Adevarul.ro informeaza: 'Vanghelie despre vizita la Washington: "M-a cautat primarul pe Facebook si Twiter. Vreau sa-i capacitez pe americani sa vina incoace"'.
Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a afirmat vineri seara, la Realitatea Tv, ca a primit o invitatie de la primarul Washington-ului, iar scopul vizitei sale este de a "capacita" personalitati si investitori americani sa vina in Romania.
"Am o invitatie de la primarul de la Washington. Cred ca este o chestie normala intre primari. M-a cautat pe Twitter, m-a cautat pe Facebook, poate sa vrea sa fie prieten cu mine, de ce nu?", a glumit social-democratul despre fostul ambasador american in Insulele Seychelles, Richard W. Carlson.
"Daca suna intr-un anumit fel ca primarul de la Washington invita un primar de la Bucuresti, de ce nu ar suna, si ca domnul Obama l-ar invita pe Basescu, la fel?", a adaugat primarul sectorului 5.
El a precizat ca lucreaza la acest "proiect" de un an de zile, adaugand ca nu a fost niciodata interesat sa se plimbe "doar asa, ca idiotu‘ " in afara tarii . "Deci nu m-a chemat cineva si mi-a zis 'Hai, Vanghelie! Vrei sa te plimbi si tu pan‘ la Washington?' Eu nu am facut parte dintre cei care am fost interesat de a ma plimba pe-afara, doar asa, ca idiotu‘, sa ma duc sa ma plimb sa vad un stat. N-am timp nici macar pe banii mei personali sa ma duc si nici in concedii n-am fost plecat, pentru ca n-am avut timp", a explicat el.
In continuare, Marian Vanghelie a afirmat ca au existat mai multe intalniri inainte de punerea la punct a vizitei. "Prima intalnire a fost, asa.., pozitiva. A doua intalnire pot sa zic ca a fost constructiva. Cred ca a treia intalnire care am avut-o, i-am capacitat. Nu stiu, prin felul meu... Sa stiti ca exista oameni care sunt foarte pregatiti profesional in diplomatie si exista oameni care au carisma si stiu sa capaciteze intr-o negociere anumite lucruri. Pot sa capacitez oamenii. Relatiile umane sunt cele mai importante", a dezvaluit primarul sectorului 5.
In opinia lui, astfel de vizite reprezinta adevarate lectii: "Eu cred ca putem sa luam lectii in foarte multe privinte. Eu nu ma duc acolo sa le povestesc experienta mea ca primar de sector. Sunt interesat sa invit si foarte multe personalitati aici in Romania si o sa vedeti daca sunt bun, nu sunt bun. Urmatorul an ma voi prezenta ca atare, daca am reusit aceasta vizita ca lumea si m-am prezentat ca lumea si ii capacitez pe oameni sa-i aducem incoace... Incercam sa schimbam unele lucruri, ca in Washington, la Sectorul 5", a mai spus Vanghelie.
Intrebat cum poate comunica bine daca nu stie limba engleza, primarul sectorului 5 a spus ca acest lucru nu reprezinta un impediment. "M-am uitat si eu de curiozitate pe gugal asta, goagal, cum vreti dvs. Deci in istoria tuturor conducatorilor... deci au stiut sau n-au stiut limba, intotdeauna se pleaca cu un translator. Nu va fie teama, ca inteleg, nu sunt pe dinafara lucrurilor", a dat el asigurari.
Social-democratul a sustinut ca va avea intalniri cu congresmeni, cu reprezentanti ai administratiei locale, inclusiv cu "seful zonei metropolitane", cu membri ai regiilor de transporturi si de apa. "Sa vad si eu de ce americanii sunt mai prosti ca noi si n-au vrut sa le privatizeze. Poate sunt mai prosti ca noi, americanii", a spus el, ironic.
"Ma pot duce si la Departamentul de Stat, pot sa fiu invitat si la Casa Alba, nu Obama... Se duce presedintele Romaniei sa discute cu Obama. Si pot sa ma duc sa discut si cu anumite departamente, cu anumiti ministri, pe anumite teme. E treaba mea. Voi avea peste 200 si ceva de intalniri, voi avea intalniri cu sindicatele din energie si cu cele din invatamant. Am o echipa complexa, deputati din Parlamentul Romaniei, fiecare pregatit cu un anumit domeniu", a mai povestit Vanghelie, spunand ca ia in delegatie si un europarlamentar.
Marian Vanghelie a povestit si ca "dosarul de presa" care se face inaintea oricariei vizite il arata ca pe un om care "este intre oameni".
"Si eu am intrebat la un moment dat 'Domne‘, dar cum ma prezint?' si zice 'Dumneata esti un exemplu pentru America, esti un fel de Hoffa al Americii, un om care esti cu oamenii si care poti sa aduci 20.000 de oameni, care poti sa faci multe pentru Romania. Da, ai si unele ciudatenii'", a expus el.
Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, va pleca la Washington, unde va participa la o conferinta a primarilor din Statele Unite, organizata de Fundatia pentru Apararea Democratiilor.