Salariatii Consiliului Judetean Gorj vor sa ceara in instanta dreptul de a-si pastra norma de hrana si de tinuta, dupa ce Curtea de Conturi a stabilit ca angajatii trebuie sa restituie sumele primite in cursul anului trecut, in total 725.000 de lei.

Angajatii Consiliului Judetean Gorj nu vor sa restituie banii primiti anul trecut pentru hrana si tinuta, dupa ce Curtea de Conturi a decis ca indemnizatiile trebuie restituite. Potrivit raportului de control al Curtii de Conturi, fiecare angajat al institutiei conduse de Ion Calinoiu are de restituit 5.000 de lei, intrucat banii de hrana si haine au fost incasati in mod ilegal, iar consiliul judetean nu ar fi avut temei legal pentru a acorda sumele respective. Este vorba de 250 de lei pe care bugetarii i-au primit lunar pentru hrana si de 600 de lei acordati de doua ori, in cursul anului trecut, pentru a-si cumpara imbracaminte. Conform reprezentantilor Consiliului Judetean Gorj, salariatii au dreptul la o norma de hrana, ca si alte categorii de bugetari, dar si la o tinuta adecvata, in calitate de functionari publici, care sunt in contact permanent cu cetatenii.

Nu returneaza banii

Adina Andritoiu, purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Gorj, a declarat ca nici unul dintre angajatii institutiei nu intentioneaza sa restituie vreun ban. Reprezentanta CJ Gorj considera ca sumele au fost acordate legal, in conformitate cu prevederile contractului colectiv de munca: "Suntem 145 de salariati, care avem de restituit, fiecare, aproximativ 5.000 - 5.100 de lei. Banii reprezinta contravaloarea normei de hrana si de tinuta pentru anul 2009, stabilita prin contractul colectiv de munca. Acesta a fost semnat in 2007 si a avut acte aditionale semnate si inregistrate la Directia Muncii in fiecare an. Controalele Curtii de Conturi din anii anteriori nu au constatat nelegalitatea acestor sume, cum era si firesc. In 2010 - pentru 2009 - probabil s-au primit alte 'indicatii', care depasesc prevederile legii, respectiv ale contractului colectiv de munca, care are putere de lege intre doua parti. Noi vom folosi toate caile legale de atac pentru a nu restitui aceste sume, care au fost incasate legal si care vin pe fondul diminuarii drastice a veniturilor functionarilor publici din consiliul judetean, cu aproximativ 40-50%, nu 25%, cum se tot povesteste la televizor. In realitate, fata de noiembrie 2009, ni s-au diminuat treptat sporurile, dupa care s-a aplicat reducerea de 25%. Acum, salariile noastre s-au redus la jumatate", a precizat Adina Andritoiu, purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Gorj.