Adevarul publica un interviu cu Cezar Preda, vicepresedinte PDL, intitulat: "Basescu, nu mai da cu noroi in noi!"
Vicepresedintele PDL Cezar Preda ii transmite presedintelui ca "nu poate lovi cu lopata sau cu noroi" in cei care i-au fost fideli si au alergat 8 ani pentru a-l face presedinte.
Sustinator al candidaturii lui Vasile Blaga la sefia PDL, Cezar Preda spune intr-un interviu acordat ziarului "Adevarul" ca cei care-l sprijina pe Emil Boc vor, de fapt, sa-i "indulceasca" viitorul apropiat. In opinia sa, premierul nu ar avea nicio sansa sa fie reales presedintele PDL, daca ar demisiona de la Guvern pentru a face loc premierului tehnocrat dorit de Traian Basescu. Preda o provoaca si pe Elena Udrea sa candideze la Primaria Capitalei, sustinand ca ea trebuie sa intre intr-o batalie care sa o califice in sfarsit pentru politica mare.
Puteti citi in continuare prima parte a interviului incendiar din Adevarul.
• V-ati anuntat sustinerea pentru Vasile Blaga. Isi va anunta motiunea la 5 aprilie?
• Nu stiu daca 5 sau 6 sau 7 aprilie, in orice caz, la inceputul lunii aprilie, motiunea va fi gata si va fi anuntata, acum inca se lucreaza la ea, este o motiune de dreapta, la care au lucrat foarte mult Sorin Frunzaverde si Vasile Blaga. Noi nu am furat startul, cum s-a spus, eu ieri am avut prima discutie si intalnire cu Vasile Blaga, ieri am semnat pentru motiune si am fost al 37-lea. O sa stabilim si ziua cand se depune motiunea oficial.
• Dintre liderii marcanti ai partidului, cine a mai semnat?
• Erau foarte multi acolo, pot sa va spun ce am vazut eu: Sorin Frunzaverde, Adriean Videanu, presedintele de la Iasi, cel de la Bihor, Radu Berceanu, am mai vazut semnaturile de la Timis, erau si cinci sectoare la Vasile Blaga, desi acum am vazut ca se bat cine a semnat si cine nu. Nu era sectorul 2.
• Cum vi se pare anuntul facut pe Facebook si Twitter al Elenei Udrea privind sustinerea lui Boc?
• Eu am vazut ca pe domnul presedinte nu-l supara ce se scrie pe bloguri sau pe Twitter, il supara doar ce spui in conferinte de presa. Asta inseamna ca, pe viitor, va fi un mijloc de a comunica impresiile, stiind ca acest lucru nu-l supara pe presedinte si nu starneste reactii.
• Vorbeati de liste de semnaturi, pentru sustinerea lui Blaga a semnat si Ioan Oltean?
• El s-a regasit la inceput printre sustinatori, dar am inteles ca ieri a avut o discutie cu Vasile Blaga, i-a spus ca tine la el, il respecta si crede in ce face el, dar nu poate sa-l lase pe Emil Boc singur, pentru ca l-a adus in partid, ca ii leaga o chestiune mai veche -un fel de amestecatura, care pana la urma este fireasca: "Astazi sunt cu tine, peste trei zile, functie de cum ma odihnesc sau ce rugaminti mai am, pot sa-mi schimb parerea". Oamenii slabi isi schimba de la o zi la alta parerea si nu numai ei, ci si cei care poate ca devin mai bine informati.
• Cum vedeti faptul ca presedintele Romaniei iese public si spune pe cine sustine la sefia PDL?
• Traian Basescu stie ca niciun lider PDL nu va intra in razboi cu el - noi am agreat interventiile lui in viata PDL. Ma asteptam sa iasa si sa se pozitioneze pentru ca sunt anumiti oameni care nu sunt in stare sa ia anumite decizii decat daca vine si le spune cineva cam ce sa faca.
• Va referiti si la Emil Boc?
• Paradoxal, motiunea lui Blaga il sprijina pe Emil Boc. El nu trebuie inlocuit cu un premier technocrat. Si trebuie tinut si, in urma alegerilor, sa vedem ce fac. Pe cand cei care il sustin pe presedintele partidului vor, de fapt, sa-i indulceasca asa viitorul apropiat. Ii zic: "Pleci de la Palatul Victoria si te facem presedinte de partid!" Eu nu cred ca il mai face nimeni presedinte de partid daca pleaca de la Palatul Victoria. Sau, in urma unor evaluari foarte rapide, ar putea sa nu-l mai schimbe de la Palatul Victoria pana la alegeri. Pana la urma, aceasta motiune ii face bine lui Emil Boc, nu cealalta. Noi credem ca Emil Boc a facut ce trebuie si sa nu fugim, sa stam sa ne primim votul.
• Spuneati ca premierul tehnocrat este "o pacaleala", v-ati sustinut punctul de vedere si la intalnirile de la Vila Lac?
• Da. Eu am spus ca nu cred ca ne vom credibiliza ca partid aducand un tehnocrat. Este si o insulta la adresa inteligentei romanilor. Ce-or sa creada? Ca noi am facut bine, dar nu-si dau ei seama de asta decat daca vine un tehnocrat. Si nici sa spui ca este o lipsa de resurse umane in PDL nu sunt de acord.
• Dvs pe cine ati vedea din partid inlocuindu-l pe Boc?
• Sunt mai multe persoane calificate sa fie prim-ministru: Stolojan, Videanu, Blaga, sunt oameni care au anvergura conducerii. Referitor la solutiile de tehnocrati, avem aceasta experienta. Ati uitat de Ciolos, de Mihail Dumitru de la Agricultura? Si acum platim erorile, erau tehnocrati.
• Vreti sa spuneti ca premierul tehnocrat este un mit fara acoperire?
• Nu are. Ma refer si la Mugur Isarescu, pe care il respect ca om, dar el a cules munca si disolutia Partidului Taranesc din perioada respectiva. Ei au luat masurile, s-au dus, iar el a cules roadele. A venit in ultima perioada, iar lumea a avut senzatia ca el a fost bun -iar eu vorbesc din marturiile ministrilor care au lucrat cu Isarescu. Eu am spus: "Boc a fost mult mai bun ca premier politic" si l-am citat aici pe Radu Berceanu, care a fost coleg cu premierul Isarescu. Nu cred in acest mit si am vazut ca presedintele este foarte suparat ca imi dau cu parerea despre premieri. Dar de ce sa nu-mi dau cu parerea, daca sunt parlamentar al Romaniei, care-l voteaza pe acel premier. Cine poate sa-mi ia mie dreptul asta? Sa-mi vad de treburile mele? Dar astea sunt treburile mele!
• Credeti ca Emil Boc ar trebui sa ramana premier?
• Pana la alegerile din partid, asta am si cerut. Nu poti sa-l iei pe Emil Boc de la Guvern, desi si-a facut treaba si am inteles ca acum este si "un erou in viata". E ca si cu oamenii care-ti spun ca esti frumos si destept - trebuie sa fii foarte atent cand iti spun asta, poate o fac sa-si ia la revedere de la tine. Boc trebuie sa-si duca crucea pana la capat si noi, ca partid, alaturi de el. Noi vrem sa avem o stabilitate politica si nu stiu de ce au vrut sa facem alegeri acum.