Octavian Andronic semneaza un editorial despre Crin Antonescu, omul anului 2009, pe care il puteti citi in continuare.
'Am stat si am cumpanit: cine este romanul care a avut cel mai puternic impact asupra celorlalti romani in 2009? Candidatii ar fi mai multi.
Poate, in primul rand, Traian Basescu, prin reusita - aproape nesperata - de a inclina a doua oara balanta optiunilor in favoarea sa. In ciuda unui cincinal marcat mai degraba de erori si neimpliniri decat de "succesuri".
Ar fi si Mircea Geoana, cel care a crescut ca-n povestile cu Fat Frumos din Lacrima, intr-un an cat altii in mai multi, cel care a plecat in cursa electorala marcat de neincrederea propriilor suporteri pana la a fi pe punctul de a iesi victorios.
De ce nu Boc? Eroul a nu mai putin de 4 guverne, frenetic purtator de cuvant al propriei sale misii?
De ce n-ar fi figura anului Elena Udrea - persoana care a facut sa curga mai multa cerneala si sa se consume mai multa pelicula decat o celebra omonima a sa? Si lista ar putea continua.
Permiteti-mi insa sa fiu de parere ca "figura anului" este Crin Antonescu. Si am sa incerc sa explic de ce.
Crin Antonescu este in politica de 20 de ani, chiar daca unora li se pare ca a ajuns acolo mai tarziu. In toata aceasta perioada a fost parlamentar. In 1997 a devenit ministru al Tineretului si Sportului, in guvernul Ciorbea.
Nici ca parlamentar si nici ca ministru nu a alimentat mass media cu suspiciuni de comportament incorect. S-a remarcat, constant, prin umorul sau acid si printr-o judecata sanatoasa si nepartinitoare.
N-a fost, in partidul sau, nici disident si nici yesman. Cand a avut o anumita pozitie si-a exprimat-o cu vigoare. Probabil ca toti acesti ani au fost de acumulari, pentru o personalitate de tipul "cu explozie intarziata".
Crin Antonescu a facut explozie dupa iesirea partidului sau de la guvernare (o guvernare din care n-a beneficiat personal de nimic). Colegii sai au descoperit un Antonescu dinamic si direct, unul care spune lucrurilor pe nume si nu menajeaza pe nimeni. Efectul a fost instantaneu: a castigat presedintia partidului la pas.
In continuare a vizat, chiar daca nu era creditat cu sanse - functia suprema in stat.
A facut senzatie prin maniera lipsita de orice complexe in care a abordat campania si cred ca daca ar fi avut ceva mai mult timp la dispozitie, deznodamantul ar fi putut sa fie altul.
Dar cea mai convingatoare demonstratie pe care a facut-o Crin Antonescu a fost aceea a necesitatii unei opozitii puternice si competente, ca o alternativa la tentatia "ciolanului", conferind PNL-ului o identitate pe care risca sa o piarda. Si pentru care Crin Antonescu este omul potrivit.'