Presedintele PSD, Victor Ponta, a apreciat, vineri, intr-o conferinta de presa desfasurata la Targu Mures, ca premierul Emil Boc va pierde toate procesele care vor fi intentate Guvernului, daca se va ajunge la punerea in practica a taierilor de pensii si salarii, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Intrebat despre masurile anuntate de premierul Emil Boc, presedintele PSD, Victor Ponta, a apreciat ca acestea nu sunt legale si a aratat ca solutia "corecta si constitutionala si legala" ar fi fost impozitarea diferentiata.
"Nu poti sa tai niste drepturi castigate. Solutia corecta si constitutionala si legala ar fi fost impozitarea diferentiata: iti las pensia si salariul cat e si ti-l impozitez - pentru ca in materie de taxe si impozite nu exista drepturi castigate, taxele si impozitele sunt politica statului, a Guvernului. Pot sa-ti impozitez, daca ai o pensie de 10.000 de lei, cu 50 la suta sau cu 70 la suta; iar pe cel care are 1.000 de lei sau 600 de lei sa pun impozit zero. Si atunci n-ar fi nicio problema. Categoric, vor pierde toate procesele", a spus Ponta.
El a adaugat ca premierul Boc deja a pierdut toate procesele cu aceia pe care i-a dat afara din deconcentrate, de la Cancelaria Primului-Ministru si din teritoriu, de la inspectoratele scolare, cand a detinut ca interimar portofoliul Educatiei.
"Si cand a fost ministru interimar al Educatiei a destituit abuziv inspectori scolari. Toti au castigat definitiv si irevocabil, toti trebuie sa-si primeasca banii inapoi si domnul Boc ar trebui sa dea din buzunarul lui, pentru ca el a semnat, nu un alt ministru", a spus Ponta.
El a adaugat ca, daca situatia se va repeta, tara va ajunge "intr-un haos".
Ponta s-a declarat "mahnit" ca ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a acceptat ca magistratii care au castigat procese contra statului roman sa isi primeasca diferentele de drepturi salariale de-abia in 2012. El a aratat ca, si in acest caz, statul roman va pierde procese la CEDO.
"Sunt foarte mahnit ca un ministru ca domnul Predoiu accepta asemenea siluiri ale legii si ale Constitutiei. Vreau sa va asigur ca vor castiga la CEDO. Ce va face domnul Boc, va scoate Romania din Consiliul Europei, numai ca sa nu-si plateasca datoriile? Este o nebunie, este un dezastru care doar se amana, nu se rezolva prin aceste masuri, ci doar se amana - inca trei, sase, noua luni", a conchis Ponta.
Guvernul isi va angaja, luni, raspunderea in Parlament asupra proiectelor de lege privind reducerea cheltuielilor bugetare si, respectiv, reglementarea pensiilor.