Uniunea pentru Progresul Romaniei, partidul independentilor care sustine PDL in parlament si la guvernare, si-a ales conducerea judeteana din Dolj in prezenta presedintelui executiv al UNPR, Gabriel Oprea, totodata ministru al apararii.

Mihail Genoiu, patronul de la Olas Prod, a fost ales presedinte al filialei judetene a UNPR la sfarsitul saptamanii trecute. Alaturi de el, in fruntea filialei au fost numiti in functii de conducere, printre altii, afaceristul Doru Constantin Stanescu - prim-vicepresedinte, generalul George Velicu si Luminita Slavu - vicepresedinti. In total, UNPR Dolj numara zece vicepresedinti, dar pe lista membrilor Biroului Politic Permanent se regasesc nume ca Gheorghe Bica, fost sef al politiei doljene, si Florin Balanescu, fost registrator-sef al Biroului de Carte Funciara din Dolj. La eveniment au fost invitati controversatul afacerist Gigi Netoiu, dar si Antonie Solomon.

Diaconescu, impins spre Cotroceni

Presedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, a declarat ca principalele repere ale modului de a face politica al Uniunii sunt interesul national si patriotismul. Oprea le-a multumit lui Genoiu si Bica pentru faptul ca au reusit sa puna pe picioare organizatia judeteana. "E greu sa zugravesti acum o camera, dar sa faci un partid! Ii multumesc lui Genoiu, lui Bica pe care il apreciez foarte mult. La sase luni de la infiintare avem filiale in toate judetele tarii, cu peste 150.000 de membri", a spus Oprea, care a precizat ca partidul sau va incerca sa-i atraga pe cei dezamagiti de clasa politica. Presedintele UNPR l-a anuntat pe Cristian Diaconescu, fost ministru de externe, ca viitor candidat la presedintie din partea Uniunii, dar a spus ca desemnarea oficiala va avea loc peste o luna. "In noiembrie vom avea o intalnire la Bucuresti cu tot ce are acest partid si acest mesaj il discutam in toate organizatiile judetene. Ati vazut ca toata lumea aplauda aceasta propunere. Voi propune atunci statutar la nivelul partidului ca sa participe omul pe care noi il consideram cel mai bun. Atunci va fi votat oficial", a spus Oprea.

Solomon - da, Dinca - ba

Intrebat de ce la conferinta UNPR Dolj a fost prezent Antonie Solomon, dar nu si primarul delegat Marinica Dinca, Oprea a precizat ca a fost o onoare sa-l aiba pe Solomon invitat si a dat de inteles ca si l-ar dori in partid. "Nu ne-a spus proiectul politic al dansului. A fost o onoare pentru noi. Proiectul dansului si-l hotaraste singur si daca ar face parte din echipa noastra ne-ar onora. Dansul trebuie sa ia aceste decizii. Imi place pentru ca este un om respectat", a spus Oprea. La insistentele presei, Gheorghe Bica a intervenit si a spus ca el l-a invitat pe Solomon, dand de inteles ca o invitatie asemanatoare i-a fost facuta si lui Marinica Dinca, dar ca acesta nu a venit. "La toate conferintele judetene invitam autoritatile locale. Unii participa, altii nu. Pe Antonie Solomon eu l-am invitat, pentru ca este intr-o relatie apropiata cu mine si am considerat ca poate participa pentru ca reprezinta ceva pentru Craiova", a spus Bica.

Se cauta solutii pentru Avioane Craiova

Chestionat asupra solutiilor de redresare a Fabricii de Avioane din Craiova, ministrul apararii a spus ca bugetul armatei nu ii permite prea multe variante de relansare. "In armata avem un buget de avarie. Prioritate au pensiile si salariile. Nu am mai adus nimic de afara de cand sunt eu ministru. Printr-o ordonanta de urgenta, am dat de la stat la stat o masa de 50.000 de tone de fier expirata, materiale care reprezinta pericol social. Liderii de sindicat ne-au multumit si au spus ca asta garanteaza locurile de munca cel putin cinci ani pentru 16 intreprinderi. Eu propun programe de inzestrare nationala, dar incercam sa aducem tehnologie de varf si sa le facem aici. L-am rugat pe liderul de sindicat de la Avioane sa vina luni (azi - n.r.) cu directorul general la Bucuresti", a spus Oprea.
Basescu: Pentru mine, Gabriel Oprea este un om reevaluat

Prezent intr-o emisiune Pro Tv, lui Basescu i s-a pus in vedere ca in 2004 il numea pe Oprea "sef al mafiei personale a lui Adrian Nastase". "Asa este. Recunosc aceste afirmatii. Nu contest acest lucru. Dar eu am prima obligatie sa asigur functionarea guvernului. Si aici compromisul este inevitabil", a raspuns Basescu. El a marturisit apoi ca, pentru el, Oprea este un om "reevaluat". "Pe de alta parte, trebuie sa recunoastem ca in Oprea am vazut un om pe care l-am reevaluat. Dupa ce PSD-ul l-a pus ministru de interne, a venit la mine si si-a pus demisia pentru ca nu a vrut sa numeasca in structurile de securitate nationala capi ai mafiei, in serviciile de informatii ale Ministerului de Interne. Deci, pentru mine, Oprea este un om reevaluat. Cand a fost impus de PSD, aveam mari semne de intrebare. Cand am vazut reactia lui la presiunea pe care au facut-o Vanghelie si Mircea Geoana sa numeasca niste oameni care erau cunoscuti ca fiind parte a sistemului sau a avea legaturi cu sistemul mafiot, generalul Oprea a venit si a spus 'eu nu merg mai departe, renunt la mandat'", a declarat seful statului.