Vasile Blaga si-a dat demisia, ieri-dimineata, din fruntea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), functie pe care a ocupat-o incepand cu decembrie 2009.

Vasile Blaga a declarat ca i-a prezentat ieri-dimineata premierului Emil Boc demisia de onoare din fruntea MAI, afirmand totodata ca nu poate accepta ca unele gesturi facute de politistii care au protestat pe 24 septembrie sa devina "element de raportare" pentru toti lucratorii din minister.
Ministrul demisionar al administratiei si internelor a afirmat si ca este de parere ca Ministerul de Interne este singura institutie care a reusit sa absoarba in proportie de 100% fondurile europene, adica peste 600 de milioane de euro.
Blaga a adaugat ca MAI este cea mai serioasa institutie, dar si ca are in continuare deplina incredere in toate armele.
Cu privire la mitingul din 24 septembrie al sindicalistilor din Politie, ministrul demisionar a spus ca isi mentine punctul de vedere din trecut. "Politistii au dreptul de a protesta, dar intr-un cadrul strict legal", a punctat Blaga. "Din pacate, au fost unii colegi, putini comparativ cu cei 70.000 de politisti, care in acele momente au uitat de juramantul depus pentru tara atunci cand au imbracat uniforma", a adaugat acesta.
Blaga a amintit ca aceia care au organizat mitingul vor raspunde contraventional, dar vor fi trageri la raspundere pe linie penala, in functie de gravitatea faptelor savarsite. "Nu pot accepta ca gestul unora dintre ei sa fie considerat element de raportare la toti lucratorii din ordine publica, MAI, care depasesc 150.000 de oameni", a mai spus Blaga. Acesta a sustinut ca politistii si ceilalti lucratori din minister "trebuie sa inteleaga ca sunt la fel de importanti ca profesorii si medicii si nu pot face exceptii".
Vasile Blaga a fost numit pe 1 octombrie 2009 ministru interimar al administratiei si internelor in guvernul Emil Boc, el asigurand, pana la 22 decembrie 2009, si conducerea Ministerului Dezvoltarii Regionale, pe care deja il conducea. Incepand cu 22 decembrie 2009, a fost numit ministru al administratiei si internelor.
Anterior, Blaga a ocupat, intre 2005 si 2007, tot functia de ministru al administratiei si internelor, insa in timpul guvernarii Tariceanu, fiind remaniat odata cu scindarea Aliantei DA.
Duminica, Traian Basescu a criticat dur Politia si Jandarmeria, sustinand ca protestul politistilor a subminat autoritatea statului si a dat semnalul ca tocmai oamenii legii nu respecta legea. Presedintele a cerut executivului sa rezolve problema de disciplina din Politie si Jandarmerie.