Adevarul noteaza opinia analistilor politici Adrian Moraru, director adjunct al Institutului de Politici Publice (IPB), si Daniel Barbu, privind lipsa de incredere a populatiei in politicieni.
Moraru, chestionat de "Adevarul", sustine ca procentele din sondajul INSOMAR arata o scadere a increderii electoratului in clasa politica. "In Romania nu exista o clasa politica normala, care sa ofere alternative. Romanii nu au catre cine sa priveasca cu speranta, in cine sa creada. Pare un blestem: nu avem pe mainile cui sa ne lasam! Au dezamagit toti politicienii, atat bucata cu bucata, cat si ca profesie. Asa se justifica faptul ca nu numai Traian Basescu, dar si ceilalti lideri sunt in cadere libera la capitolul incredere", a aratat analistul Adrian Moraru. In opinia lui Moraru, solutia ar fi "improspatarea" actualei garnituri de exponenti politici cu "profesionisti integri".
"Acestia stiu insa ca nu ar supravietui in politica. Poate cel mult un ciclu electoral. Tocmai de aceea se duc spre mediul privat, in afaceri", a mai spus Moraru.
Caderea PDL, partidul de guvernamant, in sondaje este asociata de directorul IPP cu "dorinta de a cobori dintr-o masina al carui sofer mai agata cate un stalp sau accidenteaza cate un trecator".
"Nu exista nicio speranta la orizont - acesta este sentimentul public, reflectat foarte bine in sondajul INSOMAR", a declarat si analistul politic Daniel Barbu. "Nici PSD, nici PNL nu au solutii, nu se degaja nicio speranta din actiunile lor, ca sa nu mai vorbim de cele ale Puterii.
Tocmai de aceea, toti politicienii prezinta un enorm grad de neincredere. Cetatenii nu vad solutii alternative, nici persoane, grupuri, partide sau experti care sa para capabili sa conduca tara", a adaugat Barbu. Un capitol special il reprezinta, in opinia analistului, scaderea sefului statului la capitolul incredere.
"S-a comportat ca un soi de vataf plictisit de necazurile lucratorilor de pe propria mosie si si-a asumat reducerile de pensii si salarii. Si caderea PDL este o consecinta a actiunilor Guvernului, care ar trebui inlocuit", a mai comentat Barbu. "Un puseu incidental" sau "un amuzament de vara" este, in ochii analistilor, si scorul obtinut de Dan Diaconescu.

Pesimism economic

Potrivit aceluiasi sondaj, romanii sunt sceptici in privinta evolutiei nivelului de trai. 62,7% spun ca viata lor este "mai rea" sau "mult mai rea" decat anul trecut, in timp ce 70,5% sunt convinsi ca peste 6 luni vor trai mai prost. 78,2% cred ca majorareaTVA va avea un efect negativ, iar 67,7% au dat un verdict similar in cazul scaderii salariilor cu 25%.