care statea scris "Emil Boc, presedinte" si purtand in piept embleme pe care scria "Staff", au intrat in sala "A.I. Cuza" din Palatul Parlamentului, ocupand strategic primele randuri. Delegatii, inclusiv sustinatorii lui Blaga, n-au primit voie sa intre in sala decat dupa ora 10.00.
Cu cateva minute inainte de ora inceperii - 11.00 - si-a facut aparitia Emil Boc. Nu singur, ci insotit de grupul sau de sustinatori, dintre care se detasa Elena Udrea, imbracata intr-un costum alb si incaltata cu pantofi aurii. Premierul a intrat vijelios in sala, dar a fost greu de observat din cauza zecilor de ziaristi care-l impresurau.
Fix la 11.00 a sosit si invitatul de onoare: presedintele Traian Basescu, insotit de prezentatoarea acestui eveniment politic, Sulfina Barbu. Zambitor si degajat, seful statului a intrat in sala pe acordurile imnului PDL. Presedintele a luat loc pe primul rand. Nu departe, pe randul al doilea, incadrata de sustinatorii lui Boc, luase loc Elena Basescu (EBA).
Basescu: Daca va opriti, n-aveti nici o sansa sa castigati in 2012!

Luand cuvantul, presedintele Traian Basescu le-a multumit participantilor la Conventia Nationala a PDL, cu lacrimi in ochi si cu vocea tremuranda: "Acum sase ani ii predam stafeta lui Emil Boc. Vreau sa imi aduc aminte cu placere de acel moment. Va multumesc tuturor, dar si presedintelui Emil Boc, pentru faptul ca nu m-ati dezamagit. Sunteti un partid cu responsabilitati mult mai mari decat acum sase ani, aveti si presedintele Romaniei, si guvernul".
Seful statului le-a spus apoi pedelistilor sa nu opreasca reformele pe care le-au inceput, chiar cu riscul pierderii unor voturi.
"In ultimii doi ani, ati avut o guvernare grea. Unii spun ca am iesit din recesiune destul de tarziu. Dar suntem una dintre tarile care au iesit cu cele mai mici imprumuturi din recesiune. Stiu ca sunt opinii in partid pentru o reducere a vitezei reformelor, pentru a se recupera un electorat care se pare ca nu-l mai aveti. Va pot spune un singur lucru: Daca va opriti, pierdeti! Romania are nevoie sa terminati ce ati inceput. Daca va opriti, n-aveti nici o sansa sa castigati in 2012!", a spus presedintele.

"Sunteti partidul care a facut cel mai mult bine Romaniei"

Presedintele Traian Basescu le-a reprosat democrat-liberalilor faptul ca nu sunt capabili sa explice masurile bune care au fost luate de catre actualul guvern si nu sunt suficient de bine pregatiti pentru a face fata dezbaterilor din mass-media: "In opinia mea, sunteti partidul care a facut cel mai mult bine Romaniei, chiar daca n-ati avut capacitatea s-o explicati".
Seful statului a dat doua exemple care arata modul in care PDL s-a dovedit incapabil sa explice masurile luate. Unul dintre ele se referea la o dezbatere televizata legata de cresterea cheltuielilor materiale ale guvernului, in conditiile in care scopul puterii este sa le reduca. "Din pacate, dragii mei, nici unul dintre cei care v-au reprezentat in emisiune nu au fost capabili sa spuna de ce au crescut", a remarcat Basescu, precizand ca era vorba, in principal, despre finantarea cu 570 de milioane de lei a programelor pentru diabet si cancer, plata licentelor IBM si a unor restante la farmacii. "Oare de ce aveti atat de putina grija in a apara ceea ce faceti? De ce atata lipsa de curaj de a va pregati?", s-a adresat Basescu pedelistilor de la Conventie.
Cel de-al doilea exemplu privea pensiile militarilor. "S-au recalculat pensiile militare: cam 15% au pierdut la pensie, din cauza vechimii incomplete, insa 85% au castigat la pensie. N-ati putut sa explicati aceasta reusita. Nu mai mergeti la televiziuni nepregatiti. Nu acuz televiziunile, voi aveti obligatia sa trimiteti acolo oameni pregatiti! Trebuie sa va inarmati cu rabdarea de a va documenta si de a da informatia corecta, nu sa pareti niste copii chemati la televizor sa ia bataie", le-a spus pedelistilor seful statului.

Berceanu: Nu se pune problema iesirii mele la pensie

In discursul sau, presedintele Basescu le-a multumit lui Teodor Stolojan, Adriean Videanu si Radu Berceanu, "care, desi sunt in partid, au ales sa lase loc generatiei noi".
La aceasta declaratie a presedintelui, senatorul Radu Berceanu a dat replica in fata presei, cateva minute mai tarziu.
"Nu se pune problema iesirii mele la pensie. Am destule de facut pe lumea asta, nu sunt neaparat un pensionar, dar pot din punct de vedere politic sa-i las pe altii mai tineri sa-si arate posibilitatile. Dar sunt mai greu de scos la pensie in totalitate... Am fost de mai multe ori intrebat la ce functie o sa candidez si am raspuns ca, probabil, la nici una. N-am fost crezut, dar acum s-a dovedit. Asta nu inseamna ca nu am de gand sa sprijin PDL cu tot ceea ce pot eu. Indiferent ce se va intampla peste un an sau peste zece, eu tot in PDL voi fi", a spus Berceanu.

Paleologu: Lumea s-a cam saturat de politicieni puri

Dupa ora 14.00, cei trei candidati si-au prezentat fiecare motiunile (programele). Pentru asta, fiecarui candidat i s-a alocat un timp de o ora si 20 de minute.
Cele mai multe zambete si aplauze le-a adunat Theodor Paleologu, care le-a spus delegatilor PDL ca el e om de cultura, nu om politic, si ca "lumea s-a cam saturat de politicienii puri".
"Eu nu-mi imaginez partidul asta nici fara Boc si nici fara Blaga in Biroul Permanent National. In cazul fericit in care as castiga, ar fi o conducere colegiala si va asigur ca nimeni n-ar avea nimic de pierdut, pentru ca n-am polite de platit. N-as bate cu pumnul in masa", a spus Paleologu, mentionand insa ca ar putea fi "o mana de fier cu o manusa de catifea".
Programul sau a vizat trei teme principale. "Prima vizeaza moralizarea vietii politice prin reducerea drastica a cheltuielilor de campanie. Nu putem sa cerem oamenilor voturile, cand afisele noastre se intind pe trei-patru etaje de bloc. Trebuie sa diminuam una dintre principalele cauze ale coruptiei, care tine de costurile mari ale campaniei electorale". Celelalte teme au vizat acordarea unei mai mari atentii culturii, invatamantului, cercetarii, respectiv o politica bazata pe ideea de dezvoltare durabila, adica tinand cont de mediul inconjurator si de patrimoniu. La final, i-a rugat pe delegati sa voteze "cu bun-simt".

Boc: Dreapta care modernizeaza Romania este PDL

A urmat Emil Boc, primit la tribuna cu urale. Zeci de oameni s-au ridicat in picioare, scandandu-i numele. Pe ecranele videoproiectoarelor a rulat apoi un videoclip spectaculos de prezentare, in care facea vizite de lucru, ori dadea la lopata sau la coasa in calitate de primar al Clujului sau de prim-ministru.
In discursul ce a urmat, Boc si-a prezentat principalele obiective din programul sau, intitulat "Romania dreapta, Romania puternica": "Candidez la presedintia PDL cu cel putin trei obiective precise si clare: 1 - continuarea procesului de modernizare a tarii si consolidarea PDL ca partid de dreapta pe scena politica romaneasca; 2 - continuarea guvernarii, castigarea alegerilor din 2012 si mentinerea la guvernare a PDL, 3 - reformarea in continuare a PDL".
Premierul a reluat ideea parlamentului unicameral si n-a uitat sa critice opozitia, acuzand-o de starea in care se afla in prezent tara.
"Cei care au Mercedesul, au vila in curte si mai primesc ajutor de la stat aceia trebuie sa plece la munca. Tot ceea ce am facut a fost sa impunem munca in statul creat de Ion Iliescu, in care cetateanul era dependent de ajutoare. Eu ii multumesc lui Victor Ponta pentru ca a reusit marea performanta sa distruga PNL. PNL nu se mai poate revendica astazi ca partid de dreapta. Pe Crin Antonescu il tradeaza atat poza de grup, cat si poza de pe tricou. Dreapta care modernizeaza Romania este Partidul Democrat Liberal. Imaginati-va cum ar fi o tara condusa de Crin Antonescu si de Victor Ponta. Unul care merge la munca la 1.00 si pleaca acasa la ora 4.00 si altul care se rastoarna din doua in doua saptamani cu masina ca si copilot. Noi suntem la guvernare si ne putem mentine realizand cel putin trei lucruri in perioada urmatoare: castigarea alegerilor locale, pastrarea presedintelui Romaniei si pastrarea spiritului de echipa al PDL", a sunat discursul lui Emil Boc.

Blaga: Ne-am facut de ras

Ultimul vorbitor dintre candidati a fost Vasile Blaga. Intamplator sau nu, indata ce "Buldogul" a luat cuvantul, statia de amplificare a inceput sa dea semne de oboseala, paraiturile si sonorul prea scazut facand greu de urmarit discursul sau si al sustinatorilor lui.
Blaga a spus ca motiunea sa - "O Romanie dreapta, o Romanie europeana" - se deosebeste fundamental de cele ale contracandidatilor pentru ca sustine racolarea oamenilor de calitate in partid: "Trebuie sa incepem recrutarea celor mai buni oameni, sa rezolvam aceasta problema a rezervei noastre de cadre, pentru ca ne-am facut de ras. Ne trezim ca vin in fata parlamentului oameni care reprezinta guvernul, dar nu stiu nimic despre domeniul de care se ocupa".
Fostul ministru a spus ca e nevoie de o mai buna comunicare in partid: "Trebuie sa incurajam discutiile, dar, dupa ce partidul decide o linie, aceasta trebuie urmata de toti". Pe de alta parte, candidatul la sefia PDL a sustinut, spre nemultumirea taberei lui Boc, ca "pe subiectele de interes national trebuie sa discutam si cu opozitia, pentru ca altfel nu se poate".
Blaga a dezvaluit ca a aflat din presa despre negocierile secrete purtate in 2008 de PDL si PSD, in conditiile in care opinia principala in partid era a unei aliante cu PNL: "Am aflat din presa ca se negocia guvern cu PSD in 2008, iar unii dintre noi ne-am opus si am spus 'Nu, facem guvern normal pe dreapta cu PNL'. De unde sa stim ca se negocia cu PSD de sase luni de zile?".
Ca un fel de concluzie, Vasile Blaga a sustinut necesitatea unei schimbari la varful PDL, comparand partidul cu un tren: "PDL se comporta ca un tren care merge in viteza catre un pod rupt si, daca nu vom muta macazul la timp, vom avea un accident care nu va fi doar al nostru, ci si al milioanelor de romani".

Gunoierul PDL

A urmat votul. Fiecare dintre cei 1.409 delegati a fost nevoit sa stea minute in sir la o coada enorma la sectiile de vot organizate pe criterii alfabetice. In acest timp, Silviu Prigoana - vadit deranjat de mizeria pe care colegii sai de partid au lasat-o in sala - s-a apucat sa stranga gunoaiele si sa le duca la un cos de pe holul Palatului Parlamentului.
Neavand chef de stat la coada, multi deputati au dat buzna la bufet. Desi primisera o masa gratuita - snitel, orez, salata de varza si o placinta cu branza - li s-a parut mancarea prea putina, asa ca au decis sa-si completeze meniul cu inca o masa de la bufetul amenajat pe hol.
Dupa multe ore de asteptare, a venit si rezultatul: Emil Boc a castigat din primul tur presedintia PDL, cu 868 de voturi, in timp ce Vasile Blaga a cumulat 499 de voturi, iar Theodor Paleologu a obtinut doar 24.
Dupa acest rezultat, majoritatea sustinatorilor lui Vasile Blaga si-au retras candidaturile de la functiile de conducere pentru care pedelistii au votat ieri.

Alte functii in PDL
Scrutinul pentru ocuparea altor functii de conducere in PDL a continuat ieri, dupa ce mai multi sustinatori de-ai lui Vasile Blaga si-au anuntat retragerea candidaturilor. Astfel, Cristian Boureanu si Constantin Ostaficiuc n-au mai candidat pentru postul de prim-vicepresedinte al PDL, iar Cezar Preda si-a retras candidatura pentru functia de secretar general. A ramas, in schimb, in cursa Sorin Frunzaverde, care chiar a obtinut functia dorita.
In urma votului s-a decis ca cele patru functii de prim-vicepresedinte vor fi ocupate de Gheorghe Flutur, Sorin Frunzaverde, Roberta Anastase si Teodor Baconschi. Marele infrant este Theodor Paleologu, care si-a mai depus insa candidatura pentru postul de vicepresedinte si pentru cea de secretar executiv.
In competitia pentru functia de secretar general al PDL, vicepresedintele Camerei Deputatilor Ioan Oltean a castigat detasat, devansand-o pe contracandidata sa, Sulfina Barbu.
Tot ieri s-a votat pentru functiile de vicepresedinti (15 la numar), secretari executivi si pentru cea de trezorier. Printre cei 15 vicepresedinti alesi ieri se numara George Scripcaru si Elena Udrea, care au obtinut si cele mai multe voturi, Traian Igas, Gheorghe Stefan, Anca Boagiu, Sever Voinescu, Monica Macovei, Mihai Stanisoara sau Theodor Paleologu.