Un reprezentant al PSD a citit in parlament textul Motiunii de cenzura, intitulata "OPRITI GENOCIDUL SOCIAL!". Puteti citi in continuare a doua parte a Motiunii, al carei Moto este din Mihai Eminescu:
"Azi, cand fraza lustruita nu ne poate insela,
Astazi altii sunt de vina, domnii mei, nu este-asa?"
'Consideram ca este de datoria noastra sa aratam gravele erori ale acestui proiect de lege, precum si consecintele economice si sociale la fel de grave pe care le-ar avea aplicarea respectivelor masuri. Sunt antisociale fiindca diminueaza drepturile salariale, de pensii si asigurari sociale si vor conduce la scaderea drastica a puterii de cumparare a salariatilor bugetari, a pensionarilor, a somerilor si a beneficiarilor de drepturi sociale. Cei mai afectati sunt cei cu venituri mici si foarte mici. Reducerea veniturilor pentru aproape 15 milioane de romani va conduce la diminuarea consumului si productiei interne de bunuri si servicii. Se vor pierde in continuare locuri de munca, fapt care va genera descrestere economica si reducerea in continuare a veniturilor bugetare.
Reducerea substantiala a veniturilor cetatenilor nu este numai efectul inevitabil al crizei economice ci, mai ales, al incapacitatii de a sprijini si relansa economia romaneasca, astfel incat sa creasca veniturile incasate la buget. Guvernul Boc 3 a decis sa reduca salariile si pensiile, dar fara sa se atinga de alte capitole ale cheltuielilor publice. Si, atunci, intrebarea care se pune este ce garantii ofera acest Guvern incompetent, fara performanta in colectarea veniturilor bugetare, ca aceste venituri reduse acum cetatenilor vor fi incasate de romani in 2011....? Niciuna. Tragedia va fi cu atat mai mare cu cat vorbim de un procent semnificativ de cetateni care se vor afla brusc in situatia de a nu-si mai putea achita creditele si cheltuielile curente. Vorbim de peste 15 milioane de oameni care sunt afectati de masurile preconizate in acest proiect de lege.
Iata cum vor scadea veniturile principalelor categorii profesionale sau sociale de la caz la caz.
• Politist 2000 lei - 25% = 1500 lei;
• Cercetator principal 2000 lei - 25% = 1500 lei;
• Medic primar 1600 lei - 25% = 1125 lei;
• Profesor 1400 lei - 25% = 1050 lei;
• Pensionar 678 lei - 15% = 576 lei;
• Somer 450 lei - 15% = 382 lei.
Aceste masuri sunt ineficiente si imorale.
Prin efectul de domino social vor accentua criza si nu o vor stopa.
Astfel:
• Romania are o economie in care ponderea salariilor in venitul total este mai mare decat ponderea profiturilor in venitul total;
• In consecinta reducerea salariilor va duce la scaderea consumului;
• Ponderea in consum a familiilor cu cel putin un angajat bugetar este de cca. 30%, iar ponderea consumului in PIB de cca.60%;
• Rezulta astfel o scadere a consumului familial cu 15% ceea ce are un efect de scadere cu 4,5% in consumul total analizat, care se reflecta intr-o contractie a PIB pe ultimele 7 luni ale anului de 1,6%;
• La aceste scaderi se adauga si impactul scaderii cu 15% a pensiilor. Pensionarii nu au de obicei economii care sa joace rol de tampon. Prin urmare, la o scadere cu 15% a pensiilor se va inregistra o scadere cu 15% a consumului acestora.
Este frecventa situatia familiilor cu 2 pensionari, deci 15% va fi reducerea consumului pe familie, neexistand nici un alt factor compensator.
Cumulat, efectul scaderii salariilor si pensiilor asupra scaderii cererii agregate va conduce la reducerea PIB intre 2% si 4% pana la sfarsitul anului 2010.
Astfel recesiunea nu va putea fi evitata in 2010 si ea se va situa de la 3% pana in 5,5% (avand ca reper evolutia PIB pe trim.I si in absenta masurilor reale de reducere a cheltuielilor).
Aceasta se va repercuta si asupra veniturilor bugetare.
Avand in vedere datele executiei bugetare in anul 2009 si cunoscand faptul ca efectul direct al scaderii salariilor cu 25% asupra veniturilor bugetare la o pondere de 38% a salariilor bugetare in total salarii din economie, putem spune ca Guvernul a subestimat impactul negativ asupra veniturilor bugetare, si asupra scaderii economiei.
Veniturile din impozitul pe salarii si din CAS scad direct proportional cu scaderea salariilor (25%) , iar incasarile din TVA scad proportional cu scaderea consumului (15% in scenariul median).' (Va urma)