Traian Basescu a fost intampinat pe aeroportul din Kandahar de catre comandatul trupele NATO in Afganistan, generalul Stanley McChrystal si de generalul britanic Nick Carter.
Dupa ce s-a intretinut timp de 20 de minute cu cei doi generali, Basescu a pornit spre Qalat, unde sunt cantonati militarii romani din Batalionul 33 Curtea de Arges. Acolo a decorat unitatea cu Ordinul "Virtutea Militara" in grad de Cavaler si a oferit martisoare celor 24 de femei din batalion.
Vizita presedintelui nu a fost anuntata din ratiuni de securitate.
Presedintele a mai facut patru vizite in teatrele de operatiuni din Afganistan. Ultima a fost anul trecut, cu doar o zi inaintea alegerilor europarlamentare.
In primul an de mandat, Traian Basescu a fost de doua ori in Afganistan. Atunci, a vizitat batalionul "Lupii negri" din Kandahar si le-a impartit militarilor alimente traditionale pentru masa de Craciun.
In prezent, Romania contribuie la misiunea din Afganistan cu peste 900 de militari. Din 2005 pana in prezent, 12 militari romani si-au pierdut viata in Afganistan, iar 49 au fost raniti.