Ev.z.ro informeaza: PSD l-a exclus pe Ion Toma pentru ca la un sprit cu Mircea Geoana planuia un puci anti-Ponta.
Ion Toma impreuna cu Mircea Geoana pregateau ruperea PSD si crearea unei noi formatiuni. Puciul a fost deconspirat de Adrian Nastase. Astfel, conducerea PSD a decis excluderea lui Toma. Urmeaza Mircea Geoana.
Mircea Geoana va fi exclus din PSD, sustin surse din conducerea PSD. La urechile lui Victor Ponta a ajuns vestea unui "puci" organizat de Mircea Geoana. Enervati, unii dintre liderii PSD, precum Liviu Dragnea si Titus Corlatean, au propus ca Geoana sa fie exclus pe loc. Marinimos, Ponta i-a acordat totusi sansa unei ultime discutii, de adio.

Planul tradarii

Potrivit unor surse din PSD, Geoana ar fi avut o intalnire cu cativa dintre nemultumitii din partid. Evenimentul a avut loc la hotel Ramada in urma cu 10 zile. La intalnire a participat si senatorul Toma. Daca Geoana propunea constituirea unei platforme a celor nemultumiti de actuala conducere, Toma ar fi fost mai transant. El ar fi pledat pentru infiintarea unui nou partid. La intalnire au participat 35 de persoane. In afara de senatorul Toma, singurii cu functii au mai fost deputatii Florentin Gust si Radu Coclici. Printre participantii la intalnire ar fi fost distribuite formulare pe care sa fie inscrie numele si functiile persoanelor nemultumite din PSD astfel incat sa fie alimentata platforma pe baza careia Geoana ar fi urmat sa conteste actuala conducere a partidului. Unul dintre participanti a plecat de la Ramada si i-a povestit totul lui Adrian Nastase. I-a adus chiar si formularele pentru noua platforma. La randul sau, Nastase s-a dus la Ponta si i-a prezentat "planul tradarii lui Geoana".

Rolul lui Nastase

Pentru acest motiv, si nu pentru neplata cotizatiei a fost exclus senatorul Toma din partid. Dupa ce vineri filiala Olt l-a suspendat si a propus excluderea sa, azi, Biroul Permanent a discutat cazul sau. Toma a fost chemat sa dea explicatii. "Ne-am intalnit si noi asa la un sprit", a replicat Toma in sedinta BPN cand Ponta l-a intrebat de intalnirea de la Ramada.
Adrian Nastase nu i-a lasat nicio secunda si a intervenit. "Dar cu formularele astea ce intentii aveati", a spus Nastase, fluturand documentele incriminatore. Apoi a povestit cum s-a desfasurat intalnirea, cine a participat, ce au zis pucistii. A povestit chiar si cum a intrat in posesia "planului tradarii": unul dintre participanti a venit si i-a dezvaluit totul.

Geoana, propus pentru excludere

Apoi toata discutia s-a mutat asupra lui Geoana. Vicepresedintele PSD Titus Corlatean, unul dintre apropiatii lui Nastase, a propus masuri drastice. "Sa terminam odata povestea asta", ar fi spus Corlatean, propunand excluderea lui Geoana. Conform unor surse din PSD, vicepresedintele Gheorghe Nichita ar fi pledat pentru aceeasi solutie deoarece " a vorbit si el cu Geoana sa se potoleasca, dar nu intelege". Victor Ponta a intervenit si ar fi spus ca Geoana sa nu fie exclus azi. "Vreau sa mai am o ultima discutie cu el. Si ca sa nu ma duc singur o sa-i mai iau si pe domnul Nastase si pe domnul Iliescu", le-a spus Ponta membrilor BPN.

Discutie de adio cu Geoana

La finalul discutiilor, Victor Ponta a comunicat ca va avea o ultima discutie cu Geoana si cu Toma inainte de masura excluderii lor din partid. Pana atunci, cei doi raman suspendati. "Biroul permanent a decis azi, cu doar doua abtineri, validarea propunerii de suspendare a domului senator Toma pe o perioada nedeterminata. Am amanat cateva zile decizia excluderii pana vom avea o discutie" a declarat Victor Ponta.

Reactia lui Toma: "Daca ma suspenda imi dau demisia"

Cele doua abtineri fata de sanctionarea lui Toma au venit din partea lui Ion Iliescu si a vicepresedintelui Ecaterina Andronescu, care au sarit in apararea sa.
"Daca ma suspenda imi dau demisia", a comentat Ion Toma plecand din sediul PSD dupa sedinta Biroului Permanent care a decis suspendarea sa din partid.
Ion Toma, senator si vicepresedinte PSD a fost suspendat vineri din partid de filiala Olt pe motiv ca nu si-a platic cotizatia si nu s-a implicat in activitatea organizatiei. De fapt, Toma a fost acuzat ca a sabotat PSD oprind un senator PDL sa treaca in randul social-democratilor.
Este vorba de senatorul PDL de Olt Mihai Nita. Acesta ar fi avut o discutie cu Toma in care s-a oferit sa vina la PSD. Potrivit unor surse din conducerea PSD, Nita ar fi inregistrat discutia cu Toma si i-ar fi predat-o lui Victor Ponta.
Ponta a evitat sa comenteze aceasta situatie si spune ca nu stie nimic despre o astfel de inregistrare. Intrebat daca Toma nu si-a platit cotizatia, Ponta spune ca nu cunoaste situatia.
Ion Toma a declarat azi, inainte de inceperea Biroului Permanent al PSD, ca nu stie ce acuzatii i se aduc. "Nu pledez pentru nimic. Sa vad mai intai acuzele", a spus Toma. El a recunoscut ca a avut o discutie cu senatorul PDL Mihai Nita. "Eu am discutii cu multi oameni politici", a raspuns Toma. Intrebat daca este adevarat ca in acea discutie l-a oprit pe senatorul Nita sa vina la PSD, Toma a raspuns evaziv: "Daca sunt atat de puternic sa opresc pe cineva sa vina la PSD inseamna ca pot sa si aduc pe cineva in partid".

Istorie comuna cu Vanghelie. Promovat de Geoana

Ion Toma este un apropiat al lui Mircea Geoana si Marian Vanghelie. Cu Marian Vanghelie se cunoaste de la inceputul anilor 90. Au intrat in politica in acelasi timp si au fost colegi la partidul sindicalistilor, fondat de Miron Mitrea. Ascensiunea lui Toma in PSD s-a petrecut in mandatul de presedinte al lui Mircea Geoana. Toma era unul dintre finantatorii presedintelui PSD. Asa a ajuns sef al filialei Olt si vicepresedinte la PSD. Dupa alegerile din 2008, Mircea Geoana l-a sprijinit sa obtina functia de lider al senatorilor PSD. Declinul lui Toma a inceput dupa ce Geoana a pierdut sefia PSD, in februarie 2010. Intai, in vara lui 2010, a pierdut sefia filialei Olt. Apoi a pierdut functia de lider al grupului PSD din Senat. Vineri, filiala locala l-a suspendat din partid.