Primaria din Banie si finantatorul clubului de fotbal Universitatea Craiova, Adrian Mititelu, jongleaza cu banii oamenilor. In timp ce municipalitatea a facut cadou doua milioane de lei (500.000 de euro - n.r.) clubului, chipurile, pentru cresterea performantei sportive, Mititelu a luat frumos banii si si-a platit datoriile pe care le avea catre bugetul de stat. Adica a achitat cu banii contribuabililor datoriile unei firme private, asa cum este SC Fotbal Club U Craiova. Culmea ironiei, Mititelu nu a platit restanta de peste 600.000 de euro catre bugetul orasului.
Generoasa din fire, cum o stim, atunci cand e vorba de imprastierea banului public pe te miri ce, primaria condusa de Antonie Solomon ii plateste mai nou datoriile afaceristului Adrian Mititelu. Dar nu din banii personali ai primarului, ci din bugetul local la care contribuim cu totii. In numele asa-zisei performante, Solomon a cedat atacurilor repetate ale finantatorului clubului, care il acuza ca nu ajuta echipa si care striga pe unde putea ce avere a investit el in stadion. Asa ca, in intelepciunea lui, edilul-sef i-a dat lui Mititelu doua milioane de lei in luna mai a acestui an, dupa ce consilierii locali au aprobat un contract de asociere. In esenta, intentia primarului nu era rea, chiar daca discutabila. Unul dintre argumentele favorabile era faptul ca fotbalul este la mare cautare in Craiova. Impotriva stateau rezultatele dezastruoase ale echipei si faptul ca patronul nu-si achita datoriile catre bugetul local. SC Fotbal Club U Craiova nu-si platise nici macar chiria pentru folosirea stadionului, ca sa nu mai vorbim de faptul ca societatea care administra clubul intrase in procedura de faliment.

Protocol cu osanale

In sedinta de consiliu din 30 aprilie 2009, consilierii au aprobat "asocierea Consiliului Local al Municipiului Craiova cu SC Fotbal Club U Craiova SA, pe o perioada de un an, in vederea sprijinirii echipei de fotbal". Totodata, acestia au aprobat si contractul de asociere care prevede, la articolul 1, ca banii se acordau pentru activitatile pe care asociatul le va desfasura, in vederea atingerii obiectivelor acestuia. In schimbul celor doua milioane de lei, Mititelu trebuia sa respecte doar cateva obligatii la indemana. Cele mai importante erau pastrarea echipei in Craiova si utilizarea banilor pentru acoperirea "in mod exclusiv a cheltuielilor echipei de fotbal". In caz contrar, contractul se rezilia de drept. Ei si? De-asta nu mai putea Mititelu! Parca prins de harul generozitatii, primarul Solomon a incheiat cu Adrian Mititelu un protocol in nume personal, redactat intr-o forma care ii ridica osanale finantatorului. Mai grav este ca primarul se angaja sa convinga consilierii locali sa-l finanteze pe Mititelu cu trei milioane de euro pe o perioada de trei ani. Citam din obligatiile primarului. "Luand in considerare faima si respectul cuvenit pentru ceea ce reprezinta echipa de fotbal, dar si evolutia din ultimul timp a clubului, printre care crearea unui lot competitiv, cu mare perspectiva, politica manageriala prin care s-a demonstrat in mod clar ca se intentioneaza crearea unei grupari puternice (...) precum si ca o compensatie pentru investitiile de mare amploare realizate de SC Fotbal Club U Craiova (...), alaturi de dorinta unui numar mare de cetateni care sustine implicarea primariei, imi asum urmatoarele obligatii: sa initiez si sa sustin procedurile in vederea incheierii unuia sau mai multor contracte de asociere (...) in care Consiliul Local sa sprijine cu trei milioane de euro". Banii urma sa fie dati pana in septembrie 2011. De asemenea, in exuberanta sa, primarul se angaja sa sustina inchirierea stadionului "Ion Oblemenco" pe o perioada de treizeci de ani cu o chirie de un euro pe luna. De ce a mai fost nevoie de un astfel de protocol, doar cei doi stiu.

Ce a facut Mititelu cu banii primiti

Si-a platit datoriile, evident. Ca doar nu era sa investeasca in activitatea sportiva, asa cum scria in contractul de asociere cu primaria. Surse din Directia Generala a Finantelor Publice Dolj au declarat pentru GdS ca in contul clubului de fotbal deschis la Trezorerie au intrat cele doua milioane de lei si ca, pe 21 mai, Adrian Mititelu a platit din acesti bani, de bunavoie, o datorie de aproape 1,1 milioane de lei a clubului de fotbal. Sursele sustin ca Fiscul avea poprire pe contul SC Fotbal Club U Craiova, dar nu s-a putut atinge de acei bani deoarece venisera cu destinatie speciala de la primarie. Si asta, cu toate ca aveau de recuperat zeci de miliarde de la Mititelu. Contactat telefonic, Mititelu s-a plans ca, de fapt, din cele doua milioane nu s-a ales cu nici un leu, deoarece primaria si-ar fi batut joc de el. "Mi-au dat banii ca si cum ar fi platit publicitate. Au intrat doar 1,6 milioane de lei, iar diferenta pana la doua milioane reprezinta TVA, pe care tot eu trebuie sa-l platesc acum. Adica, in loc sa primesc banii, nu m-am ales cu nimic si am mai ramas si dator. Eu nu am vazut nici un leu, pentru ca Fiscul avea poprire pe cont. Daca stau sa ma gandesc, nici nu mai sunt indreptatiti sa ceara un audit. Nu mai pot cere verificarea sumelor", a spus Mititelu. Atat directorul economic al primariei, cat si primarul Solomon sustin ca Mititelu nu are dreptate. "Ca sa fie asa cum spune el, ar fi trebuit sa avem un contract de publicitate in baza caruia sa-i viram banii si sa primim o factura, ceea ce nu e adevarat. Noi am platit banii din contul de cheltuieli materiale prin ordin de plata. Banii au fost trimisi cu destinatie speciala", a spus Nicolae Pascu, directorul economic. Primarul Antonie Solomon stia ca Mititelu a platit din banii pentru performanta sportiva datoriile clubului. "Daca nu platea, nu primea licenta de fotbal. Protocolul acela nu are nici o valoare juridica. O sa-i concesionez stadionul doar cand isi va achita datoriile catre bugetul local. Daca nu are unde sa joace dupa expirarea contractului de concesiune, sa se duca pe luna. Sa plateasca si semnam!", a spus primarul.

Auditorii primariei, dati afara pe usa

Schimbarea destinatiei banilor primiti nu este singura problema cu care se confrunta primaria in relatia financiara pe care o are cu Mititelu. Incercand sa afle pe ce a cheltuit Mititelu cele doua milioane de lei, Serviciul de Audit si-a trimis doi oameni la sediul clubului, care s-au intors cu buza umflata. "Nu s-a permis accesul auditorilor la documentele contabile privitoare la prevederile contractului de asociere si s-a refuzat inclusiv inregistrarea si semnarea delegatiei. Fata de acestea, va somam sa va prezentati (...) cu toate documentele contabile in legatura cu modul de utilizare a sumei de doua milioane de lei", se arata intr-o notificare publicata pe site-ul primariei, adresata lui Adrian Mititelu. Vicepresedintele clubului de fotbal, Lucian Mitu, a spus ca nu este vorba despre faptul ca se incearca ascunderea modului de cheltuire a banilor, ci despre nerespectarea procedurii de catre primarie. "Delegatia si legitimatia nu tin loc de act oficial prin care primaria sa-si exprime aceasta dorinta. Trebuia sa faca o hartie catre club, prin care sa-si anunte intentia si atunci ii primeam pe cei de la audit", a spus Mitu. Cu banii dati, cu datorii de recuperat, primaria a facut sluj in fata finantatorului Universitatii in numele asa-zisei performante care se lasa prea mult asteptata. Municipalitatea pare sa fie legata ombilical de Mititelu, cu care s-a trezit partenera de afaceri. Despre acestea, intr-un alt articol.
"Daca nu platea, nu primea licenta de fotbal. Protocolul acela nu are nici o valoare juridica. O sa-i concesionez stadionul doar cand isi va achita datoriile catre bugetul local. Daca nu are unde sa joace dupa expirarea contractului de concesiune, sa se duca pe luna. Sa plateasca si semnam!".Antonie Solomon"Mi-au dat banii ca si cum ar fi platit publicitate. Au intrat doar 1,6 milioane de lei, iar diferenta pana la doua milioane reprezinta TVA, pe care tot eu trebuie sa-l platesc acum. Adica, in loc sa primesc banii, nu m-am ales cu nimic si am mai ramas si dator. Eu nu am vazut nici un leu, pentru ca Fiscul avea poprire pe cont. Daca stau sa ma gandesc, nici nu mai sunt indreptatiti sa ceara un audit. Nu mai pot cere verificarea sumelor".
Adrian Mititelu