Presedintele de onoare al Partidului Social Democrat, Ion Iliescu, a vorbit, vineri, la o dezbatere organizata de Institutul Ovidiu Sincai, despre "anumite cedari pe planul principiilor si al pozitiilor politice si ideologice ale PSD", care ar trebui analizate in perspectiva viitorului Congres al partidului.
Ion Iliescu s-a referit mai intai la cota unica, despre care a spus ca este "o masura eminamente de dreapta" care nu se foloseste in Uniunea Europeana, promovata de Rusia, Slovacia si o tara baltica si care "nu a facut decat sa adanceasca polarizarea sociala, a incurajat consumul de lux si a afectat balantele comerciale, imediat dupa aplicare". Fostul presedinte a combatut teoriile liberalilor potrivit carora social-democratii sunt nocivi pentru cresterea economica si nu stiu sa conduca economia sunt false, reamintind ca perioadele cele mai echilibrate din ultimii 20 de ani au fost cele ale guvernarii Nicolae Vacaroiu si cea a PSD din perioada 2000-2004. "Cred ca Congresul ar trebui sa abordeze cu substanta problemele societatii romanesti, de pe pozitiile unui partid social-democrat", a afirmat Iliescu.
In al doilea rand, liderul social-democrat a subliniat ca "problema protagonistilor este o diversiune". "Toata discutia se invarte in jurul unor nume. Este importanta, pentru ca nu oricine poate fi purtatorul de drapel al unei anumite pozitii. Dar asta trebuie sa rezulte dintr-o analiza de fond, a ceea s-a intamplat pana acum, unde ne aflam, ce urmeaza sa facem si la proiectarea data cine poate sa realizeze cel mai bine acest lucru", a afirmat Iliescu. Presedintele de onoare al PSD a subliniat ca partidul trebuie puna accent "pe un colectiv" si nu pe "individualitati". "Nu ne mai aflam in situatia in care e nevoie de un individ forta-de-tractiune care trage partidul, a fost valabil o vreme, mai e ultimul mohican - Basescu. Acum trebuie sa merge pe o alta gandire, pe crearea unor echipe, care, insumand individualitati, fiecare cu anumite calitati, trebuie sa realizeze o forta capabila de tractiune, de propulsare a unui partid", a subliniat el. Liderul social-democrat a aratat ca aceste calitati "inseamna capacitate, pregatire, forta de gandire, autoritate morala dar si charisma". "Nu e suficient sa fii destept si frumos, trebuie sa ai ecou la cei care te adresezi", a spus el.
In al treilea rand, Ion Iliescu a precizat ca nu doreste ca, la Congres, sa se inaugureze "o practica a conturarii unor fractiuni si a unor protagonisti care se confrunta", astfel ca cel care va avea Motiunea care sa intruneasca majoritatea voturilor sa ia totul si sa asigure conducerea. "Mi se pare periculos si nu sunt adeptul unei asemenea chestiuni", a subliniat el. Presedintele de onoare al social-democratilor a vorbit, apoi, despre faptul ca PSD trebuie sa apere democratia. "Noi am manifestat lipsa de consecventa in aceasta perioada. Campania impotriva Constitutiei si a Parlamentului, exprimata prin referendum, a fost una stranie, iar faptul ca exponentii PSD se lauda ca lor le apartine ideea parlamentului unicameral este o exprimare oportunista a unor pozitii clar antidemocratice", a afirmat Iliescu. Nu in ultimul rand, fostul presedinte a subliniat necesitatea "deschiderii fata de intelectualitate, societatea civila si crearea unui front larg impotriva tendintelor clar totalitariste si antidemocratice din statul roman".