Puteti citi in continuare partea a treia a transcriptului interviului acordat de presedintele Traian Basescu pe 22 septembrie, in cadrul emisiunii "Nasul", de la postul de televiziune B1 TV.
Radu Moraru: Bun, dar, daca nu, atunci va intreb pentru politica in ansamblu: daca nu Victor Ponta, care poate sa faca reforma, cine poate...
Traian Basescu: Care reforma o poate face?
Radu Moraru: Nu stiu, stanga...
Traian Basescu: A demagogiei? Care stanga, domnule Moraru, cand el stie ca avem deficit prognozat pentru la anul de 3,6 miliarde in fondul de pensii si el face acest joc? Nu are curaj sa spuna pensionarilor: bai, fratilor, noi, impreuna cu Tariceanu, v-am tras o pacaleala in 2008 cand v-am spus ca va dublam pensiile, presedintele a avut dreptate. Acum am ajuns la o situatie aproape disperata a Fondului de Pensii si asta afecteaza chiar functionarea bugetului, functionarea statului roman. Pentru ca, pentru Romania, 3,6 miliarde cat se prefigureaza deficitul la anul, sunt bani multi.
Radu Moraru: Si 45% era tot o pacaleala.
Traian Basescu: Categoric, da.
Radu Moraru: Pentru ca, dand banii aia multi, creai inflatie si se duceau in jos...
Traian Basescu: Daca oamenii politici vor sa fie responsabili, sa spuna cinstit unde stam, cu cifrele in fata.
Radu Moraru: Domnule presedintele, dar stiti foarte bine ca de fapt e retoric ce spuneti dumneavoastra. Eu nu am vazut nici un om politic sa va dea o replica. Dumneavoastra, ca sunteti, sa zicem, un adversar...
Traian Basescu: Pe cifre...
Radu Moraru: ...cu argumente. Toata ziua la televizor aud cum a furat Basescu, ce a facut, ce dictator s.a.m.d. Intrebare: de ce toata piesa asta de teatru? Adica nu e nici unul in stare in Romania sa va dea o replica pe bune, ca or fi unii care stiu mai multa economie poate decat dumneavoastra sau poate care au cifrele, de ce nu iese nimeni sa va dea o replica pe fata? De ce teatrul asta? Eu nu inteleg. Nu avem oameni politici, nu avem adversari pe masura...
Traian Basescu: Nu, nu. Cifrele nu-i ajuta. Dupa mintea lor, trebuie erodat presedintele Basescu, sa nu mai fie incredere in stat si noi sa revenim in forta sa ne reluam obiceiurile de dinainte de pierderea alegerilor de catre Adrian Nastase, de dinainte de 2000. Ei, nu se mai poate, dragilor.
Radu Moraru: Dar asta nu a mers. S-a vazut in 6 decembrie, nu a mers.
Traian Basescu: Bun, acum spera, aduceti-va aminte si vor veni probe ca s-a sperat sa se scoata sindicatele in strada, la un moment dat, pentru indepartarea presedintelui. Acesta a fost scenariul construit de minti bolnave. Eu va asigur ca va veni momentul cand va voi face toate probele la ceea ce va spun, minti bolnave care au spus sa-l alungam pe presedinte cu poporul in strada. Ei nu inteleg ca, desi au crezut ca vor castiga alegerile in 2008 dand bani publici, poporul asta nu a putut fi pacalit, nu a putut fi pacalit. Sunt in opozitie desi au facut tandari bugetul de stat, cu implicatii extraordinare pentru ani de zile, ca asta nu-i ca o prima. Stiti, iti maresc pensia, iti dublez pensia, deci ti-am dat o prima luna asta. Nu, asta e o lege care produce efecte pe termen lung. Numarul de pensionari in crestere genereaza cresterea deficitului. Cresterea salariului dupa legea care a fost pana acum, cresterea salariului mediu genereaza din nou crestere de pensii. Or deficitul creste continuu.
Radu Moraru: Bun, va intreb, dupa Traian Basescu cine poate urma? Exista, se zicem..., ca nu mai puteti fi presedinte mai mult de doua..., exista totusi calitate in oamenii care sunt astazi pe piata? Va fi un presedinte cunoscut romanilor sau unul necunoscut, care va rasari pe ultima suta din partidul Alba ca Zapada, ca sa fiu metaforic, cum aveti dumneavoastra consilieri poeti.
Traian Basescu: Care fac metafore fara aprobare.
Radu Moraru: Am inteles, deci nu era a dumneavoastra metafora?
Traian Basescu: A fost a lui si e dreptul lui sa..., consilierii prezidentiali sunt liberi sa se exprime, dar nu imi atribuiti mie constructiile. Eu nu cred ca aceasta clasa politica se va limita la a oferi romanilor un Victor Ponta, care e in stare, va asigur si am spus-o deschis, el sa ma contrazica, sa vina sa linga presul sa vada daca poti sa-l faci primar general...
Radu Moraru: Sunteti dur aici.
Traian Basescu: Nu sunt pe masura obrazniciei acestui pusti imatur, nu sunt pe masura obrazniciei acestui pusti imatur.
Radu Moraru: Acum, dincolo de limbajul dur dintre dumneavoastra si Victor Ponta...
Traian Basescu: Nu, eu abia de astazi il folosesc, pentru ca de circa opt luni tot astept sa apara decenta in comportamentul...
Radu Moraru: Dar simt si o dezamagire in vocea dumneavoastra.
Traian Basescu: Este, pentru ca am sperat ca este un politician din tanara generatie care va asigura stangii o reprezentare moderna, de tip european. El nu se dovedeste decat a fi un tip care face frumos ca sa-l agreeze Nastase, Hrebenciuc, Iliescu, cei care il pot schimba la urmatorul congres.
Radu Moraru: Dar e singurul care a spus ca nu vrea nici o intelegere si nu se duce sa faca prietenii si spa cu mogulii, nu stiu, Vantu si Voiculescu.
Traian Basescu: Bun, atunci probabil va spune cine i-a finantat concediul prin Liban, daca tot..., nu neaparat in vara asta. Deci poate va spune lucrurile astea. Victor Ponta eu il invit public la decenta si cu asta am pus punct subiectului Victor Ponta.
Radu Moraru: Mergem mai departe. In perioada care vine, nu mi-ati raspuns la intrebarea, daca vine, credeti ca aceasta clasa politica, asta sa inteleg, poate sa dea si alti oameni politici...
Traian Basescu: Eu sunt convins ca da.
Radu Moraru: Pentru ca multi cred in proiectele dumneavoastra pe care le-ati lansat; cine le continua?
Traian Basescu: Domnule Radu Moraru, sigur nu m-am asteptat sa fie atat de greu, dar nu inseamna ca nu sunt hotarat sa continui, de asta am candidat pentru al doilea mandat.
Radu Moraru: Dar dupa dumneavoastra cine va urma, ca sa gandim pe termenul mai lung?
Traian Basescu: Eu m-as uita la cativa dintre primarii extraordinari care sunt acum si la PDL, si la PSD, sunt primari care sunt foarte apreciati, deci oameni care au dovedit calitatea de a fi apropiati de oameni si de a le rezolva problemele. Deci, daca va uitati la ei, veti depista cel putin vreo 6 la 10 oameni care au confirmat in administratia locala. Sigur, nu-i acelasi lucru administratia locala cu probleme la nivel national care sunt de cu totul alta natura decat ori sa maturi strada, ori sa o asfaltezi, ori sa traga apa curenta. Sunt infinit mai complicate, dar sunt oameni care au probat. M-as uita, de asemenea, daca imi este permis, la oameni de gen Preda, de gen Baconschi, de gen Monica Macovei, Sever Voinescu, sunt oameni care au venit de curand in politica, s-au alaturat PDL-ului, pentru ca au crezut in ce declara PDL, au anumite frustrari pentru ca au vazut si jocuri de nepotism facute de unul sau altul si indreptare de resurse in mod mai putin sau mai mult sau mai putin justificat si politizarea aparatului, le-au vazut.
Radu Moraru: Dar nu sunt unsi cu toate alifiile necesare unui sef de stat.
Traian Basescu: Da. Pana in 2014 mai este. Depinde daca ii va gira partidul la urmatorul congres, la inceputul anului 2010.
Radu Moraru: Din lumea financiara nu va ganditi la nimeni?
Traian Basescu: Finantistii sunt prea bine platiti ca sa se apropie de partide politice. Cei care lucreaza in banci, ii vezi, ti i-ai dori, dar unul singur...
Radu Moraru: Nu, ma gandeam la un domn, asa, care a fost discret 20 de ani, asa.
Traian Basescu: Va ganditi la Mugur Isarescu?
Radu Moraru: Circula...
Traian Basescu: Pentru dumneavoastra va spun ca au fost momente in care am discutat cu el foarte deschis subiectul si l-a respins categoric. Sunt convins ca imi va fi foarte greu sa-l mai conving vreodata pe Lucian Croitoru sa se apropie de guvern. Perioada asta, ultimii ani au si aratat oamenilor toata mizeria politicului.
Radu Moraru: Trebuie sa ai stomac ca un marinar ca sa rezisti la toate injuraturile. Stiti ca foarte multi nu se apropie de politica, pentru ca vor fi injurati. Exista acest, cum sa spun, cor de injuraturi. Noi nu mai stim nici sa injuram. Pe vremuri injuram mai frumos. Cu..., tineti minte emisiunea de acum 6 ani, 7 ani, si Cristian Tudor Popescu, si altii parca veneau cu argumente, veneau..., nu cu atmosfera asta otravita, pe care astazi o vezi pe televiziuni. Eu ii regret si pe Dinescu de demult si pe...
Traian Basescu: Si eu ii regret, si pe Dinescu, si Cristian Tudor Popescu de dinainte de a deveni vulgari. Eu m-am saturat de jignirile lor, drept pentru care ii tratez ca atare. Nu poti, are o limita orice om, chiar si omul politic, in a te respecta atat timp cat vede ca zilnic incepi sa-l jignesti, sa-l umilesti... Din momentul in care a atins limita, sa nu mai astepti de la el nici unda de respect.
Radu Moraru: Scrisoarea de astazi nu a fost a lui Cristian Tudor Popescu. A circulat o scrisoare...
Traian Basescu: Nu. nu, nu. Nu stiu despre ce vorbiti.
Radu Moraru: Deci nu a fost clar a lui. A dat-o "Cotidianul" si era putin, asa, sa nu...
Traian Basescu: Nu, nu, nu, nu am nicio..., habar nu am de asa ceva, dar adresarile dure, murdare pot fi acceptate pana la o limita - hai sa spunem - o data spui ca este accident, cand vezi ca a facut o practica spui ‘acest om nu ma mai intereseaza, nu-l mai respect din acest moment, nu-i mai dau semnele exterioare de respect‘.
Radu Moraru: Trebuie sa va intreb si de colegul dumneavoastra Crin Antonescu. Ati fost colegi cu domnul Geoana, partidul din umbra, iata, a pus..., nu l-a pus pe Vosganian, cel care a pacalit toata Romania, nu l-a pus ca viitor ministru in acest guvern din umbra. Este o joaca, este o miscare politica? Este fostul coleg de campanie, de asta va intreb de ei doi.
Traian Basescu: Pe Crin Antonescu l-am ajutat intr-un moment de criza al lui, cand nu-l mai primea nicio organizatie sa candideze undeva, era deputat de Tulcea si organizatia de Tulcea nu l-a mai primit sa candideze pe listele ei in 2004, si atunci m-a rugat domnul Stolojan, la schimbarea de stafeta, sa am grija, ramanand liderul aliantei, sa am grija ca a avut o situatie grea - si intr-adevar a avut o situatie grea - sa poata sa candideze undeva si l-am pus pe lista de Bucuresti. Situatia grea era o situatie de ultim moment, dar faptul ca..., cum nu se duce acum la parlament, are 1% prezenta, la fel face si ca parlamentar sau a facut ca parlamentar de Tulcea, de s-a ajuns la o interventie sa-l pun undeva pe o lista ca nu-l mai primea exact organizatia unde fusese deputat timp de patru ani. Ii stiu pe amandoi, de aceea imi este putin dificil sa le tolerez agresivitatea si obraznicia. Toti la un moment... Amandoi - si Crin, si Victor Ponta - s-au intalnit cu mine in momente in care li se parea ca ori trebuie ajutati, ori... Si aveau cu totul alt ton atunci. Asta ma surprinde.
Radu Moraru: Dar Mircea Geoana?
Traian Basescu: Eu, spre exemplu, va dau un exemplu - eu am considerat intotdeauna ca datorez foarte mult unui om politic, lui Petre Roman. Chiar cand a fost acid la adresa mea, nu ati vazut niciodata o reactie publica a mea la adresa lui Petre Roman si nici nu veti vedea. Cand treci prin fata unui om care la un moment dat a spus ‘du-te, ti-am deschis usa, daca poti, castiga‘ ai un sentiment de respect fata de cel care...
Radu Moraru: Stiu ca va placea ciorba pe care o facea Mioara Roman.
Traian Basescu: Sa stii ca si acum sunt un admirator al ei, sa stai sa o asculti pe Mioara Roman este un privilegiu. L-am avut.
Radu Moraru: Mircea Geoana, un comentariu acum, la atatea luni dupa ce au trecut alegerile. El este mai discret, mai tacut, si-a pierdut pozitia in PSD, asa este, cand nu mai esti puternic undeva, oamenii iti intorc spatele, te dau mai incet. Il vedeti sa reintre in jocul mare politic pe Mircea Geoana?
Traian Basescu: Nu, nu, nu.
Radu Moraru: Dura politica.
Traian Basescu: Este prea slab pentru jocul politic mare, este dependent si niciodata nu poate lua o batalie politica pe cont propriu. Doar daca are mare sustinere si nici el nu stie de ce trebuie sa aiba mare sustinere, dar sa o aiba - si de la Vantu, si de la Voiculescu, si de la partid, si de la Dragnea, si de la Hrebenciuc, lui ii trebuie sustinere de la toata lumea.
Radu Moraru: Foarte interesant.
Traian Basescu: Mie imi ajunge sustinerea sotiei, sa stii.
Radu Moraru: Interesant.
Traian Basescu: In momentele grele.