Cotidianul.ro informeaza: Recidiva Gitenstein (Autor: Aurel I. Rogojan)
Intr-o luare de pozitie anterioara (Joi, 23 iunie 2011, "Ce fel de ambasadori si-a trimis America in Romania? Noii comisari politici ne vin de peste Ocean?! " ) am solicitat, in calitate de cetatean liber al unei tari suverane, al carui stat , potrivit Constitutiei , ar trebui sa fie independent in deciziile sale politice, ca ministrul de Externe sa observe si sa sanctioneze imixtiunea ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Bucuresti in treburile interne ale Romaniei. Atunci, Excelenta Sa Domnul Henry Mark Gitenstein a tras de urechi Curtea Constitutionala, criticand, cu incalcarea normelor dreptului diplomatic si a principiilor relatiilor internationale, consfintite de Carta Organizatiei Natiunilor Unite, o decizie definitiva , irevocabila si general obligatorie a Curtii , dar care amenda unele din propunerile de revizuire a Constitutiei avansate de presedinteTraian Basescu .
Peste nici doua saptamani, taman cu cu prilejul Zilei Nationale a Statelor Unite ale Americii, domnul ambasador recidiveaza cu afirmatia ca : "cel mai bun prieten pe care SUA il au in Romania este Mircea Geoana". Presedintele Senatului si personalitate politica marcanta a opozitiei parlamentare, fost contracandidat al lui Traian Basescu in cursa pentru Cotroceni.
Prin aceasata declaratie, solul lui Hussein Barak Obama la curtea lui Traian Basescu a adus o veste pentru care cel ofensat ar fi trebuit sa-i ceara capul. Daca are "cojones". Daca nu, atunci sa-i multumeasca lui Obama pentru jignirea administrata prin ricoseu, de lobby-stul de la "Locheed Martin" si sa-si poarte cu capul plecat umilinta.
Intr-un alt registru, chiar daca cele sustinute ar fi un semnal, aceasta noua declaratie a sa contravine obligatiilor exprese de abtinere pe care un ambasador le are, de a nu lua astfel de pozitii publice fata de personalitati politice din tara in care este acreditat. Deci nu este voba de o simpla gafa, ci de o greseala politica si de o grava inconsecventa a Ambasadei SUA.
Intr-o situatie oarecum similara, petrecuta in secolul al XIX -lea in relatiile dintre Statele Unite ale Americii si Anglia, amgasadorul englez a fost expulzat numai pentru simplul fapt de a fi afirmat, intr-o scrisoare pe care destinatarul a publicat-o, ca un anumit candidat la presedintia S.U.A. ar favorabil intereselor britanice .
Declaratia ambasadorului, facuta intr-o tara ca Romania, nu este deloc favorabila lui Mircea Geoana si cu greu pot fi intuite motivele pentru care a fost facuta. Nu-i este favorabila , in primul rand, data fiind respingerea de catre mentalul colectiv national a firmanelor de pe la inalte porti. Chiar daca firmanul pare ca aduce sentinta pentru actualul presedinte. Nu-i este favorabila, in al doilea rand, deoarece in perspectiva, chiar absurda, a unui accident istoric, Mircea Geoana ar putea fi expus blamului de a purta eticheta de "agent american". In urma cu nici o viata de om, o asemnea eticheta stim bine ce consecinte atragea.
Daca ne-am stradui , totusi, sa-l intelegem pe Gitenstein, prietenul lui Geoana, deci nu pe trimisul oficial al S.U.A. in Romania, ar trebui sa ne imaginam urmatorul dialog : Geoana : "Mark , am o mare problema. Te rog sa ma ajuti ? " Gitenstein : "Spune Mircea , care este problema ta ?" Geoana : Traian, Traian Basescu, dupa vizitele mele la Moscova , ma ameninta cu un dosar. Un dosar in care ma acuza ca sunt agent rus . " Gitenstein : " Bine, bine, dar eu ce trebuie sa fac, cum sa te ajut, daca esti in fata cu o asemenea grava acuzatie din partea presedintelui?! " Geoana: "Spune tu ca sunt si ... american". Gitenstein: " O.K., nici-o problema. S-a facut !"
Domnule ministru de Externe, luati aminte : Conventia de la Viena privind relatiile diplomatice din aprilie 1961 , art. 41(1) "Fara prejudiciul privilegiilor si imunitatilor lor, toate persoanele care beneficiaza de aceste privilegii si imunităti au datoria de a respecta legile si regulamentele statului acreditar. Ele au, de asemenea, datoria de a nu se amesteca in treburile interne ale acestui stat.
Good bye, mister Gitenstein !