Fostul presedinte Ion Iliescu a declarat, pentru "Gandul", ca partidul pe care ar urma sa-l infiintieze Gabriel Oprea reprezinta "o structura oportunista si o manevra politica a oamenilor din jurul lui Traian Basescu", avand intre obiective largirea spectrului politic de sustinere a puterii.
Intrebat ce parere are despre aceasta "structura politica 'magnet'" care ii atrage pe totii nemultumitii din PSD, Iliescu a raspuns: "E o structura oportunista si o manevra politica a Puterii, a oamenilor din jurul lui Basescu. Si are doua obiective: primul ar fi sa speculeze situatiiile existente in cadrul PSD si sa alimenteze o stare de tensiune si, doi, sa largeasca spectrul politic de sustinere a puterii actuale.
O metoda de a atrage totii oportunistii din celelalte partide, in special din PSD. Oameni pe care nu-i atrage crezul politic al partidului in care au intrat, ci eventualele avantaje, conjuncturale, pe care le pot obtine prin prezentia lor intr-un astfel de partid. Cand nu mai au avantaje, se lasa atrasi de alte formatiuni politice".
Referitor la plecarea lui Cristian Diaconescu si a lui Marian Sarbu din PSD, Iliescu a spus ca ii pare rau, in sensul ca nu se astepta la "asemenea degradare a tinutei comportamentale" din partea celor doi. "Dar oportunismul politic vad ca prolifereaza", a adaugat el.
Solicitat sa precizeze daca, in opinia sa, unul dintre cei doi va ocupa functia de presedinte al noului partid, Iliescu a spus ca nu il intereseaza.
"Gestul in sine reflecta caracterul oamenilor. Adica, mai bine spus, lipsa lor de caracter", a continuat el.
Intrebat in ce masura poate ameninta partidul lui Oprea stabilitatea si locul PSD in actuala conjunctura politica, Iliescu a apreciat ca "in niciun fel".
"Eu cred ca este un castig pentru PSD, privind din perspectiva ideologica si doctrinara aceasta etapa. PSD se afla intr-un proces de consolidare politica si umana, precum si de promovare a unor oameni de calitate, cu potential necesar pentru aceasta relansare a partidului. Plecarea celor care nu-si mai gasesc locul in partid e un proces de curatire. Eu imi amintesc de o ruptura mult mai spectaculoasa, care a dus la infiintarea ApR-ului. Si iata unde este acum ApR. Nu exista niciun fel de comparatie intre ce a fost atunci si ce este acum", a mentionat Iliescu, pentru "Gandul".
Intrebat, referitor la anuntul de la Congres potrivit caruia renunta la toate functiile din partid, daca pleaca si "lasa" partidul in aceste momente, Iliescu a raspuns negativ. "Voi fi alaturi de partid si am sa-l sprijin, asa cum am facut-o si pana acum".