Pe www.dcnews.ro a aparut informatia ca PNL doreste eliminarea reprezentarii minoritatilor in Parlament, informatie pe care o puteti citi in continuare.
Presedintele PNL Mures, deputatul Ciprian Dobre, a declarat ca in interiorul partidului se discuta ca in momentul adoptarii unei noi Consitututii sa se propuna eliminarea reprezentarii minoritatilor in Parlament.
Dobre a spus, intr-o conferinta de presa, ca astfel de discutii, referitoare la reprezentarea parlamentara a minoritatilor - fiecare din cele 19 minoritati recunoscute in Romania are dreptul, prin lege, la un mandat de deputat, exceptie facand cea maghiara, unde UDMR concureaza in alegeri laolalta cu celelalte formatiuni politice - au loc, deocamdata, "cu usile inchise, in interiorul grupurilor parlamentare".
El a precizat ca, in momentul in care va avea avizul colegilor de partid, el va sustine ca in viitoarea Consttutie sa se prevada desfiintarea reprezentarii grupurilor minoritatilor din Parlament.
"Este o discutie foarte serioasa acum, cu usile inchise, sa spun asa, in interiorul grupurilor parlamentare, legata de faptul ca, poate acum mai accentuat ca altadata, minoritatile inclina balanta. Pe cale de consecinta, putem spune ca minoritatile practic realizeaza in mod hotarator sau influenteaza actul de guvernare", a spus Dobre.
Național-liberalul a sustinut ca situatia din prezent decurge din "filosofia domnului Ion Iliescu si a staff-ului ajutator la redactarea Constitutiei din 1991" si este foarte probabil ca deputatii minoritatilor "de fapt se reprezinta pe sine si meseriile lor", intrucat "multi dintre ei n-au nicio legatura cu minoritatile pe care le reprezinta" si sunt in Parlament in baza unei negocieri purtate inainte de alegeri "cu diferite persoane" pentru a ocupa locul de candidat din partea unei minoritati nationale.
"Inca nu s-a transat aceasta chestiune, vreau sa subliniez din start acest lucru, dar eu, daca voi primi si avizul colegilor mei din PNL, pentru ca inca n-am terminat proiectul de noua Constitutie, voi solicita desfiintarea reprezentarii acestor grupuri. Pentru ca, daca noi continuam cu aceasta metoda, sa conducem cu italienii, cu rutenii, cu nu stiu mai cine... cu UDMR, cu nomazii politici cum sunt cei de la UNPR s.a.m.d., practic scapam din vedere pe cetatenii romani, care sunt 20 si ceva de milioane. Si ne ocupam de persoanele si familiile tuturor minoritatilor, indiferent cat sunt acestea de mici", a sustinut el, citat de Mediafax.
Acesta a aratat ca, in conceptia sa, minoritatile trebuie sa participe in alegeri in cadrul unor partide politice, nu sa fie intrebuintate ca o "scula" atunci cand puterea are nevoie de voturi. El a subliniat ca, in prezent, deputatii minoritatilor nu reprezinta, de fapt, minoritatile respective.
"Ei trebuie sa participe, in colegii, la alegeri. Trebuie sa infiintezi, daca vrei, un partid politic, nu sa aiba de drept o reprezentare prin care sa se rezolve, de fapt, majoritatea politica in Parlament. Credeti-ma ca stiu care au fost ratiunile care au stat la baza, dar stiu la fel de bine care sunt ratiunile de astazi si cum se conduce Romania astazi, folosindu-se de ei (deputatii minoritatilor - n.r.) ca de o scula. Ai nevoie de un vot la Legea educatiei, intrebuintezi scula - minoritatile nationale, altele decat cea maghiara, UNPR, independenti s.a.m.d. Deci ca o metoda pentru un scop. Daca in conducerea acestei tari s-ar avea in vedere reprezentarea acelor minoritati, sa stiti ca n-as avea niciun fel de problema cu acest lucru. Dar credeti-ma ca nu are loc o reprezentare a acestor minoritati", a aratat el.
Dobre a mentionat ca, in prezent, presedintele formatiunii armenilor, Varujan Vosganian, face parte din PNL, ca si europarlamentarul Csibi Magor, etnic maghiar.
"Asa se face reprezentarea minoritatilor. Stiti ca la noi este unicul exemplu din Europa de discriminare pozitiva legata de minoritati? Repezentarea intereselor bune ale unei minoritati nu se realizeaza neaparat prin statuarea prin lege a unui post de drept de deputat al unei minoritati", a sustinut Dobre, precizand ca propunerea respectiva se va face odata cu reluarea discutiilor din Comisia pentru revizuirea Constitutiei.