Birourile Permanente reunite au decis ieri sa returneze guvernului proiectul de lege privind educatia, precum si "angajarea raspunderii" pe acesta, intrucat procedura a fost declarata neconstitutionala, a anuntat liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa. "La un vot diferenta s-a adoptat propunerea de retrimitere la guvern a angajarii, avand in vedere ca decizia Curtii a spus clar ca aceasta angajare pe Legea educatiei este neconstitutionala", a spus liderul grupului PSD din Camera. "Noi am propus ca proiectul de lege si angajarea, pentru ca a fost declarata neconstitutionala, sa fie retrimise la guvern, iar colegii de la PNL si-au si retras semnaturile de pe motiune", a adaugat Mircea Dusa.
Potrivit unor surse parlamentare, Birourile Permanente reunite au adoptat propunerea PSD cu 13 voturi "pentru" si 12 voturi "impotriva".

Coalitia vrea sa se decida in plen

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat ca in sedinta de plen reunit, convocata pentru data de 14 decembrie, coalitia de guvernare va cere plenului sa se pronunte si pe continuarea angajarii raspunderii pe Legea educatiei.
Referitor la decizia Birourilor Permanente reunite de retrimitere a proiectului de Lege a educatiei si angajarea raspunderii la guvern, Anastase a mentionat ca "e un lucru care nu era de competenta Birourilor Permanente reunite, e de competenta plenului reunit". "Presedintele Geoana a supus la vot acest lucru, e un prim abuz, nu ar fi trebuit sa faca asta, a incalcat in mod constient regulamentul", a completat Anastase.
Si senatorul UDMR Verestoy Attila a sustinut ca retrimiterea proiectului de Lege a educatiei si a angajarii raspunderii pe acesta a guvernului nu poate fi decisa de Birourile Permanente reunite, aceasta problema trebuind sa revina plenurilor reunite, care vor fi convocate saptamana viitoare.

PNL si-a retras semnaturile de pe motiunea de cenzura

Parlamentarii liberali si-au retras ieri semnaturile de pe motiunea de cenzura depusa dupa asumarea raspunderii pe Legea educatiei, ei transmitand documentele in acest sens Birourilor reunite, astfel ca motiunea nu mai are numarul de semnaturi necesare pentru a putea fi dezbatuta. Din cele 137 de semnaturi pe motiunea de cenzura, 73, ale parlamentarilor liberali, au fost retrase, Birourile Permanente ale celor doua Camere luand act de solicitarile individuale ale acestora. In conditiile in care pentru initierea unei motiuni sunt necesare 119 semnaturi, aceasta nu mai indeplineste conditiile regulamentare pentru a putea fi citita in plenul Parlamentului.

Guvernul isi va asuma raspunderea pe Legea salarizarii

Guvernul isi va asuma raspunderea, pe 14 decembrie, pe Legea cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, precum si pe cea privind salarizarea in 2011 a acestei categorii de personal, a anuntat chestorul Senatului, Ioan Chelaru (PSD). El a precizat ca, potrivit deciziei conducerii celor doua Camere, termenul de depunere de amendamente la cele doua proiecte de lege este data de 10 decembrie.
Proiectul legii salarizarii unitare, pentru care guvernul vrea sa isi asume raspunderea, a ajuns saptamana trecuta la Parlament. Guvernul a aprobat miercuri Legea salarizarii unitare in sectorul public pentru anul 2011, care va fi promovata prin angajarea raspunderii in fata Parlamentului.
Premierul Emil Boc a specificat ca salariile de baza din sectorul public vor fi majorate anul viitor cu 15% raportat la nivelul din luna octombrie, iar salariul de baza minim brut pe tara va creste de la 600 de lei la 670 de lei.
Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost adoptata.






Liderul PNL, Crin Antonescu, a anuntat ieri ca PNL va depune o motiune de cenzura privind angajarea raspunderii guvernului pe Legea salarizarii impreuna cu parlamentarii PSD si PC.