Asa-zisii independenti, coagulati sub forma Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei (UNPR) nu mai pot fi controlati de catre liderii lor. Speriati de bumerangul electoral al masurilor de austeritate propuse de Guvern, o buna parte din ei precum deputatii Ioan Munteanu (el insusi vicepresdinte al UNPR), Culita Tarata si Emil Bostan sunt decisi sa voteze motiunea de cenzura. Liderul Marian Sarbu, amenintat cu Parchetul pentru averea imobiliara facuta in mod nebulos, incearca sa potoleasca apele agitate din micul partid, promitand ca in cazul in care aceste masuri de reducere a salariilor si pensiilor nu se vor dovedi temporare, UNPR va iesi din coalitia de guvernare. La 31 decembrie 2010!
Conform declaratiilor celor 3 disidenti nimic nu ii va face sa se intoarca din drum, iar daca sefii lor de la partid vor face presiuni atunci isi vor da demisia din UNPR. Deputatii Ioan Munteanu si Culita Tarata au fost alesi pe listele PSD, iar deputatul Emil Bostan pe listele PNL. Ulterior au trecut la UNPR.
Daca masurile asumate de Guvern nu vor fi provizorii, cel putin in ceea ce priveste pensiile, formatiunea sa va iesi, imediat dupa 31 decembrie, din aceasta coalitie, a declarat liderul UNPR, M. Sarbu, la Realitatea Tv.
Intrebat daca a primit de la premier asigurari ca masurile asumate de Guvern vor fi provizorii, M. Sarbu a spus ca nu este nevoie, pentru ca daca acestea nu vor fi ridicate, formatiunea va iesi din coalitie.
"Daca masurile Guvernului nu sunt temporare, iesim din aceasta coalitie", a declarat Sarbu, aratand ca doreste ca acest lucru sa fie foarte clar.
El a mai declarat ca parlamentarii sai nu vor sustine motiunea de cenzura si, implicit, sustin masurile Guvernului.
Potrivit unor surse din cadrul acestei formatiuni, M. Sarbu este deja alarmat de semnalele date de proprii colegi de partid care lovesc in soliditatea fragila a acestei formatiuni.
Deputatul de Neamt, Ioan Munteanu, a anuntat deja ca va semna in favoarea motiunii de cenzura. Conform surselor citte, optiunea sa este impartasita si de alti colegi din UNPR precum Culita Tarata si Emil Bostan, care se gandesc deja la intoarcerea in PSD respectiv PNL.
De altfel, liderii PSD au anuntat ca portile partidului sunt deschise pentru parlamentarii care doresc sa se reintoarca in partid.
De teama aparitiei unui exemplu contraproductiv pentru ceilalti parlamentari UNPR, Sarbu a avut marti o discutie cu parlamentarii formatiunii pentru a-i convinge sa nu voteze in favoarea motiunii de cenzura si sa sustina, cu titlu temporar, proiectele de lege de austeritate pe care premierul Emil Boc si-a angajat luni raspunderea in fata Parlamentului.
Fostul ministru al Muncii mai are si alte motive de ingrijorare. Marian Sarbu ar putea fi urmarit penal pentru abuz si neglijenta in serviciu si pentru favorizarea infractorilor, in urma unei decizii a magistratilor ICCJ.