HotNews informeaza: Vanghelie nu mai conduce PSD Bucuresti. Victor Ponta va fi presedintele unui birou de coordonare din care face parte si primarul sectorului 5
Organizatia PSD Bucuresti nu va mai fi condusa de Marian Vanghelie, ci de un birou coordonator din care va face parte si actualul primar al sectorului 5, a anuntat luni liderul PSD, Victor Ponta.
"Organizatia de Bucuresti pentru perioada pre-electorala va fi condusa de un birou provizoriu de coordonare" din care fac parte Corina Cretu, Rodica Nassar, Ecaterina Andronescu, Marian Vanghelie, Ion Iliescu si Adrian Nastase, a precizat Victor Ponta, care va fi "presedintele coordonator al acestui birou".
Propunerea a fost adoptata in sedinta Comitetului Executiv National al PSD, inregistrandu-se sase abtineri si niciun vor impotriva.
"Nu e o decizie impotriva cuiva, e o decizie in interesul PSD-ului" pentru "cele mai importante alegeri pe care PSD le-a avut in cei 20 de ani de existenta", a sustinut el.
Victor Ponta nu a dorit sa comenteze motivele pentru care a luat aceasta decizie, precizand ca e vorba de chestiuni interne.
Marian Vanghelie, care a iesit inaintea lui Victor Ponta de la sedinta PSD, nu a dorit sa comenteze, trimitand ziaristii sa-l intrebe pe presedintele partidului.
"Marian Vanghelie e cel mai important. O sa vadeti dumneavoastra", s-a marginit acesta sa declare.

Cum a decurs schimbarea lui Marian Vanghelie de la conducerea PSD Bucuresti

In timpul CEX-ului, Victor Ponta si Marian Vanghelie s-au retras intr-un colt al salii, unde au discutat timp de 45 de minute.
Cand s-au intors, Ponta a anuntat ca va prelua conducerea organizatiei PSD Bucuresti.
La aflarea vestii, PSD-istii au inceput sa vocifereze in sala, dar Victor Ponta a completat imediat ca va fi infiintat si un comitet interimar in care sunt cooptati Ion Iliescu si Adrian Nastase.
Ponta a explicat decizia prin faptul ca Marian Vanghelie ar tine organizatia "inchisa" si ca nu a cooptat membri noi. In plus, ar fi spus Victor Ponta, multi lideri PSD din tara s-au plans de activitatea lui Vanghelie la Bucuresti.
De asemenea, lui Marian Vanghelie i-a fost reprosata relatia amicala cu Elena Udrea.
In plus, presedintele PSD a afirmat ca decizia a fost luata dupa o consultare cu Ion Iliescu, Adrian Nastase si Marian Vanghelie.
Iliescu a afirmat, in sedinta, ca apreciaza modul in Marian Vanghelie a reactionat la anuntul acestei decizii, afirmand ca se impune o improspatare a organizatiei PSD Bucuresti.
HotNews.ro scria, la inceputul lunii martie, ca, dupa deciziile de excludere a lui Ion Toma si Mircea Geoana, presedintele PSD Victor Ponta si-a ales o noua tinta: Marian Vanghelie.
Lui Marian Vanghelie i s-ar reprosa relatia amicala cu Elena Udrea si votul consilierilor PSD din Consiliul General al Municipiului Bucuresti.
Presedintele PSD Bucuresti a fost avertizat de Ponta, intr-un interviu acordat Agerpres, ca "risca sa scape lucrurile de sub control".
Mai mult, Ponta l-a atacat pe Vanghelie in punctul sensibil anuntand ca USL il doreste pe Sorin Oprescu drept candidat la primaria Capitalei.
Surse din interiorul PSD declarasera atunci ca Victor Ponta ar dori tragerea pe linie moarta a ediliului de la sectorul 5 insa nu are sustinerea necesara in partid.
"Domnul Vanghelie, in primul rand, risca sa nu mai fie luat in serios ca lider la Bucuresti, daca, pe de-o parte, el e contra doamnei Udrea, dar consilierii domniei sale voteaza cu doamna Udrea. E greu sa-l mai crezi serios. Ori asta este un risc foarte mare pentru el, inseamna ca nu mai stapanesti organizatia de Bucuresti sau inseamna ca lucrurile acolo scapa de sub control", a declarat Ponta, in luna martie, pentru agentia Agerpres.

Un conflict istoric: Ponta - Vanghelie

Conflictul dintre Ponta si Vanghelie este vechi. In 2006 Victor Ponta il sustinea pe Mircea Geoana la sefia PSD in timp ce Marian Vanghelie facea lobby pentru Ion Iliescu. In 2010 chiar inaintea alegerii lui Ponta in functia de presedinte al PSD, cei doi au avut un schimb de replici de fata cu presa.
"Mariane, sper ca de data asta nu o sa ne mai alergam prin sala, ca data trecuta", i-a spus Ponta lui Vanghelie referindu-se la momentul congresului din 2006.
Replica lui Vanghelie a fost ironica. "La Romexpo eu am sa stau la prezidiu, am sa ma uit asa, am sa ma uit la tine si am sa-ti dau... linistit", a replicat Vanghelie, fara sa precizeze ce anume doreste sa-i dea liderului PSD. La randul sau, Victor Ponta, a spus ca va fi in sala, si a plecat.
Un alt episod intre cei doi lideri din care Ponta a iesit cu mandria sifonata a fost episodul excluderii lui Mircea Geona. In Biroul Politic al PSD cand Ponta cerea excluderea lui Geoana din partid, Marian Vanghelie i-a replicat nervos: "Vrei, nu vrei, urati, frumosi... mergem impreuna. Nici noua nu ne convine cum conduci partidul, dar suntem alaturi de tine" ar fi spus Vanghelie conform surselor Hotnews.ro.