"Iubesc tradarea, dar ii urasc pe tradatori" are o noua acceptie din partea PD-L care-i rasplateste regeste pe parlamentarii-traseisti. Ministru, secretari de stat, subprefecti, posturi insemnate in deconcentrate, functii de conducere in PD-L si in Parlament, plus promisiuni de finantari pentru propriile colegii uninominale. Acestea sunt beneficiile pe care parlamentarii din PSD si PNL le-au primit de la PD-L pentru a parasi, instigati securistic din umbra, partidele pe listele carora au fost alesi si a se alatura grupului generalului-dezertor Oprea, aflat in slujba lui Traian Basescu, cel care l-a recompensat cu stele fara numar pe umar si cu o functie de ministru. Fiecare parlamentar asa-zis "independent" a putut sa-si puna apropiatii si rudele la nivelul a cel putin 4 sefii de deconcentrate in judetele in care au fost alesi.
Cu toate ca flutura stindardul principiului reinnoirii si reformarii clasei politice, PD-L a favorizat in ultimele 6 luni fenomenul de traseism politic.
Aflati la putere, ei s-au folosit de ispita functiilor guvernamentale si din aria deconcentratelor pentru a crea o masa suplimentara de manevra in Parlament, care a capatat forma grupului Oprea. In prezent, acest grup numara peste 30 de deputati si senatori si sunt semnale ca se va mari pe parcurs (bine ar fi sa se duca pe pustii!).
Oferta PD-L este simpla pentru alesii cu tendinte de migrare din PSD si PNL: mai multe posturi de conducere in deconcentrate, cel mult 4, iar daca aduc cu ei si alti colegi din acelasi judet, parlamentari sau alesi locali, chiar si un post de subprefect.
Iata pretul piperat platit pe care PD-L il plateste traseistilor.
• Unii au inteles deja lectia si au aplicat-o foarte bine. Seful grupului "independentilor", Gabriel Oprea, si-a rezervat pentru sine si apropiatii sai un portofoliu de ministru, un post de secretar de stat pentru Gheorghe Emacu si unul de prefect de Ilfov pentru Dan Baranga.
• Colegul sau de la Mehedinti, deputatul Eugen Nicolicea a obtinut debarcarea rivalilor sai locali din PSD din fruntea prefecturii si a Consiliului Judetean, iar PD-L i-a recompensat serviciile aduse instalandu-l pe omul sau de incredere, Ioan Suru, ca subprefect in acest judet.
• La fel a procedat PD-L si cu fostul parlamentar PNL de Resita, Ioan Tabugan. Guvernul a numit in functia de subprefect al judetului Caras-Severin pe Nicolae Verindeanu, in locul lui Dorel Adrian Ursu. Noul subprefect, desi liberal cu acte in regula, este revendicat de grupul "independentilor" lui Oprea, tot asa cum Tabugan a pretins cateva deconcentrate pentru apropiatii sai.
• Pe linie parlamentara, Nicolicea si Tabugan conduc grupul independentilor la Camera, calitati care aduc cu sine o serie de privilegii: masini de serviciu, functii in comisiile parlamentare, posibilitate de a mai angaja noi consilieri, cote mai mari de combustibili si de telefonie mobila.
• Alti parlamentari convertiti la "independenta" (in slujba PD-L si a lui Basescu) au inteles ca este mai avantajos sa actionezi in tandem. Asa se face ca in mai multe judete, gruparea Oprea are chiar cate doi reprezentanti. Odata cu cresterea influentei politice a acestora la nivel local, cresc si beneficiile.
• La Botosani, fostilor liberali - deputatul Neculai Rebenciuc si senatorul Liviu Campanu - li s-au oferit de catre PD-L cate 4 deconcentrate. Printre ele se numara Directia de Sanatate Publica, Directia Silvica, Garda de Mediu, Agentia de Plati si Interventie in Agricultura. Mai mult, cei doi au reusit sa impuna numirea in functia de subprefect a lui Daniel Moruzi, omul de incredere al lui Campanu.
• Un exemplu similar poate fi regasit si la nivelul judetului Calarasi. Fostul senator PNL Vasile Nedelcu a parasit corabia lui Crin Antonescu in favoarea PD-L pentru niste beneficii "infime": ginerele sau, Nicolae Miu a fost instalat ca subprefect al judetului, iar alte rude si prieteni isi fac acum loc la sefia a 4 deconcentrate. Ba mai mult, Nedelcu l-a atras in ecuatie si pe social-democratul Ioan Damian, care i-a urmat exemplul. Surse democrat-liberale sustin ca ambilor li s-au promis locuri eligibile in propriile colegii la viitoarele alegeri uninominale.
In cazul lui Damian s-a vehiculat chiar ideea ca fiul sau ar putea fi instalat intr-un post de secretar sau subsecretar de stat, zvon nematerializat insa. Intre timp cei doi parlamentari "independenti" de Calarasi savureaza perspectivele castigarii sefiei a 8 servicii deconcentrate, printre care se numara institutii conduse pana mai ieri chiar de lideri PD-L din judet, cum ar fi ITM-ul, CAS-ul sau Directia de Cultura. Cei doi parlamentari impreuna cu primarul Nicolae Dragu, exclus la randul sau din PNL, au pus recent bazele grupului de independenti de la Calarasi.
• La Mures, randurile social-democrate au fost subtiate prin dezertarea parlamentarilor Corneliu Grosu si Victor Socaciu. Si aici ca si in judetele mai sus mentionate, celor doi independenti li s-a asigurat dreptul de a numi propriii oameni la conducere a opt servicii deconcentrate.
• In Neamt, fieful primarului Gheorghe Stefan, ex-liberalii Ovidius Marcutianu si Emil Bostan au fost primiti in PDL cu bratele deschise ca vicepresedinti ai filialei judetene. Cei doi se afla in prezent in situatia paradoxala de activa in grupul independentilor, in paralel cu calitatea de membri PDL.
• Un caz particular il reprezinta ex-pesedistul Laurentiu Chirvasuta, senator de Vaslui. Abonat prin firmele sale la contractele publice, Chirvasuta a preferat sa schimbe tabara dupa alegerile prezidentiale pentru a-si asigura continuitatea afacerilor sale banoase cu statul, reprezentat la nivel local de administratia Tecuciului.