Dan Andronic vorbeste intr-un interviu acordat EVZ despre prezentul si viitorul PDL, despre strategia "radicala" a opozitiei si despre banii care au cumparat constiinte in presa. Consultantul politic ii da si o nota premierului Emil Boc, ale carui probleme de imagine le pune pe seama crizei economice. Andronic nu evita nici posteritatea lui Traian Basescu, precizand ca o eventuala candidatura a Elenei Udrea la prezidentialele din 2014 ar fi inoportuna.
Puteti citi in continuare prima parte a interviului cu Dan Andronic, acordat EVZ.
• EVZ: Vedeti un viitor politic pentru PDL?
• Dan Andronic: Cu exceptia unui accident, care a fost PNTCD-ul, generat de niste greseli strategice majore, nu cred ca un partid va mai disparea din punct de vedere electoral.Dovada ca PDL ramane la un nivel electoral intre 15 si 20 la suta. Daca in 2012 se va inregistra un reviriment economic, atunci lucrurile vor arata mult mai bine pentru ei. Daca nu, vor fi in zona de care va spuneam.
• EVZ: Daca ar fi sa dati o nota Guvernului Boc la capitolul imagine, care ar fi aceea?
• Dan Andronic: Mi-e greu sa dau o nota, pentru ca nu putem vorbi in ansamblu. In Romania, premierul conteaza. Ar trebui sa compar cu alti prim-ministri aflati intr-o situatie asemanatoare. Cred ca Emil Boc e undeva pe la 7-8. Mai curand 7 decat 8. Eu sunt sceptic insa in aprecieri de tipul acesta. Lucrand cu doua guverne, am invatat ca imaginea conteaza, dar nu e totul.
• EVZ: Imaginea e totusi importanta...
• Dan Andronic: Cand nu ai bani, te mai intereseaza imaginea? Noi am avut un anumit comportament in materie de cumparaturi, pana in 2008. Lucrurile s-au schimbat. Te mai intereseaza ca te duci la Crangasi sa faci piata, pentru ca ai mai putini bani, in loc de Carrefour?
• EVZ: Argumentul e corect, cu mentiunea ca eu nu particip la alegeri si nu cer voturi.
• Dan Andronic: Nu, dar se poate ajunge in aceasta situatie si din vina ta si din vina altora. Faptul ca lucrezi intr-o firma care da faliment, nu e vina ta. Tu ti-ai facut treaba bine, dar exista ceva care s-a rupt deasupra ta si poate chiar deasupra managerilor firmei. Problema de imagine a PDL e generata de o problema reala. Nu e o problema de imagine generata de greseli de strategie. Si Obama are probleme mari de imagine, nici Sarkozy nu se simte foarte bine. E o intreaga lume civilizata zguduita de o criza acuta.
• EVZ: PDL a gestionat prost, in 2010, comunicarea unei probleme reale. E o premisa gresita
• Dan Andronic: Poti sa comunici bine faptul ca le tai oamenilor 25% din salariu? In momentul in care ai deschis gura si ai spus acea propozitie, ea ajunge instantaneu peste tot si produce efecte in planul imaginii.
• EVZ: Si totusi, cum puncteaza la capitolul imagine votul pe legea pensiilor, cu numaratoarea Robertei Anastase, sau "greseala" reducerii TVA la alimentele de baza?
• Dan Andronic: Aici putem vorbi de tarele sistemului politic romanesc. Eu vad din 1992 incoace cum se voteaza in Parlament. La un moment dat, Hrebenciuc avea o vorba referindu-se la grupul parlamentar al PSD, "pe astia daca ii pun voteaza si cartea de telefoane". Si in cazul PDL ei s-au luat dupa liderul de grup. In momentul acela Toader vorbea la telefon, n-a fost atent la logica textului si a luat o decizie gresita. Daca vor considera ca e un lucru important, oamenii ii vor sanctiona la vot.
• Nu credeti ca ar fi fost important pentru oameni ca liderii democrat-liberali sa-si asume acum sanctiuni?
• Dan Andronic: Nu cred ca asta ar fi rezolvat problema. In Parlamentul Romaniei trebuie schimbat modul in care se voteaza. Eu sunt pentru apel nominal, pentru ca au fost situatii cu oameni care semneaza dimineata condica si dupa aia nu mai sunt in sala. Ce sa faci, sa inchizi usa ca la Vatican? Pentru asta sunt platiti, sa fie acolo. Insa, intr-un fel sau altul, aici revenim la votul uninominal si constatam ca acesta genereaza o anumita lipsa de responsabilitate fata de structura de partid.
• EVZ: In momentul adoptarii votului uninominal, tocmai acesta a fost argumentul: sa inlaturam acest sistem in care cineva decide o lista.
• Dan Andronic: Vorba filosofului, numai boul e consecvent. E clar ca votul uninominal genereaza traseism politic, lipsa de responsabilitate, mai mult interes local decat interes general. Eu as merge pe un sistem mixt, ca sa dau partidelor posibilitatea sa aduca niste specialisti. Pentru ca marea problema, la momentul actual, este lipsa lor. Votul uninominal nu-ti garanteaza alegerea unui specialist, ci a celui care are mai multi bani sau mai multa popularitate.