Octavian Stireanu a publicat pe Amos News articolul cu titlul "Fatele si Constitutia", pe care il puteti citi in continuare.
'In sediul din Modrogan al Partidului Democrat, cam dintotdeauna s-a facut politica cu parfum de femeie. Prin anii ‘90, adierea acestuia se facea simtita mai ales prin curte si prin pavilionul mic din spate. In sediul central, mirosul de parfum feminin se simtea mai rar si, indeobste, numai dintr-una si aceeasi marca.
Pe atunci, lupii democrati erau tineri si pusi, ca toti politicienii care se respecta, pe acumulare primitiva de capital, inclusiv din cel sentimental. Graba de testare a parfumului personal era proportionala cu viteza de schimbare si a pozitiei sociale. In lupta contra-timp cu tranzitia se mai facea rabat la calitate si la una, si la alta, dar atmosfera era de un vodevil placut.
Tinerii Videanu, Blaga si Berceanu - acesti Athos, Porthos si Aramis ai Partidului Democrat - savurau cu placere juvenila fiorul nou al politicii subtiri, pregatind inca de pe atunci editia "Dupa douazeci de ani" a unei frumoase aventuri pe pielea tarii si pentru buzunarul propriu.
In cazul lor, nimeni nu tipa, insa, ca ar fi nevoie de o "reforma" care sa-i scoata din politica. Probabil pentru ca eroii bogati n-au varsta.
Nimeni nu vorbeste ca la PD s-ar fi produs vreo "restauratie" prin numirea acelorasi ministri de acum 12-13 ani ori prin existenta acelorasi vicepresedinti in partid de acum 16-17 ani.
Are o eclipsa si istoria deontologilor, care ar putea sa constate ca acest partid a stat la putere 9 ani din cei 18 (adica din 1992) de cand a luat fiinta, mai avand si acum printre liderii proprii reprezentati de seama din guvernele Stolojan si Roman de dinainte de 1992.
Timpul a trecut si, dupa douazeci de ani, in fostul palat din Modrogan al Elenei Lupescu - Duduca, pre renumele ei - au evoluat inclusiv parfumurile, darmite gusturile!
Traian Basescu (care a pierdut alegerile pe teritoriul Romaniei), dupa ce a preluat puterea in PD, a produs si o reforma olfactiva in fostele iatace ale Duducii. Monotonia parfumului obosit care-l invaluia pe fostul lider (cam impotriva vointei acestuia, cum s-a dovedit mai tarziu!) a fost inlocuita treptat cu spectrul larg al noilor marci si produse. Prospaturi, cum li se spune.
Ferestrele s-au deschis larg si, de afara, au inceput sa intre un alt aer de primavara capitalista si multe miresme imbietoare. Siluete prospere, innobilate pe drumul de la Plescoi la Vuiton, invingatoare la proba de portofel si conturi in razboaiele nevazute ale tranzitiei, nu s-au mai multumit sa ramana prin curte sau prin pavilonul mic din spate, ca altadata, ci au urcat direct scarile principale.
Odata intrate, au si inceput sa dea indicatii de cum ar trebui reasezate scaunele si schimbate perdelele. Situatie care, la un moment dat, l-a determinat pe hatrul Porthos Blaga sa exclame: "Cine sunt fatele astea?". N-avea de unde sa stie atunci ca exact "fatele alea" aveau sa scrie istoria de dupa douazeci de ani a faimosilor muschetari din Modrogan.
E drept, s-au produs niste mutatii in statutul personajelor respective. Discreta Constance Bonacieux nu mai vrea sa ramana doar slujitoarea reginei din poveste, loiala si misterioasa, la care cate-un D’Artagnan sarea gardul noaptea. Ea a devenit chiar Regina.
A schimbat mopul cu blogul. Si crosetatul cu ministeriatul. Podiumul pentru miss cu coverta pozitiei nr.4 in stat. Alta viata, alt parfum!
Iar cand realitatea o ia cu totul inaintea fictiunii, fatele care nu demult il incurcau pe Blaga prin sediu isi dau acum cu parerea chiar si despre Constitutie! Se pregateste editia "Nuti spaima Constitutiei"!'