Deputatii au adoptat modificarea regulamentului de functionare a Camerei. Este modalitatea prin care Puterea spera ca neintelegerile din Biroul Permanent vor fi rezolvate. Adica sa transeze situatia direct in plen.
Deputatii au modificat regulamentul de functionare a Camerei. Astfel, deciziile in Biroul Permanent al Camerei se pot lua cu majoritatea voturilor celor prezenti in sala. Proiectul a fost adoptat cu 173 de voturi "pentru", 3 voturi "impotriva" si 2 abrineri.
De altfel, scandalul nu a lipsit din ordinea de zi a plenului Camerei, nici marti. Dimineata, deputatii PSD si PNL au parasit din nou sedinta de plen condusa de presedintele Camerei Deputatilor Roberta Anastase. Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase a dispus verificarea cvorumului prin apel nominal inaintea sesiunii de vot final, dupa o serie de probleme ale sistemului electronic de vot si dupa ce opozitia a anuntat ca nu participa la lucrari, informeaza NewsIn.
Sedinta de vot final a Camerei Deputatilor a inceput cu o intarziere de aproximativ 40 minute, presedintele de sedinta, Roberta Anastase, invocand o serie de probleme ale sistemului electronic de vot, dar si faptul ca o parte dintre colegi "si-au uitat cartelele acasa".
In plus, democrat-liberala a acuzat faptul ca "s-a umblat in baza de date, care a fost stearsa", situatie ce va fi investigata. Anastase a propus apel nominal pentru primul punct pe ordinea de zi, "ca sa nu fie niciun dubiu".
Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a intervenit, acuzand puterea ca defecteaza sistemul intentionat. "Sedinta de vot final a fost programata la 13.00, este clar ca nu aveti majoritate, lungiti sedintele ca sa aduceti oameni la vot, defectati sistemul si ne tot purtati cu zaharelul in sensul de a frauda din nou votul", a anuntat social-democratul.
Roberta Anastase a vrut sa dea cuvantul liderului "celui mai important partid din Parlament", Mircea Toader, dar l-a intrerupt apoi pe acesta pentru a anunta "o proba la tehnic", solicitand deputatilor sa introduca cartelele de vot pentru a-si inregistra prezenta.
Ulterior, viceliderul liberalilor din Camera, Eugen Nicolaescu, a acuzat de la tribuna puterea ca nu a indeplinit niciuna din promisiunile ce vizau modificarea Regulamentului. "Ati promis (...) modificari la Regulament astfel incat sa nu se mai fure votul. Dar ati propus o modificare prin care puteti trimite opozitia acasa si sa conduceti dictatorial. In aceste conditii de fraudare vadita a lucrarilor, PNL nu participa la lucrari", a precizat si liberalul. Anastase i-a replicat ca initiativa legislativa ce include eliminarea posibilitatii de fraudare a votului urmeaza sa fie depusa la Camera.
In plen a intervenit si social-democratul Georgian Pop, secretar de sedinta, care a sustinut ca a numarat alesii prezenti, care nu sunt in numar de peste 170, cum anuntase Anastase.
"Conform numaratorii mele, de la PDL, UDMR, minoritati si UNPR sunteti 157, nu peste 170", a reclamat Pop.
In replica, secretarul de sedinta din partea PDL, Dumitru Pardau, a prezentat concluziile propriei numaratori: "In sala sunt 171 de oameni, 122 de la PDL, 21 de la UDMR, 15 de la minoritati si 13 independenti. Am numarat corect", a spus Pardau.
In final, liderul deputatilor UDMR, Olosz Gergely, a cerut apel nominal. In urma citirii apelului nominal, presedintele de sedinta a constatat prezenta in sala a 177 deputati, cvorumul fiind indeplinit.