Q Magazine informeaza: Nastase a gasit solutia pentru evitarea riscurilor in plen: Parlamentarii sa stea la balcon, invitatii in sala
Vicepresedintele Camerei, Adrian Nastase, a venit cu o propunere "extravaganta" pentru a asigura caracterul public al dezbaterii in Parlament, dar si siguranta in plenul legislativului, sustinand ca senatorii si deputatii ar putea sa se mute la balcoane, iar cei invitati sa stea jos, in sala.
"Propunerea" a fost facuta de Nastase intr-o nota ironica in contextul discutiei conducerii reunite a Camerei Deputatilor si Senatului, din 8 martie, pentru stabilirea calendarului motiunii de cenzura a opozitiei impotriva asumarii de catre Guvern a Codului Muncii. Dupa ce, luni, Biroul Permanent al Camerei a decis sa aprobe doar participarea reprezentantilor presei la sedintele comune referitoare la procedura motiunii de cenzura, birourile reunite de marti au fost obligate sa reconsidere aceasta decizie, din cauza nemultumirii publice venite din partea unor membrii ai societatii civile, dar si a liderilor opozitiei. In cadrul dezbaterii din birourile reunite, s-au adus argumente privind necesitatea luarii unor masuri care sa previna situatii precum incidentul dramatic de anul trecut, cand Adrian Sobaru, angajat al TVR, s-a aruncat de la unul din balcoane in plen, dar s-a discutat si despre caracterul public al sedintelor, prevazut expres de Legea fundamentala. "Daca vreti o propunere mai extravaganta, sa ne mutam noi la balcoane, sa lucram de acolo si populatia sa stea jos, cei invitati sa stea jos, ca sa numai existe riscul de accident. Asta ar fi, sigur, o solutie mai extravaganta", a intervenit Adrian Nastase, in sedinta birourilor permanente.
In final, tot el a fost cel care a gasit solutia de compromis agreata de toate formatiunile politice. "O solutie de compromis ar fi ca intr-adevar, cei cativa lideri ai confederatiilor sindicale, cei cativa presedinti de confederatii patronale ar putea sa vina, am putea sa gasim aceasta solutie pentru acest moment, urmand ca, in perioada care urmeaza, sa luam masurile necesare de securizare, sa le avem pentru momentele urmatoare", a sustinut Nastase.
Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a apreciat solutia ca fiind binevenita. "Cred ca este o propunere de compromis foarte buna aceea de a avea liderii confederatiilor sindicale si a celor patronale invitati si cu acces si in felul acesta cred ca si mesajul se duce catre sindicate intr-un mod corect. Daca sunteti de acord, as supune chiar in aceasta forma. Liderii confederatiilor sindicale, asta s-a spus, s-a precizat foarte clar nivelul", a supus Anastase la vot colegilor din birouri, varianta care a si fost adoptata.
La final, Anastase a tinut sa-i si multumeasca social-democratului pentru varianta gasita. "Multumesc domnului Adrian Nastase pentru propunerea de compromis pe care a facut-o", a spus presedintele Camerei. De mentionat ca Roberta Anastase si Adrian Nastase se afla de obicei pe pozitii divergente in sedintele conducerii Parlamentului.