Adrian Sobaru, electrician la TVR, s-a aruncat, joi dimineata, de la balconul salii de plen a Parlamentului la cateva secunde dupa ce premierul Emil Boc isi incepuse discursul pe tema unei motiuni de cenzura. Barbatul, in varsta de 41 de ani, a facut gestul in semn de protest, el strigand inainte de a arunca: "Boc, ati luat drepturile copiilor".
Adrian Sobaru a cazut de la o distanta de 5 metri peste unul dintre pupitrele salii de plen, pe care l-a si rupt. El purta un tricou pe care scrisese cu markerul "Ne-ati ciuruit/Ne-ati ucis viitorul copiilor nostri/Libertate" si avea in mana o bila portocalie pe care era tiparit numarul 13.

Imediat, presedintele Senatului, Mircea Geoana, care conducea sedinta Camerelor reunite, a cerut la microfon apelarea serviciului de urgenta 112. Socati, parlamentarii s-au strans in jurul barbatului, echipajul SMURD ajungand si el dupa cateva momente. Barbatul avea sange la nivelul fetei, a mainilor si a picioarelor. In timp ce medicii ii acordau primul ajutor, secretarul Camerei Deputatilor, Gheorghe Barbu, incerca sa afle cine este barbatul, cerandu-le subordonatilor sa-l informeze cum a ajuns acesta la balconul salii de plen. Emil Boc si Mircea Geoana s-au apropiat si ei de barbat in timp ce primea ingrijiri, scena fiind urmarita de pe locurile destinate membrilor Guvernului de ministrii Elena Udrea si Anca Boagiu.
Dupa primele ingrijiri medicale acordate de echipajul SMURD, Adrian Sobaru a fost scos din sala de plen. In acel moment, el a strigat de pe targa "Libertate!".
Secretarul Camerei a chemat apoi femeile de serviciu pe care le-a pus sa curete petele de sange, iar pentru ca acestea nu au putut fi sterse, a decis sa le acopere cu o bucata de mocheta ...rosie.

• Unii parlamentari au izbucnit in plans
Cativa dintre parlamentarii care l-au vazut pe Adrian Sobaru aruncandu-se de la balcon pur si simplu au izbucnit in plans. Cel mai vizibil afectat de incidentul la care asistase a fost liberalul Octavian Popa. El a spus cu lacrimi in ochi ca nu stie vine este autorul gestului extrem, dar i-a acuzat pe reprezentantii puterii ca se afiseaza pentru a fi filmati: "Nu stiu cine este. Ma uit insa la reactia reprezentantilor puterii... Uitati-va cum se baga sub camerele de luat vederi sa-i filmati dumneavoastra, ca au participat la eveniment. Parca ar fi o vanatoare. E o tara de c...t". Lacrimi in ochi au avut si democrat-liberala Teo Trandafir si social-democrata Ecaterina Andronescu. "Este cea mai dura motiune de cenzura", a spus si deputatul PSD, Anghel Stanciu.

• Accident de munca
Procurorii, politistii si inspectorii de la ITM Bucuresti au facut cercetari la Parlament, unde un angajat al TVR s-a aruncat de la balconul plenului, incidentul fiind considerat accident de munca. Cercetarea a revenit politistilor Sectiei 17, care au mers la Parlament si au facut un proces-verbal in cazul accidentului. Acestia au sesizat procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 5, care vor coordona ancheta, a declarat, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Christian Ciocan. Adrian Sobaru va fi audiat de anchetatori cand starea de sanatate ii va permite acest lucru, declaratia lui ajutand la explicarea motivatiei gestului suicidar si la cercetarea inceputa in acest caz, dupa cum a precizat, pentru agentia citata, purtatorul de cuvant al Parchetului Judecatoriei Sectorului 5, Adriana Florea Stoian.

• Ce spun medicii
Adrian Sobaru are fracturi la nivelul oaselor frontale, nasului si globilor oculari, insa nu are nicio leziune care sa ii puna in pericol viata, a declarat, joi, managerul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB), Catalin Carstoiu. Adrian Sobaru a raspuns la toate manevrele medicilor, starea lui este stabila, fiind deocamdata in afara oricarui pericol, a spus managerul Catalin Carstoiu.

• Ministrul Tabara: "Ar trebui organizata mai bine intrarea"

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a spus ca incidentul din Parlament este "unul nefericit", aratand ca ar trebui mai bine organizata intrarea si modul de circulatie in forul legislativ. "Este un caz nefericit. Dar mai cred si ca prea mult se da in aceasta institutie si tot raul se duce spre Parlament. Cred ca procedurile care sunt in alte Parlamente ale Europei ar trebui sa se impuna si la noi", a spus Valeriu Tabara pentru Mediafax.

• Presa internationala n-a ratat stirea

• "Premierul Romaniei, Emil Boc, a supravietuit unei noi motiuni de cenzura, a patra de anul acesta, dupa ce un barbat a sarit de la balconul Parlamentului pentru a protesta fata de politicile economice", noteaza Radio Free Europe/Radio Liberty.
• "Un roman in varsta 40 de ani s-a aruncat de la balconul Parlamentului Romaniei, denuntand politicile de austeritate ale Guvernului", noteaza AFP.
• "Un roman a sarit de la balconul Parlamentului", titreaza agentia Associated Press.
• Un barbat s-a aruncat de la un balcon, in Parlamentul Romaniei, in timpul discursului premierului Emil Boc, protestand fata de masurile de austeritate, scrie agentia DPA.
• "In momentul incidentului, Boc se pregatea sa rosteasca un discurs despre legea salarizarii publice, pentru care au existat doua motiuni de cenzura saptamana aceasta", precizeaza DPA.
• "Dezbaterile au fost suspendate scurt timp pentru ca un angajat al televiziunii publice a sarit de la un balcon protestand fata de masurile de austeritate", scrie si agentia Reuters.

• Parlamentul a respins motiunea. Opozitia a parasit lucrarile

Dupa incident, liderii politici s-au reunit pentru scurta vreme. S-a decis reluarea lucrarilor in plen, prin votarea motiunii de cenzura depusa pe Legea cadru a salarizarii, dar fara dezbateri. Opozitia a hotarat sa nu participe la sedinta. "Nu putem sa mai participam, sa ne facem ca nu s-a intamplat nimic, sa continuam dezbaterea. Daca Guvernul va avea intelepciunea sa-si retraga Legea, asa cum avem si noi decenta sa nu mai continuam cu motiunea, solutia cea mai de bun simt in aceasta zi", a spus presedintele PSD, Victor Ponta. La randul sau, liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat ca nu se poate continua "razboiul vorbelor", iar Guvernul trebuie sa-si retraga Legea salarizarii. Cum la procedura de vot au fost doar reprezentantii puterii, dar nu au votat, motiunea a primit zero voturi "pentru" si zero "impotriva", fiind considerata respinsa, iar Legea adoptata.

Sursa: www.gandul.ro