Batalia pentru sefia social-democratilor este in aceste zile subiectul central al presei. Unele publicatii (de exemplu "Curentul", de unde am extras acest articol) se bucura de lupta dintre liderii social-democrati, anticipand mazilirea lui Geoana si, implicit, primenirea formatiunii. Motivul: nu au inghitit scuzele lui Geoana cu privire la atacurile energetice la care a fost supus la alegerile prezidentiale de parapsihologii lui Traian Basescu.
Practic, ofensivei incepute de senatorul PSD Miron Mitrea si de europarlamentarul PSD Adrian Severin i s-au alaturat alti doi lideri marcanti: Cristian Diaconescu, vicepresedinte al PSD, si Adrian Nastase, presedintele Consiliului National al social-democratilor. Diaconescu a anuntat ferm ca va candida la sefia PSD, iar Nastase a admis ca exista posibilitatea de a se gandi sa candideze, desi nu este momentul potrivit de a intra intr-o competitie externa, in afara partidului. "Deocamdata, trebuie sa pregatim Consiliul National, sa facem analiza alegerilor, sa gasim cele mai bune solutii de echipa pentru viitor", a spus Nastase.
Prins oarecum cu usa de atacurile lui Mitrea si de nemultumirile din teritoriu, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca data Congresului va fi stabilita la sedinta Comitetului Executiv National (CEx), care are loc pe 25 ianuarie.

In asteptarea mazilirii si a decontarii esecului de la prezidentiale

La randul lor, surse interne din PSD, citate de agentia Mediafax, au mentionat ca Geoana le-a cerut liderilor care vor sa candideze la functiile de la varfurile partidului sa-si anunte public intentiile pentru evitarea speculatiilor din presa. Practic, aceleasi surse au mai sustinut faptul ca majoritatea membrilor BPN al PSD s-au exprimat in favoarea organizarii Congresului in luna martie pentru a se evita adancirea tensiunilor interne din partid. In fapt, odata stabilite data congresului, schimbarile ideologice si, implicit, a tridentului Geoana-Vanghelie-Hrebenciuc, nu mai pot fi tergiversate de dragul consolidarii opozitiei din Parlament. Pus in fata faptului implinit, Geoana trebuie sa dea explicatii solide liderilor din teritoriu pentru esecul prezidentialelor si sa elimine explicatiile de genul flacarii violete. In acest sens, vicepresedintele PSD Victor Ponta a declarat, la Realitatea FM, ca nu crede ca il va vota pe Mircea Geoana la Congresul partidului si ca nu crede ca Geoana a fost atacat energetic in campania electorala.

Ponta: "Flacara portocalie ne-a ars destul de tare"

"Daca vrem sa discutam de ce nu am castigat alegerile, in niciun caz nu vorbim de flacara. Cred ca flacara portocalie tocmai ne-a ars destul de tare inca o data si poate despre aia vorbim", a afirmat Ponta. Potrivit acestuia, dupa o infrangere "exista explicatii mai normale sau mai paranormale". Vadit incomodat de situatia din partid, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a precizat ca limitarea discutiei privind sefia PSD la persoane este o "diversiune". In opinia sa, dezbaterea despre cine sa fie sef - Popescu, Ionescu sau Dumitrescu - este "vax", fiind o chestiune care il "lasa rece".
Acesta a mai spus ca fiecare Congres a adus mereu innoiri, fiind un proces continuu de transmitere de stafeta. In privinta atacurilor psihoenergetice la care a fost supus Geoana la prezidentiale, Iliescu a raspus cu ironie: "Ne intoarcem la Nostradamus? Suntem in secolul 21". La randul sau, presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, a reactionat extrem de dur la aceasta chestiune. "Mi-e greu sa va dau detalii. Nu am elementele suplimentare. Eu cred ca puteti sa obtineti mult mai bine aceste detalii de la Mircea Geoana si de la Mihaela Geoana", a mai aratat Nastase, care a adaugat ironic ca peste tot sunt energii: "energie electrica si probabil ca exista si energie de alt tip".

Demisia deputatului PSD Andrei Valeriu Steriu

Situatia tragicomica in care se zbate PSD-ul a determinat o serie de deputati si senatori sa paraseasca formatiunea si sa se indrepte spre grupul independentilor in ciuda acuzatiilor de tradare. In acest context, deputatul Valeriu Andrei Valeriu Steriu a declarat, pentru Mediafax, ca a decis sa demisioneze din PSD si sa se alature deputatilor independenti, deoarece PSD nu ii mai aducea "multa bucurie". "Eu sunt un agricultor prin definitie, nu politician. M-am consultat cu Gabriel Oprea si am stabilit ca prioritate lucruri practice pentru agricultori", a explicat Steriu motivele plecarii sale din PSD si alaturarii parlamentarilor independenti.