Puteti citi in continuare partea a 5-a a interviului cu Dan Andronic, acordat EVZ.

DESPRE ECONOMIE

• EVZ: Sunteti un suporter al reducerii cotei unice? Se vehiculeaza scaderea impozitului pe venit de la 16% la 12%.
• Dan Andronic: In masura in care ai profit sau ai de luat dividende, te ajuta. Ca sa fiu sincer, pentru mine, diferenta intre 12 si 16% nu e foarte mare. Pentru cei care vehiculeaza sume mari, banuiesc ca e importanta. Daca as fi convins ca lucrul asta nu duce la o noua depreciere si la o marire a deficitelor, ar fi O.K..
• EVZ: Impozitul progresiv?
• Dan Andronic: Mi se pare usor exagerat, in conditiile in care treptele anuntate de PSD afecteaza prea multi oameni. Pentru ca una e sa impozitezi cu 40% un salariu care depaseste 100 de milioane si alta e sa spui ca vei lua acest procent si de la cei care castiga 60 de milioane. Asta nu e un salariu exagerat si, in general, un om competent primeste acesti bani. Nu poti sa sanctionezi competenta. Daca vrei sa sanctionezi ceva printr-un impozit progresiv, sanctionezi pozitia. La nivel de top-management ar trebui sa se plateasca mai mult. Pentru ca de fapt nu platesti tu, ci o fac cei care te-au angajat.
• EVZ: Isi revine economia in 2011?
• Dan Andronic: Din toate analizele pe care le-am vazut, economia europeana nu-si revine. Pe de alta parte, in alte zone, in China, Brazilia sau India lucrurile merg foarte bine. Intr-un fel sau altul lucrurile ar putea sa se rebalanseze. Dar problema deficitelor ramane. Taierea costurilor va reprezenta si anul viitor una din tintele importante.
• EVZ: Reforma aparatului bugetar din administratie s-a facut cu sincope in 2010. Cat de eficienta e taierea costurilor, daca nu reusesti sa usurezi povara celor 1,4 milioane de oameni care lucreaza in acest sector?
• Dan Andronic: Aici e intotdeauna o rezistenta a aparatului peste care e foarte greu sa treci. Restructurarea nu inseamna ca de maine dai oameni afara, iar procedura e foarte complicata. Totusi, te joci cu vietile unor oameni. Nu e simplu.