Primarii acuza ca partidele de la putere pun presiune pe ei pentru a renunta la protestele anuntate. In prezent la nivelul fiecarui judet se strang optiunile edililor pentru participarea la protest, iar la sfarsitul saptamanii se va lua o decizie la nivel national. Optiunea judetului Botosani dupa consultarile cu primarii este organizarea actiunilor de protest. "Pot sa spun ca se resimte o presiune din partea partidelor politice din moment ce, spre exemplu la Galati, s-a anulat protestul de la sfarsitul saptamanii trecute", a declarat Vasile Capota, presedintele Asociatiei Comunelor.
La protest ar urma sa participe tot personalul din aparatul primarilor, estimarile fiind la o medie de 20 de persoane pentru fiecare primarie. Totusi reprezentantii Asociatiei Comunelor spun ca niciun primar nu va fi obligat sa participe la protest, asa cum de la nivel national nu se va impune niciunui judet organizarea de proteste.
Primarii sunt nemultumiti de ultima rectificare negativa care i-a lasat fara fonduri, fiind pusi in imposibilitatea de a finanta macar cheltuielile curente. In urma actiunilor de protest alesii locali spera ca vor primi fondurile pentru a duce la bun sfarsit activitatea primariilor in acest an.
La inceputul lunii CJ a organizat o sedinta in care a aplicat ultimele prevederi legislative ce presupun o rectificare bugetara negativa in valoare de 8,4 milioane lei. La urmatoarea sedinta se va pune in dezbatere o rectificare negativa a bugetului propriu al CJ cu 10 milioane lei. Consilierii judeteni au avut si au posibilitatea respingerii proiectului, insa in acest caz institutia si primariile ar risca sa nu mai primeasca niciun ban de la centru.