Presedintele de onoare al Partidului Social Democrat, Ion Iliescu, a declarat, vineri, ca seful statului, Traian Basescu, manifesta o "tentatie totalitara", de a controla totul in Romania.
"Aceasta tentatie totalitara a sa este sa controleze totul, partidul prezidential sa fie in toate si sa aiba sub controlul sau toate institutiile statului, aceasta este chestiunea care reflecta, de fapt, aceasta actiune impotriva domnului Geoana. Vadeste direct tocmai aceasta tentatie de a elimina opozitia din toate", a sustinut fostul presedinte, la Antena 3.
Ion Iliescu a adaugat ca propunerea europarlamentarului PD-L Cristian Preda de modificare a legii fundamentale in sensul ca seful statului sa poata dizolva cele doua Camere ale legislativului reprezinta "un atac la democratie, la institutiile statului, la Constitutie si la Parlament". In opinia sa, conducerea PSD nu a dat dovada de responsabilitate cand a fost lansata anul trecut ideea referendumului pentru modificarea Constitutiei in sensul trecerii la un legislativ unicameral si reducerea numarului de parlamentari. "Ceea ce a propus domnul Basescu este inacceptabil pentru dezvoltarea noastra viitoare. Acesta este un atac direct la democratie, e atac direct la statul de drept, e atac direct la institutiile statului. Domnul Preda nu vrea decat sa dezvaluie gandul ascuns al domnului Basescu de atunci cand a initiat acest referendum", a mentionat liderul de onoare al PSD.
Potrivit acestuia, actuala putere evita dialogul cu partidele opozitiei si nu face decat sa duca o campanie de discreditare permanenta a institutiilor statului. "Este o extensiune fata de aceasta repulsie fata de orice fel de dialog. Nimanui nu-i place critica. Dar cand intri in politica trebuie sa pornesti de la premisa ca vei fi in centrul atentiei tuturor si ca este inevitabila critica. Iar critica este totusi un instrument pentru perfectionarea societatii. Anii 2000-2004 au fost ani asezati, dar si pentru ca noi nu refuzam dialogul, inclusiv cu adversarii politici", a explicat Iliescu.
Fostul presedinte a sustinut, totodata, ca actuala putere are "tentatia clientelismului politic" legat de numirile in functii importante ale institutiilor statului. "In loc sa se dilueze tentatia aceasta a clientelismului politic, a capatat dimensiuni tot mai mari si s-a produs de-a lungul anilor discontinuitate in aparatul de stat: si central si local. S-a produs o trecere de la un Guvern la altul, dislocari de oameni pentru plantarea clientelei politice", a spus Ion Iliescu.
El a reiterat ca introducerea cotei unice de impozitare, fara efectuarea de studii atente, a contribuit la accentuarea crizei economice. "Cota unica a adancit polarizarea sociala in Romania. Revenirea dreptei la putere a accentuat aceste discrepante sociale, de polarizare, de adancire a lor prin introducerea cotei unice. Cota unica este anti-sociala", a sustinut fostul sef al statului.
Ion Iliescu nu a dat niciun fel de sanse de reusita viitorului partid de stanga - Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei - si a spus ca nu regreta plecarea lui Cristian Diaconescu din PSD, considerand ca acesta, prin gestul pe care l-a facut, "a dovedit ca nici macar nu e o pierdere pentru PSD". In ceea ce-l priveste pe fostul ministru al Muncii Marian Sarbu, Ion Iliescu a spus, referindu-se la orientarea sa de stanga, ca a fost lider de sindicat, iar declaratia sa de avere "nu poate sa motiveze venitul unui salariat".